Asbest verwijderen

Vanaf 2024 geldt een verbod op asbest in de buitenlucht. Tot en met 2019 kunt u subsidie krijgen voor het verwijderen van asbestdaken met een oppervlakte vanaf 35 vierkante meter. De overheid stimuleert de verwijdering van asbestdaken omdat ze een risico vormen voor de gezondheid.

Dit verbod geldt dus niet voor asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van gebouwen, zoals dakbeschot, isolatiemateriaal, boeidelen, dakgoten en gevelpanelen. Vaak is het wel handig dit mee te nemen bij het renoveren van het dak.

Voor het verwijderen van asbest heeft u altijd een sloopmelding van het Omgevingsloket (inloggen met DigiD) nodig. Een sloopmelding moet u minimaal vier weken voor aanvang van de werkzaamheden doen. 

Asbest herkennen

Alle asbesthoudende producten hebben een vezelige structuur. Er zijn twee soorten asbestproducten:

  • Hechtgebonden asbestproducten
    Zoals golfplaten en plafondplaten. Hierbij is soms lastig te zien of er sprake is van een vezelige structuur, omdat de asbest vastzit in een ander materiaal, meestal cement. Sinds 1993 is het verkoop van deze producten verboden.
  • Los asbest
    Zoals vloerzeil, isolatiekoord. Deze producten werden tot 1983 verkocht.

Wit asbest werd het meest gebruikt. Producten en materialen met wit asbest hebben een witte tot lichtgrijze kleur. Maar alleen met een microscoop kunt u met zekerheid zien of ergens asbest in zit. Een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf kan voor u nagaan of er in uw woning asbest zit. Dit onderzoek kost geld. Bedrijven vindt u via de website van Ascert.

Zelf asbest verwijderen

Heeft u asbest tot 35 vierkante meter (bijvoorbeeld een dak) en wilt u dit zelf verwijderen? De volgende werkzaamheden aan asbesthoudende materialen mag u zelf als particulier uitvoeren:

  • Het (in zijn geheel) verwijderen van geschroefde, hechtgebonden asbesthoudende asbestplaten met een maximum van 35 vierkante meter per kadastraal perceel
  • Het verwijderen van asbesthoudende vloertegels en/of niet-gelijmde asbesthoudende vloerbedekking met een maximum van 35 vierkante meter per kadastraal perceel

U heeft hiervoor een sloopmelding nodig. Die kunt u aanvragen via het Omgevingsloket (inloggen met DigiD). Daarna kunt u het gratis inleveren op de milieustraat Haps onder bepaalde voorwaarden. Lees hier meer over de voorwaarden op de website afvalaanbieden.nl of bel de afvalinfolijn 0485-338352.

Verwijderen grote asbestdaken

U kunt grote asbestdaken niet zelf verwijderen. Hiervoor moet u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. U heeft hiervoor een sloopmelding nodig. Die kunt u aanvragen via het Omgevingsloket (inloggen met DigiD). 

Misschien komt u in aanmerking voor subsidie voor het verwijderen van asbest. Kijk voor alle voorwaarden, meer informatie en het aanvragen van de subsidie op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het is tot 31 december 2019 mogelijk om subsidie aan te vragen.