Informatie over het coronavirus

Publicatiedatum: Vrijdag 3 april 2020

Corona (COVID-19) is op dit moment het onderwerp van gesprek in ons land. Misschien hebt u er ook vragen over. Dan is het goed om het volgende te weten. Het RIVM houdt de actuele stand van zaken bij. Ook de Veiligheidsregio Brabant Noord, waar onze gemeente onderdeel van is, houdt de situatie goed in de gaten. Op de website van het RIVM staat alle actuele en algemene informatie over corona, maar ook een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.

Snel naar

Verkoudheidsklachten

Heeft u verkoudheidsklachten? Lees meer in de informatiebrief Ik ben verkouden, wat nu?

Bekijk hier wat u zelf kunt doen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan (PDF).

Alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met 28 april

Het kabinet heeft besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april 2020. In de week vóór 28 april 2020 beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april 2020. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni 2020 van kracht.

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

Nederland is er nog lang niet. Wel is de goede weg ingeslagen. Het aantal zieken neemt nog steeds toe, maar dit gaat niet meer zo snel als enkele weken geleden, voordat er maatregelen werden afgekondigd. Wie op dit moment besmet is met het virus, geeft dat gemiddeld gezien aan minder mensen door dan zonder maatregelen het geval zou zijn. Dit betekent dat de maatregelen werken. Het duurt enkele weken voordat deze afname zichtbaar is in een daling van het aantal patiënten in ziekenhuizen. Er zit nu eenmaal tijd tussen het moment dat mensen besmet raken, ziek worden en een mogelijke ziekenhuisopname.

Het komt er dus op aan dat alle Nederlanders samen de maatregelen volhouden, want het risico op besmetting is nog groot. Het blijven naleven van de maatregelen is daarom cruciaal.

Alleen samen krijgen we corona onder controle.

 

Lokale en regionale (nieuws-) berichten

7 april Burgemeesters positief over houding inwoners
27 maart Sociale platforms voor coronahulp opgericht
26 maart Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert: Uitstel betaling gemeentelijke belastingen
24 maart Dag voor gedecoreerden gaat niet door
23 maart Statement van de drie voorzitters van de Veiligheidsregio's van Noord Brabant
22 maart NL-Alert melding: Volg instructies Rijksoverheid op.
21 maart (Week)markten kunnen in aangepaste vorm doorgaan (Veiligheidsregio Brabant Noord)
20 maart Kom alleen naar de milieustraten als het echt moet
19 maart Maatregelen coronavirus en vergaderingen van de raad
18 maart Busdienstregelingen in Brabant aangepast vanwege coronavirus
17 maart Bericht van burgemeester Hillenaar: "We kunnen het in Cuijk"
17 maart Afstand houden - wat betekent dat (Veiligheidsregio Brabant Noord)
16 maart Dienstverlening gemeente Cuijk
15 maart Scholen, kinderdagverblijven, horeca en sportscholen dicht tot en met maandag 6 april 2020
15 maart Oproep Brabantse Veiligheidsregio's (Veiligheidsregio Brabant Noord)
13 maart Noodverordening afgelasten evenementen van meer dan 100 personen van kracht
12 maart Nieuwe maatregelen tegen verspreiding coronavirus (Veiligheidsregio Brabant Noord)
11 maart Brabanders geven gehoor aan oproep (Veiligheidsregio Brabant Noord)
10 maart Brabant neemt zijn verantwoordelijkheid: tot en met 16 maart sociale terughoudendheid (Veiligheidsregio Brabant Noord)
9 maart Hygiënemaatregelen tegen verspreiding coronavirus (Veiligheidsregio Brabant Noord)
6 maart RIVM geeft extra aanwijzing inwoners Noord-Brabant (RIVM)

Veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen en antwoorden over de gevolgen van het coronavirus voor:

Ondernemers, zzp'ers, sportverenigingen en accommodaties

Ondernemers en zzp'ers

Ga hier naar de pagina voor ondernemers en zzp'ers.

Sportverenigingen en accommodaties

In bepaalde gevallen komen sportaanbieders, verenigingen of -stichtingen in aanmerking voor een eenmalige tegemoetkoming. Kijk hier voor meer informatie over deze eenmalige regeling.

Opvang van kinderen

Sommige ouders of verzorgenden kunnen de komende periode op hun eigen school of opvang gebruik maken van de kinderopvang, zodat zij zich kunnen inspannen om de samenleving draaiende te houden. Het gaat hier om beroepsgroepen die in de omstandigheden van COVID-19 vragen om continue bezetting. Ook als je een onmisbare functie vervult ten behoeve van een van deze cruciale beroepsgroepen, kun je een beroep doen op de kinderopvang. Dit zijn de beroepsgroepen die hieronder vallen.

Bij vragen rondom de opvang van kinderen in de regio Land van Cuijk kan door ouders, kinderopvangorganisaties en gastouders contact opgenomen worden met het klantcontactcentrum van Spring Kinderopvang via telefoonnummer 088 2088 200. Zij fungeren als het centrale loket voor vragen rondom de opvang van kinderen voor de gehele regio.

Bekijk hier de veelgestelde vragen over kinderopvang van de Rijksoverheid.

Hulp en contact bij eenzaamheid

Landelijk en lokaal zijn er verschillende initiatieven waar u contact mee kunt opnemen voor een praatje of voor advies. Ook kunt u op deze pagina kijken bij welke initiatieven u kunt aansluiten wanneer u iets wilt doen voor anderen.

Dienstverlening gemeente

De gemeente Cuijk probeert gedurende deze coronacrisis haar dienstverlening zo veel mogelijk gewoon door te laten gaan. Door de situatie kan het wel zijn dat het iets langer duurt voordat we in kunnen gaan op uw (aan)vraag of verzoek.

Houd rekening met de onderstaande zaken:

  • De balie van het gemeentehuis is gewoon geopend. Wij vragen u echter om gepaste afstand te houden van onze medewerkers. De balie, maar ook de pinautomaat, balpennen en dergelijke die door u en onze medewerkers wordt gebruikt zullen vaker worden schoongemaakt. Wij vragen u ook om zo veel mogelijk met PIN te betalen.
  • Is het strikt noodzakelijk dat u het gemeentehuis bezoekt? Veel afspraken kunt u ook digitaal of telefonisch afhandelen. Bijvoorbeeld het doorgeven van verhuizingen of het aanvragen van uittreksels. Ook de verschillende soorten vergunningen kunnen digitaal worden aangevraagd via onze website. U kunt ook digitaal een afspraak maken voor verder in de toekomst.
  • Heeft u last van verkoudheid, hoesten of koorts dan vragen wij u niet naar het gemeentehuis te komen en om een eventueel al gemaakte afspraak uit te stellen.
  • Het werk door de buitendienst, onderhoud plantsoenen, reinigen straten, ledigen van prullenbakken en dergelijke gaat gewoon door.

Noodverordeningen

Er is een noodverordening van de Veiligheidsregio Brabant-Noord van kracht.

Het toezicht op deze noodverordening gebeurt in de gemeente Cuijk door de bijzonder opsporingsambtenaren (boa’s) in nauwe samenwerking met de politie.

Afgelaste vergaderingen en bijeenkomsten

27 april Dag van de Gedecoreerden
April Informatiebijeenkomst eikenprocessierups
Eerste week april Fitheidstesten Cuijk Beweegt voor 55+ Heeswijkse Kampen (verplaatst naar een later, nog onbekend tijdstip)
1 april Cuijks Energiehuis (telefonisch spreekuur mogelijk)
21 maart Landelijke Opschoondag
18 maart Cuijks Energiehuis (telefonisch spreekuur mogelijk)
18 maart Boomfeestdag
16-22 maart Week van de Gezonde Jeugd
12 maart Alle bijeenkomsten van de raad tot en met 6 april