Asbestdaken verwijderen (subsidie)

Sinds 2016 en tot en met 2019 kunt u subsidie krijgen voor het verwijderen van asbestdaken met een oppervlakte vanaf 35 vierkante meter. De overheid stimuleert de verwijdering van asbestdaken omdat ze een risico vormen voor de gezondheid. Vanaf 2024 geldt er dan ook een verbod op asbest in de buitenlucht. 

Asbestdak

Er komt een verbod op asbestdaken. Voor 2024 moeten alle asbestdaken verwijderd zijn. Een dak beschadigt wanneer het wordt aangetast door weer en wind. Bij asbestdaken komen er dan gevaarlijke vezels vrij. De overheid stelt daarom een verbod in. Het verbod geldt alléén voor dakbedekking. En dus niet voor asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van gebouwen, zoals dakbeschot, isolatiemateriaal, boeidelen, dakgoten en gevelpanelen. Vaak is het wel handig dit mee te nemen bij het renoveren van het dak.

Subsidie verwijderen asbestdak

Bij het verwijderen van een asbestdak kunt u in sommige gevallen aanspraak maken op een subsidie van 4,50 euro per vierkante meter. Het dak moet minstens 35 vierkante meter groot zijn. Voor het verwijderen van kleine asbestdaken van schuren of garages zal de subsidie dus meestal niet gelden. Kijk voor alle voorwaarden, meer informatie en het aanvragen van de subsidie op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het is tot 31 december 2019 mogelijk om subsidie aan te vragen. 

Klein asbestdak verwijderen

Heeft u een klein asbestdak tot 35 vierkante meter en wilt u dit zelf verwijderen? Er zijn werkzaamheden aan asbesthoudende materialen die u als particulier onder bepaalde voorwaarden zelf mag uitvoeren.

  • Het (in zijn geheel) verwijderen van geschroefde, hechtgebonden asbesthoudende asbestplaten met een maximum van 35 vierkante meter per kadastraal perceel
  • Het verwijderen van asbesthoudende vloertegels en/of niet-gelijmde asbesthoudende vloerbedekking met een maximum van 35 vierkante meter per kadastraal perceel.

U kunt het gratis inleveren op de milieustraat Haps onder bepaalde voorwaarden. Lees hier meer over op de website afvalaanbieden.nl of bel de afvalinfolijn [0485-338352], zodat u niet voor een verrassing komt te staan.

Asbestdak herkennen

Alle asbesthoudende producten hebben een vezelige structuur. Bij hechtgebonden asbestproducten is dit soms lastig te zien omdat de asbest vastzit in een ander materiaal, meestal cement. Wit asbest werd het meest gebruikt. Producten en materialen met wit asbest hebben een witte tot lichtgrijze kleur. Verder zegt de leeftijd van het materiaal iets over of er asbest in kan zitten of niet. Tot 1983 werden producten met los asbest (zoals vloerzeil, isolatiekoord) verkocht. Hechtgebonden asbest (golfplaten, plafondplaten) is sinds 1993 verboden. Alleen met een microscoop kunt u met zekerheid zien of ergens asbest in zit. Een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf kan voor u nagaan of er in uw woning asbest zit. Dit onderzoek kost geld. Bedrijven vindt u via de website van Ascert.