Paspoort

Afspraak maken

Een paspoort vraagt u persoonlijk op afspraak aan bij de publieksbalie in het gemeentehuis. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort persoonlijk afhalen. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig, een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig. Ook als uw paspoort verloopt, moet u een nieuw paspoort persoonlijk aanvragen én afhalen. Is de aanvraag voor uw kind(eren), dan moeten zij ook aanwezig zijn bij de aanvraag en het afhalen van het paspoort.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Maak telefonisch een afspraak via 0485-396600. U kunt hiervoor digitaal geen afspraak maken. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het document de volgende dag afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die in uw bezit zijn, ook als deze zijn verlopen
  • Eén goedgelijkende kleurenpasfoto. Let op de eisen voor foto's voor reisdocumenten
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag

Kinderen jonger dan achttien jaar moeten daarnaast meenemen:

Let op: kinderen moeten bij het aanvragen en afhalen van het paspoort altijd aanwezig zijn.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, het ouderlijk gezag hebt, of toestemming heeft om met de kinderen te reizen. U regelt het bij de Marechaussee.

Kosten

 

Voor wie

Kosten

Geldigheidsduur

0 - 17 jaar en vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort € 52,00

vijf jaar (vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort maximaal drie jaar)

0 - 17 jaar (spoed) € 99,55 vijf jaar
Vanaf 18 jaar € 65,30 tien jaar
Vanaf 18 jaar (spoed) €112,85 tien jaar

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? Bij de aanvraag van een nieuw paspoort doet u meteen aangifte van vermissing bij de gemeente.

Vanaf 5 november 2016 is het niet meer toegestaan om een gevonden reisdocument retour te geven aan de houder. Elk gevonden reisdocument wordt definitief aan het verkeer onttrokken en moet vernietigd worden. Dit wordt geregistreerd in de BRP en in het nationale en internationale vermissingsregister. Daarmee is het document ‘geblokkeerd’.

Deze maatregel is nodig om fraude en misbruik tegen te gaan, bijvoorbeeld doordat iemand met uw legitimatiebewijs een geldlening kan afsluiten of omdat er een kopie van uw document is gemaakt waarmee fraude kan worden gepleegd.

Als u een document kwijt bent moet u dus altijd een nieuw document aanvragen. Indien u het vermiste document terug vindt moet u het alsnog inleveren bij de gemeente.

Klik hier om direct een online verklaring van vermissing in te vullen. U hoeft dan niet naar het gemeentehuis om de vermissing door te geven en uw document wordt meteen geblokkeerd.

Zakenpaspoort of 2e paspoort

Zakenpaspoort

Als u veel reist voor uw beroep, kunt u overwegen een zakenpaspoort aan te schaffen. Een zakenpaspoort is eigenlijk een gewoon paspoort, maar heeft extra bladzijden. Zo is er meer ruimte voor visa en douanestempels. Als u een zakenpaspoort aanvraagt, kunt u niet ook nog een normaal paspoort aanvragen.

2e paspoort

U kunt ook overwegen om een 2e paspoort aan te schaffen naast uw normale paspoort. Dit kan bijvoorbeeld als uw paspoort vaak bij een buitenlands consulaat ligt voor een visumaanvraag. U kunt dan reizen met uw andere paspoort. De voorwaarden voor aanvraag van een 2e paspoort zijn wel strenger.