Herdenking Inval 10 mei 1940 Katwijk

Publicatiedatum: Zondag 10 mei 2020

Vanwege coronavirus geen bijeenkomst, wel herdenkingsfilm en gepaste tekenen van herdenking.

Op zondag 10 mei herdenken we de Duitse inval op 10 mei 1940 in Katwijk en de gevallenen van II-26 Regiment Infanterie en het Korps Politietroepen. Het comité Herdenking en Bezinning van de gemeente Cuijk maakte dit jaar samen met Wijk TV De Valuwe deze herdenkingsfilm. De film staat ook op www.devaluwe.nl/wijk-tv en is te zien op Omroep Land van Cuijk. In de film zijn oude opnamen uit Katwijk opgenomen en onder andere bijdragen te zien en te horen van burgemeester Wim Hillenaar, leden van het comité Herdenking en Bezinning, majoor Gerda Lasker en leerlingen van De Zevensprong.

Met speciale dank aan:

  • Wijk TV De Valuwe voor de opnamen en de montage;
  • Majoor Gerda Lasker voor haar overweging;
  • Maud en Tren van basisschool De Zevensprong voor hun mooie gedichten.

Monument

Er zijn op 10 mei gepaste tekenen van herdenking bij het monument in Katwijk. Zo zal de vlag in de ochtend halfstok hangen en daarna in top (zoals gebruikelijk op 10 mei in Katwijk) en er worden bloemen gelegd. Mocht u zelf bloemen willen leggen bij het monument, dan kan dat uiteraard. Wij vragen u wel om dit te doen met inachtneming van de voorschriften van het RIVM. Wij danken u voor uw medewerking en begrip hierin.

Twee herdenkingsfilms

Het comité Herdenking en Bezinning van de gemeente Cuijk organiseert elk jaar de herdenkingen op 4 mei en 10 mei (of de zondag het dichtste bij 10 mei). Helaas konden beide herdenkingen niet doorgaan vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Om toch op een waardige manier invulling te kunnen geven aan de jaarlijkse herdenkingen, zijn in samenwerking met Wijk TV De Valuwe twee herdenkingsfilms gemaakt die respectievelijk op 4 mei en op 10 mei verschenen. In deze films zijn bijdragen te horen van verschillende sprekers en worden passende beelden getoond uit Cuijk en Katwijk. Beide films zijn te zien op www.devaluwe.nl/wijk-tv en op Omroep Land van Cuijk.