Katwijk geeft geheimen prijs

Publicatiedatum: Vrijdag 26 juni 2020

Restanten Romeinse weg ook in Katwijk gevonden

Tijdens de aanleg van riolering voor het nieuwe wijkje aan de Liefkeshoek in Katwijk, zijn restanten van een Romeinse weg aangetroffen. Deze weg is opgemerkt door leden van de Werkgroep Archeologie Cuijk (WAC). Na melding bij de gemeente is direct archeologisch onderzoek opgestart, waarbij de vrijwilligers van de WAC meehelpen.

Verrassing

Dat de weg hier ligt is een leuke verrassing. Bij eerder onderzoek leek namelijk dat het gebiedje in het verleden overstroomd is door de Beerse overlaat, waardoor lang werd gedacht dat de weg hier inmiddels was verdwenen. De weg blijkt maar gedeeltelijk weggespoeld te zijn, en ook niet overal op het terrein.

Route Maastricht - Nijmegen

De weg maakte deel uit van de route van Maastricht naar Nijmegen, en liep onder andere over de Grotestraat in Cuijk. De aangetroffen weg is 6 tot 7 meter breed geweest en bestaat uit grindpakketten die heel compact op elkaar liggen. Ook is de toplaag van de weg aangetroffen, lijkend op de toplaag zoals die van de in 2017 aangetroffen weg onder de Grotestraat. Hier zal nader onderzoek naar worden gedaan en worden vergeleken met de resultaten van het onderzoek aan de Grotestraat.

Archeoloog wijst route oude romeinse weg aan

Op deze foto is duidelijk te zien dat de route tussen de bomen doorliep. Jan Kusters, een van de vrijwilligers, geeft de richting van de Romeinse weg aan.