Nieuwe plek voor kunstwerk Louis Jansenplein

Publicatiedatum: Maandag 23 maart 2020

De fontein met mozaïek en zuil van het kunstwerk ‘Dijkdoorgang’ van kunstenaar Marius van Beek krijgt een nieuwe plek in het centrum van Cuijk. Het kunstwerk wordt verplaatst van het Louis Jansenplein naar het pleintje tussen de parkeerplaats op de oude werf en het dienstencentrum. 

Doorloop verbeteren

Bij de planvorming van het Centrumplan Cuijk in 2015-2016 ontstond vanuit meerdere betrokken partijen de wens om het kunstwerk Dijkdoorgang te verplaatsen. De voornaamste reden hiervoor is dat door de omvang van het kunstwerk de doorloop vanuit de Korte Molenstraat richting het Louis Jansenplein wordt belemmerd. Het Louis Jansenplein wordt in de loop van 2020 op de schop genomen vanwege de reconstructie van het Centrum. Het streven is om het kunstwerk voor 1 mei 2020 te verplaatsen naar het nieuwe parkeerterrein aan de Oude Werf. Bij de inrichting van het parkeerterrein is hier al rekening mee gehouden. 

Twee delen

De verplaatsing gebeurt in goed overleg met de erven van Marius van Beek, de kunstenaar die ook het Jan van Hoof monument (De Vaandeldrager) in Nijmegen maakte. Het Cuijkse kunstwerk uit 1982 wordt met zorg verwijderd en ook met zorg weer opgebouwd op de nieuwe plek. Het gaat daarbij om de zuil met het mozaïek. Het kunstwerk bestaat in feite uit twee delen: de zuil met het mozaïek en – een paar meter verderop – twee natuurstenen blokken. Voor de twee blokken, die verwijzen naar de dijkdoorbraak in 1926, is in overleg met de erven besloten om te zoeken naar een plek in het nieuwbouwplan ‘Grotestraat Zuid’, nabij de locatie van de dijkdoorbraak van 1926. Tot die tijd worden de blokken in een depot bewaard.

Effect van zonnestralen in ere hersteld

De zuil met het mozaïek heeft een dubbele verwijzing. Het mozaïek verwijst naar het Romeinse verleden van Cuijk. Dit mozaïek wordt beter zichtbaar gemaakt doordat de bak met water verdwijnt. Hierdoor wordt het kunstwerk tevens onderhoudsvrij. De zuil met het oog verwijst naar de bevrijding van Cuijk, op 17 september 1944. De bedoeling is dat elke 17 september om 12.00 uur de zon door het oog in de zuil schijnt, precies op een blokje met de gravering ’17 sept’. Dit effect was door een nabijgelegen hoge boom verloren gegaan, maar wordt op de nieuwe plek in ere hersteld.

 Kunstwerk Dijkdoorgang op plein in Cuijk Luchtfoto met nieuwe locatie kunstwerk Dijkdoorgang