Onderzoek naar ondergrond voor aardwarmte

Publicatiedatum: Vrijdag 29 mei 2020

Van 10 juni tot eind juli 2020 vindt er in het buitengebied van de gemeente Cuijk onderzoek plaats naar de ondergrond. Dit seismisch onderzoek maakt deel uit van een landelijke studie om informatie te verzamelen over de ondergrond in Nederland. Hiermee kan nauwkeuriger worden ingeschat waar aardwarmtewinning mogelijk is.

In Cuijk wordt het onderzoek uitgevoerd in een rechte lijn van het noorden van Sint Agatha richting de Milieustraat in Haps. Op het kaartje onder aan deze pagina is dit weergegeven met een blauwe lijn. Het winnen van aardwarmte is géén onderdeel van dit onderzoek. Bewoners en bedrijven in de directe omgeving van de werkzaamheden ontvangen hierover een brief. Meer informatie vindt u op www.scanaardwarmte.nl.

Energietransitie

De Rijksoverheid ziet als onderdeel van de energietransitie kansen om met aardwarmte een deel van onze warmtevraag in huizen, kantoren en voor bepaalde industrie te verduurzamen. Aardwarmte is warm water dat van nature diep in de bodem aanwezig is. In grote delen van Nederland is echter weinig informatie bekend over de ondergrond en de Rijksoverheid wil daarover meer informatie verzamelen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat financiert daarom het landelijk onderzoek dat ‘Seismische Campagne Aardwarmte Nederland’ (SCAN) heet. SCAN wordt uitgevoerd door TNO en EBN (Energie Beheer Nederland).

Seismisch onderzoek

Bij seismisch onderzoek worden geluidsgolven de ondergrond in gestuurd om zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in kaart te brengen. Seismisch onderzoek wordt al decennia succesvol gedaan in Nederland. EBN is uitvoerder van dit onderzoek en heeft al jarenlange ervaring met projecten in de ondergrond. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is verantwoordelijk voor controle op de naleving van de voorwaarden en veiligheid van het seismisch onderzoek. Ook is SodM degene die de benodigde vergunning(en) afgeeft.

Meer informatie

Kijk op www.scanaardwarmte.nl voor meer informatie over SCAN. Op deze website staan binnenkort ook de locaties van het seismisch onderzoek in deze regio en u kunt er updates over de werkzaamheden in dit gebied lezen.  

Landkaart met de route van het onderzoek