Reizende foto-expositie MIST partners van jonge mensen met dementie komt naar Cuijk

Publicatiedatum: Dinsdag 8 oktober 2019

Van 16 oktober tot 25 november 2019 staat er iets bijzonders te gebeuren in Cuijk: de expositie 'MIST' zal dan in het gemeentehuis worden gehouden. Deze reizende expositie toont portretten die partners van jonge mensen met dementie in beeld brengen. Vijftien sprekende portretten uit het boek "MIST" van Tineke Reijbroek uit Uden met medewerking van Dorris Duurland (fotografie).

Omslag van het boek "MIST”

MIST

Los van moderne weersvoorspellingen is mist een mysterieus verschijnsel dat onverwacht komt opzetten en waar niets tegen te doen is. Bij zonneschijn gebruik je een bril en regent het, dan kun je regenkleding aantrekken zoals bij kou een warme trui.

Mist is iets dat je totaal omgeeft: het is letterlijk overal en is – als we het over "échte" mist hebben – ondoordringbaar. Wanneer de mist op z’n hoogtepunt is, verdwalen we er allemaal in en worden we teruggeworpen op onze primaire instincten. Zo ook bij dementie. En dit geldt niet alleen voor degenen die er door worden getroffen, maar ook voor het hele gezin rondom die persoon.

Vaak wordt er bij dementie gedacht aan oudere mensen. In Nederland zijn er 12.000 jonge mensen (25- tot 65-jarigen) met dementie gediagnostiseerd. Waarschijnlijk is deze groep eens zo groot omdat de diagnose vaak moeilijk en daardoor laat gesteld wordt. Het ziektebeeld bij jonge mensen met dementie verschilt nogal met dat van oudere mensen met dementie en brengt heel andere problemen met zich mee. Jonge mensen met dementie staan, als ze ziek worden, meestal nog midden in het leven en de gevolgen voor de gezins- en werksituatie zijn groot.

Dementievriendelijke gemeente Cuijk

De expositie is een initiatief van de werkgroep Dementievriendelijke gemeente/gemeenschap Cuijk. In deze gastvrije gemeente worden de handen ineen geslagen om aandacht te vragen voor onze medeburgers en hun directe omgeving met een beperking en dementie. Doel is een positieve beeldvorming en acceptatie van deze doelgroep in onze maatschappij.

Opening expositie

Woensdag 16 oktober 2019 wordt de expositie "MIST" geopend door burgemeester Hillenaar. Voorafgaand en tijdens de openingshandeling zal Emma Loeffen enkele liedjes ten gehore brengen. Haar lied wat zij geschreven heeft bij het afscheid van haar oma die ook leed aan de ziekte dementie, zal menigeen kippenvel bezorgen.

De werkgroep Dementievriendelijk Cuijk, Centrum Mantelzorg LvC, Biblioplus, Dementie Keten Team LvC en Alzheimer Café LvC & Gennep zullen informatie gedurende deze opening verzorgen. Inloop is om 17.30 uur en het programma start om 17.45 uur in de publiekshal van het gemeentehuis.