Schatkamerroute en smokkelaarspad

Publicatiedatum: Maandag 27 juli 2020

Medewerkers Niederrhein Tourismus tonen fiets-, wandelroutekaarten

Op het Smokkelaarspad in de voetsporen treden van smokkelaars van weleer of op zoek gaan naar verborgen parels op de Schatkamerroute: dat kan op twee van de in totaal tien nieuwe fiets- en wandelroutes die het bureau voor toerisme van de Regio Niederrhein, Niederrhein Tourismus, heeft ontwikkeld. De tochten maken deel uit van het grensoverschrijdende project Dynamic Borders. Ze hebben elk een ander thema en lopen door het Land van Cuijk, de Maasduinen en de regio Niederrhein.

In de voetsporen van de smokkelaars van weleer

De fiets- en wandelroutes zijn verschillend van lengte. “Ze voeren door afwisselende natuur met veel water, bossen en heidelandschappen”, zegt Martina Baumgärtner, directrice van Niederrhein Tourismus. “Middenin Europa en toch ver weg van de hectiek van alledag in de ongerepte natuur.” Toeristen en dagjesmensen treden in de voetsporen van de smokkelaars van weleer, maken kennis met de ‘Boxteler Bahn’, vroeger een belangrijke spoorverbinding voor koningshuizen en tsarengeslachten tussen Londen, Berlijn en St. Petersburg, of maken tijdens de food tours kennis met streekproducten als asperges en aardbeien. Bij het project Dynamic Borders zijn aan Nederlandse kant de gemeenten Gennep, Bergen, Boxmeer en Cuijk en aan Duitse zijde de steden Weeze en Goch betrokken. Stuk voor stuk gemeenten met een rijke historie, aantrekkelijke centra en een veelzijdig cultureel en toeristisch aanbod.

Fietsen en wandelen op nummer

Op een plattegrond zijn alle routes overzichtelijk weergegeven. De routes zelf zijn bewegwijzerd volgens het eenvoudige knooppuntensysteem – fietsen en wandelen op nummer dus. Alle e-bike-laadpunten zijn vermeld, net als restaurants en boerencafés.
Niederrhein Tourismus heeft bij deze grensoverschrijdende ontdekkingstochten arrangementen samengesteld, die via de homepage van de regio Niederrhein (2-Land Reisen) kunnen worden geboekt. Zoals de historische ontdekkingsreis. De driedaagse fietsrondreis herinnert aan de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in de regio met een bezoek aan het Royal Air Force Museum in Weeze-Laarbruch. Tijdens een aspergetocht kunnen deelnemers het witte goud zelf steken, binnen historische muren zelf proeven en overnachten in het Tierparkhotel.

Met en zonder overnachting

Er kunnen echter ook dagtochten met een optionele overnachting worden geboekt. Voor groepen is een rondleiding door een bessenkwekerij een aanrader, waarbij ze in de huid kruipen van een oogstmedewerker. Tijdens een andere tocht laten zij zich meevoeren naar de wereld van bloemen, fruitbomen en bijen of proeven tijdens de fietstocht ‘Van kloosterbier tot verwenmenu” zelf gebrouwen gerstenat. De afzonderlijke tochten kunnen ook tot een arrangement met overnachting worden gecombineerd. Boeken is mogelijk via de website van Niederrhein Tourismus www.niederrhein-tourismus.de.

Toeristische samenwerking over landsgrenzen heen

“Het project voor de ontwikkeling van arrangementen is een lichtend voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking. Het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk heeft de routes ontwikkeld, het toeristisch platform Maasduinen-Venlo tekende voor de overzichtskaart en Niederrhein Tourismus werkte de arrangementen uit. De toeristische samenwerking verbindt de provincies Noord-Brabant, Limburg en de regio Niederrhein met elkaar tegen de achtergrond van een Verenigd Europa”, aldus Khalid Rashid van projectbureau Dynamic Borders.

Logo's van deelnemende gemeente aan Interreg