Schoolkinderen geven startsein bouw fietsbrug over de Maas

Publicatiedatum: Vrijdag 14 juni 2019

Op dinsdag 25 juni 2019 om 09.30 uur begint aan de Everdineweerd te Cuijk officieel de start van de bouw van de fietsbrug die de Cuijkse Maasoever met die van Mook verbindt. De fietsbrug maakt onderdeel uit van het MaasWaalpad, een snelle fietsroute die van Cuijk via de gemeenten Mook en Middelaar en Heumen tot in Nijmegen (Heyendaal) loopt. De bouwcombinatie ZÜBLIN-HSM gaat de brug realiseren. Naar verwachting kunnen de eerste fietsers de brug over in het najaar van 2020.

Starthandeling

Leerlingen van groep zes van basisschool ’t Startblok gaan de officiële aftrap verzorgen. Eerst onthullen zij het bouwbord. Daarna verrichten zij de symbolische starthandeling door het verplaatsen van zand. Het verplaatste zand moet uitgroeien tot een landhoofd vanwaar de aanbrug zal gaan lopen richting de hoofdoverspanning.

Brug

De hoofdoverspanning, boven de Maas, van de fietsbrug wordt geheel in staal uitgevoerd. De aanbruggen, boven de uiterwaarden, worden van beton. De brug krijgt een voetpad en een fietspad en is nadrukkelijk niet bedoeld en ook niet ontworpen voor autoverkeer. Wel kunnen kleine dienst-, nood- en hulpverlenings-voertuigen over de brug rijden.

Snelle verbinding

Als de brug er ligt kunnen inwoners van Cuijk, Mook en Middelaar en Heumen veilig, comfortabel en snel op de fiets naar werk en school in Nijmegen en omstreken. De rechtstreekse fietsbrug over de Maas levert fietsers van en naar Cuijk 2,5 km winst op in vergelijking met de route via de A73. De verwachting is dat er dagelijks veel forensen en scholieren gebruik willen maken van de brug. De nieuwe brug heeft ook een recreatieve functie. Wandelaars en fietsers kunnen met de nieuwe verbinding makkelijk van het Land van Cuijk naar het Rijk van Nijmegen.

Snelle fietsroute MaasWaalpad

De fietsbrug Cuijk-Mook maakt deel uit van de snelle fietsroute MaasWaalpad, tussen Cuijk en Nijmegen. Deze route is al klaar. In de provincies Gelderland en Brabant bestaat al een netwerk van dit soort snelle fietsroutes, zoals het RijnWaalpad, De Liemers en de F59 tussen Oss en Den Bosch.

Samenwerking

De realisatie van de brug is een samenwerkingsproject van de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en de gemeenten Cuijk en Mook en Middelaar.