Tips tegen woninginbraak

Publicatiedatum: Vrijdag 27 september 2019

De herfstvakantie staat weer voor de deur. Voor veel mensen een tijd van ontspanning en een tijd om erop uit te trekken. Voor inbrekers de perfecte gelegenheid voor het plegen van een inbraak.

Tien minuten

Een inbraak kan in tien minuten gepleegd zijn. Een raam dat tien minuten open staat, biedt een inbreker voldoende gelegenheid om uw huis in en uit te gaan. Volg daarom onderstaande tips ook op als u maar even van huis bent.

  • Zorg dat uw huis er bewoond uitziet: Laat licht branden, zet de radio aan, doe uw gordijnen dicht als het donker is en hang geen briefje op de deur dat u niet thuis bent. Als u langere tijd weg gaat, laat dan de post uit de brievenbuis halen, de planten verzorgen, de verlichting aan gaan met behulp van een tijdschakelaar en zet geen bericht op social media dat u weg bent.
  • Beveilig uw woning: Doe altijd uw ramen en deuren op slot, ook als u maar even weg bent. Denk hierbij ook aan de eerste etage. Zorg daarnaast voor goede verlichting en berg ladders en tuingereedschap altijd op.
  • Bewaar sleutels op een veilige plaats: Leg geen sleutels onder de deurmat, in de schuur of onder een plant. Inbrekers kennen deze plaatsen. Laat uw sleutels ook niet in het slot zitten of bij een raam of deur liggen. Inbrekers kunnen door de brievenbus naar uw bezittingen hengelen. Berg reservesleutels goed op en doe er geen label aan.
  • Zorg dat uw woning zichtbaar is: Een inbreker wil niet gezien worden en zoekt daarom naar een beschutting rondom woningen waar anderen hem of haar niet kunnen zien. Denk daarbij aan struiken, kapotte straatverlichting of een muur. Als uw woning geen beschutting voor een inbreker biedt, is uw woning minder aantrekkelijk.
  • Ga zorgvuldig om met uw waardevolle bezittingen: Leg geen waardevolle spullen voor het raam, bewaar geen grote hoeveelheden geld in huis, maak foto’s van waardevolle spullen die u in huis heeft en bewaar deze in de kluis als dat mogelijk is.
  • Werk mee aan sociale controle in uw buurt: Maak kennis met uw buren, vraag uw buren of ze uw huis in de gaten willen houden als u langer weg bent en meldt het direct bij de politie als u een verdachte situatie ziet of hoort. Heeft uw buurt al WhatsApp buurtpreventie? Kijk op de site www.wabp.nl voor mee informatie.

Informatie

Meer tips en informatie vindt u op www.politiekeurmerk.nl.