Verplaatsing kunstwerk Louis Jansenplein begonnen

Publicatiedatum: Vrijdag 29 mei 2020

Afgelopen week is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de verplaatsing van het kunstwerk op het Louis Jansenplein. Het bestaande kunstwerk is vrij gegraven en wordt voorzien van een staalconstructie, zodat deze in één keer kan worden opgetakeld. Op de Oude Werf worden de voorbereidingen getroffen om het kunstwerk te plaatsen.

Nieuwe plek

De zuil met het mozaïek van het kunstwerk ‘Dijkdoorgang’ van kunstenaar Marius van Beek krijgt een nieuwe plek in het centrum van Cuijk. Het kunstwerk uit 1982 wordt verplaatst van het Louis Jansenplein naar het pleintje tussen de parkeerplaats op de oude werf en het dienstencentrum. De twee blokken (dijkdoorgang) worden tijdelijk in een depot opgeslagen en krijgen een nieuwe plek in het nieuwbouwplan ‘Grotestraat zuid’, nabij de locatie van de dijkdoorbraak in 1926.

Verplaatsing vanwege doorloop

Al bij het opstellen van de eerste plannen voor het Centrumplan Cuijk in 2015-2016 is vanuit meerdere betrokken partijen het verzoek gekomen tot verplaatsing van het kunstwerk. De voornaamste reden hiervoor was dat de omvang van het kunstwerk de doorloop vanuit de Korte Molenstraat richting Louis Jansenplein belemmert. De verplaatsing gebeurt in goed overleg met de erven van kunstenaar Marius van Beek

Effect van zonnestralen in ere hersteld

De zuil met het mozaïek heeft een dubbele verwijzing. Het mozaïek verwijst naar het Romeinse verleden van Cuijk. Dit mozaïek wordt beter zichtbaar gemaakt doordat de bak met water verdwijnt. Hierdoor wordt het kunstwerk tevens onderhoudsvrij. De zuil met het oog verwijst naar de bevrijding van Cuijk, op 17 september 1944. De bedoeling is dat elke 17 september om 12.00 uur de zon door het oog in de zuil schijnt, precies op een blokje met de gravering ’17 sept’. Dit effect was door een nabijgelegen hoge boom verloren gegaan, maar wordt op de nieuwe plek in ere hersteld. Op de nieuwe locatie staan geen bomen en/of hoge bebouwing die de lichtinval, nu en in de toekomst, belemmeren.

Kunstwerk Dijkdoorgang klaar voor transport  Impressietekening van het kunstwerk op de nieuwe locatie