Wie worden Keukenbazen 2019 en SmaakBurgemeester van Nederland

Publicatiedatum: Maandag 26 augustus 2019

De Keukenbazen Battle, de leukste en spannendste kookwedstrijd voor kinderen van 10 tot 12 jaar uit Noordoost Brabant, is gestart. Teams van 2 of 3 kinderen kunnen zich met hun lekkere en gezonde gerecht aanmelden via www.keukenbazen.nl. Rabobank, Koning Willem I College, Sligro, HAS Hogeschool en Langenhuijsen Catering zijn de gewaardeerde partners van de wedstrijd. De finaledagen zijn tijdens Dutch Food Week, op 5 en 9 oktober 2019.

Lekker en gezond met producten uit de buurt

De opdracht voor de teams luidt: ‘Maak een hoofdgerecht met lekkere en gezonde producten uit je eigen buurt’. Deelnemers gaan in teams van twee of drie kinderen de strijd aan; per gemeente gaat één team door naar de finale op zaterdag 5 oktober bij het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch. 

Uitgebreide wervingscampagne 

Kinderen worden enthousiast gemaakt voor de wedstrijd door middel van een uitgebreide wervingscampagne, met daarin onder meer de vlogs van Charlotte en Isabelle, Keukenbazens eigen vloggers. De campagne draait op Instagram, Facebook en op bij kinderen populaire apps. Alle vlogs en allerlei andere leuke filmpjes komen ook op het Keukenbazen YouTube-kanaal

Chefkoks in de jury

In elke gemeente jureert een lokale chefkok de ingezonden hoofdgerechten. Hij of zij kiest de winnaar in de gemeente en coacht het team tijdens de Mega Live KookBattle op zaterdag 5 oktober. Daar beoordeelt de topjury alle gerechten. De winnaars worden bekend gemaakt op woensdag 9 oktober, tijdens een feestelijk diner bij Agri & Food Plaza in ’s-Hertogenbosch.

Drie prijzen

Voor de teams zijn er drie prijzen te verdienen: de prijs voor de overall winnaar, de prijs voor het meest creatieve gerecht en de prijs voor de beste smaakcreatie. De burgemeester van de winnende gemeente wordt SmaakBurgemeester van Nederland en mag die titel een jaar lang dragen.

Even voorstellen: de koks

De culinaire duizendpoot van de gemeente Cuijk is Martien Bos, grondlegger en operationeel manager van Smaakcentrum Land van Cuijk: “Samen koken is een feestje! Als je leert waar de groentes, vlees, vis en fruit vandaan komen en wat je daar dan voor heerlijks van kan maken, dan zie je hoe makkelijk het is om gezonde eetgewoontes aan te nemen! Schrijf je in en kook je favoriete  gerecht samen met je vrienden of vriendinnen en als je door bent begeleid ik jullie persoonlijk naar de finale!” 

Onder de vlag van Regio Noordoost Brabant

Keukenbazen werd vijf jaar geleden ontwikkeld door AgriFood Capital. Al vanaf de start speelden de gemeenten een belangrijke rol in de organisatie. Vanaf dit jaar wordt de kookwedstrijd georganiseerd door Regio Noordoost Brabant. Dat past bij de plannen van de samenwerkende overheden om de jeugd meer onderwijs en voorlichting over gezonde voeding te geven. Partners van Keukenbazen zijn Rabobank, Sligro, Koning Willem I College, HAS Hogeschool, Langenhuijsen Catering, alle jurykoks en alle deelnemende lokale foodleveranciers.