Project X Katwijk: vraag en antwoord

Publicatiedatum: Vrijdag 7 december 2018

 1

Wat is een noodverordening?
Een noodverordening is een instrument dat we kunnen gebruiken op het moment dat het nodig is als de openbare orde en veiligheid in het geding is. Op dit moment is dit niet nodig. Wanneer er aanleiding voor is, geeft dit instrument de burgemeester de bevoegdheid om adequaat te handelen.

De noodverordening geldt voor het dorp Katwijk en de kern Cuijk.

 2

Wat is een ‘bevel tot aanwijzing van een veiligheidsrisicogebied’?

De burgemeester heeft een gebied aangewezen als veiligheidsrisicogebied. In dit gebied kan de politie mensen fouilleren als dit nodig is.

3 Wat is er aan de hand?

Een jong meisje kondigde op het sociale medium snapchat een feestje aan voor vrienden op vrijdag 7 december in Katwijk. Dit bericht is door onbekenden ‘gekaapt’ en gedeeld op Facebook. Veel mensen uit het hele land hebben via de betreffende Facebook-pagina aangegeven aanstaande vrijdag naar Katwijk te willen komen.

De lokale en landelijke media berichten hier ook over en verwijzen naar een uit de hand gelopen ‘project X-feest’ in het Groningse dorp Haren in 2012. De gemeente Cuijk en de politie hopen uiteraard dat het hier niet zo ver komt, maar bereiden zich voor op alle scenario’s. De lijn daarbij is: er is geen feest in Katwijk en er komt geen feest in Katwijk. Zoals de burgemeester in een verklaring op de website heeft gezegd: “Onze inzet is en blijft om ervoor te zorgen dat personen van buiten Cuijk, die vrijdag met verkeerde bedoelingen hier naartoe komen, worden tegengehouden.”

4 

Is er vanavond een feest in Katwijk?

Nee, er is geen feest in Katwijk en er komt ook geen feest. Alle inzet is erop gericht om iedereen te weren die naar aanleiding van de berichten op Facebook of in de media naar Katwijk komt.

 5 Wat voor maatregelen worden getroffen?

We houden rekening met alle scenario’s en bereiden alle mogelijke voorzorgsmaatregelen voor. Dit doen we in het belang van de inwoners van Katwijk.

Over de concrete maatregelen doen we geen mededelingen.

6 Wat gebeurt er als ik toch naar Cuijk of Katwijk ga?

Er is opgeroepen om niet naar Cuijk en Katwijk te komen. Mensen die dat toch doen, met de verkeerde intenties, kunnen erop rekenen dat er strikt wordt gehandhaafd. Met verkeerde intenties bedoelen we o.a. mensen die bewust onrust willen veroorzaken, die toch op zoek gaan naar een feestje, of die willen kijken wat er gebeurt. De politie zal daadkrachtig en doortastend optreden. Verder is met het Openbaar Ministerie afgesproken dat er strikt zal worden gehandhaafd.

 7

Ik moet naar mijn werk in Cuijk of Katwijk. Kan ik er wel komen?

Werknemers van bedrijven in Cuijk of Katwijk moeten zich kunnen identificeren als je wordt gecontroleerd. Zorg ervoor dat je hiervoor je identiteitsbewijs meeneemt. Tevens moet je kunnen laten zien/aangeven wat je (reisbestemming) is.

 8

Ik moet om een andere reden in Cuijk of Katwijk zijn. Kan ik er wel komen?

Houd er rekening mee dat het moeilijker kan zijn om Cuijk of Katwijk te bereiken. Zorg dat je je identiteitsbewijs bij je hebt voor als je wordt gecontroleerd. Tevens moet je kunnen laten zien/aangeven wat je (reis)bestemming is.

 9

Ik heb een bedrijf/winkel in Cuijk of Katwijk. Moet ik iets doen?

Zie ook vraag 5 en 6. Geef dit ook aan medewerkers door.

  • Vragen van centrumondernemers en -winkeliers, neem contact op met de Centrummanager.
  • Vragen horeca centrum, neem contact op met de voorzitter van de KHN gemeente Cuijk.
 10

Ik ben inwoner van/ondernemer in Cuijk/Katwijk. Moet ik me zorgen maken?

De gemeente Cuijk en de politie bewaken de veiligheid van de inwoners van Katwijk/gemeente Cuijk. Zij staan niet toe dat anderen hun veiligheid in gevaar brengen. De politie zal daadkrachtig en doortastend optreden tegen personen die naar Cuijk/Katwijk komen om bewust onrust te veroorzaken. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat er strikt zal worden gehandhaafd.

 11

Waar kan ik meer informatie vinden? Hoe blijf ik op de hoogte?

Op deze website van de gemeente hebben we een pagina ingericht met informatie. Op het moment dat er iets nieuws te melden is, plaatsen we het daar op. Dit wordt ook via het twitteraccount @Cuijk van de gemeente Cuijk verspreid. Over concrete voorzorgsmaatregelen zal vooraf enkel worden gecommuniceerd indien dit noodzakelijk is.

 12 Ik ga naar de Schouwburg. Kan ik daar naar toe?

U kunt gewoon naar de Schouwburg gaan. Mocht er een wegafzetting zijn, dan geeft uw schouwburgkaartje u toegang.

 13 Hoe moet ik mij legitimeren als zorgverlener? Hoe kan ik snel bij mijn patiënt zijn?

Uw identiteitsbewijs met daarbij bij voorkeur uw legitimatie van uw zorgorganisatie kan behulpzaam zijn.