<![CDATA[Beroepenfeest Land van Cuijk Maasduinen On Stage]]>

Vertel vmbo-leerlingen over uw beroep!

Nog een maand tot de allereerste editie van het beroepenfeest Land van Cuijk Maasduinen On Stage op 16 mei 2019 in het Inspyrium in Cuijk. Op dit beroepenfeest vinden ontmoetingen plaats tussen zo’n 900 vmbo-leerlingen en 250 beroepsbeoefenaren die hen gaan vertellen over hoe een werkdag eruitziet. Het doel is om leerlingen een goed beeld te geven van het beroep in de praktijk.

Beeldvorming

Veel mensen weten nog hoe moeilijk het was om een beroep te kiezen op jonge leeftijd en vinden de negatieve beeldvorming over het vmbo (en dus ook de leerlingen) onterecht. Het merendeel van de vmbo-leerlingen heeft zin in de toekomst en droomt over wat hij of zij ooit zal worden

Betere keuze

Het doel van het beroepenfeest is om leerlingen een goed beeld te geven van wat het vak inhoudt in de praktijk. Hiermee worden de jongeren geholpen door de professionals om betere keuzes te maken voor opleiding en beroep. Als het klikt tussen de leerling en de enthousiaste mensen uit het werkveld, worden visitekaartjes uitgewisseld en afspraken gemaakt voor een werkbezoek op de Doe Dag op 6 juni 2019. On Stage wil het negatieve imago van het vmbo omkeren, want de vmbo-leerlingen van vandaag, zijn de vakmensen van de toekomst.

Oproep aan beroepsbeoefenaars

Het organiserend On Stage Team zoekt nog meer beroepsbeoefenaren zoals kappers, veehouders, artsen en architecten en roepen ook de ouders van vmbo-leerlingen op om zelf mee te doen als beroepsbeoefenaar. Voor de duidelijkheid: deze groep jongeren zoekt nog geen baan, maar wil graag meer weten over over uw vak. Heeft u een mooi beroep? Meld u dan aan op www.landvancuijkmaasduinenonstage.nl. Want wie kan nu beter de volgende generatie vakmensen vertellen over hun beroep dan uzelf?

Huidige deelnemers

Veel grote en kleine ondernemingen doen al mee met Land van Cuijk Maasduinen On Stage. Op www.landvancuijkmaasduinenonstage.nl staat iedereen vermeld. De Vrienden van On Stage - deelnemers die een eenmalige donatie hebben gedaan - hebben hier als dank een speciale vermelding gekregen.

]]> 2019-04-19T09:35:04 https://www.cuijk.nl/nieuws/beroepenfeest-land-van-cuijk-maasduinen-on-stage
<![CDATA[Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (infiltratiebuis)]]> Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing. Naast het dak van uw woning kunt u mogelijk ook het dak van uw schuur of garage, of zelfs uw verharde oprit afkoppelen.

De lente is begonnen en veel mensen gaan weer in de tuin aan het werk. De afgelopen weken hebben wij daarom, ter inspiratie, afkoppelmogelijkheden uitgelicht waar u mee aan de slag zou kunnen. Dit is de laatste week en daarmee de laatste mogelijkheid die wij aanraden: de infiltratiebuis.

De infiltratiebuis

Een infiltratiebuis (IT-buis) is net als een grindkoffer en een infiltratiekrat een ondergrondse infiltratievoorziening. De infiltratiebuis is in feite een lekke buis die water bij regenbuien opslaat en gelijktijdig door de poriën (het lekke gedeelte) laat wegzakken in de ondergrond. De capaciteit van de infiltratiebuizen kunt u verder vergroten door er grind of grof zand omheen te leggen en/of er meerdere achter elkaar te leggen.  Om inspoeling en vervuiling van zand en bladeren te voorkomen, dienen er tussen de infiltratiebuizen en de regenpijpen blad- en zandvangers geplaatst te worden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0485-396600.

]]> 2019-04-18T14:50:50 https://www.cuijk.nl/nieuws/met-subsidie-uw-regenpijp-afkoppelen-(infiltratiebuis)
<![CDATA[Romeinenmiddag in Cuijk 11 mei 2019]]> Ben jij ook geïnteresseerd in de Romeinen? Wil je meer weten over de Romeinse geschiedenis van Cuijk? Of heb je gewoon zin in een leuke, actieve middag? Kom dan op zaterdag 11 mei 2019 naar het archeologisch centrum van Cuijk voor de Romeinenmiddag.

Datum, tijd, plaats

Wat is er te beleven

Lachen Keizer Valentinianus loopt rond met zijn soldaten en hij verwacht hoog bezoek!
Griezelen Romeinse zieners voorspellen jouw toekomst aan de hand van de ingewanden van een dier
Graven Waan je een echte archeoloog en graaf archeologische schatten op
Kijken Bekijk Romeinse schatten uit Cuijkse bodem
Knutselen Maak een mooie, Romeinse verrassing voor moederdag
Leren Neem plaats bij een interessante lezing over de Romeinse geschiedenis van Cuijk
Verkleden Trek een van de Romeinse tunieken aan (of kom zelf verkleed) en ga op de foto
Speuren Doe mee met de Romeinenspeurtocht door het centrum van Cuijk
Ruiken Zie en ruik hoe de Romeinen parfum maakten
Eten Smul van lekkere hapjes volgens Romeins recept
Genieten Slenter langs de kraampjes en ervaar de sfeer van Ceuclum!

Oproep voor basisschoolleerlingen: Maak een Romeins vaandel

Maak thuis je mooiste Romeinse vaandel en lever hem in op de Romeinenmiddag. Je ontvangt dan een leuke Romeinse attentie. Download de informatie over een vaandel (PDF) en een Vaandel om te versieren (PDF).

Meer info

De Romeinenmiddag in Cuijk is onderdeel van de Nationale Romeinenweek die van 4 tot en met 12 mei 2019 wordt georganiseerd. Het thema dit jaar is "de Romeinse vrouw". De Cuijkse Romeinenmiddag speelt hier op verschillende manieren op in. Ook wordt aangesloten bij het "Moederdagshoppen" dat wordt georganiseerd door de centrumondernemers. Wil je weten wat er nog meer in de landelijke Romeinenweek wordt georganiseerd, kijk dan op www.romeinenweek.nl.

]]> 2019-04-18T14:35:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/romeinenmiddag-in-cuijk-11-mei-2019
<![CDATA[Beheersing eikenprocessierups 2019]]> Om de overlast in het komende seizoen zoveel mogelijk te beperken, onderneemt de gemeente Cuijk actie. In dit bericht leest u welke gevaren de eikenprocessierups voor u en uw (huis) dieren op kunnen leveren en welk beheer de gemeenten voeren.

Overlast van de rups

De eikenprocessierups is de grijze, harige rups van een onopvallende nachtvlinder, die alleen in eiken leeft. Nog voor het uitkomen van de bladknoppen, komen kleine rupsen uit de eitjes in de top van de boom. Tijdens de ontwikkeling van rups tot vlinder ontstaan er op iedere rups ongeveer 700.000 microscopisch kleine brandharen, welke overlast kunnen veroorzaken.

Gezondheidsklachten

De brandharen die op de rupsen en in de nesten zitten, kunnen veel overlast veroorzaken bij mens en dier. Bij aanraking van de brandharen, kunnen allergisch lijkende reacties ontstaan op huid, ogen en luchtwegen. De reacties lopen sterk uiteen.

Meer informatie

Kijk op de website van GGD Brabant voor meer informatie over de eikenprocessierups.

Beheersing

We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken. Als de bladontwikkeling van de boom en de rups in volle gang is, start het bespuiten van bomen in gebieden waarin de meeste overlast wordt verwacht. Vanaf week 17/18 wordt 24 uur per dag met een biologisch middel gespoten door Engelen Groen uit Uden. U ervaart hier wellicht enige geluidsoverlast van waarvoor wij uw begrip vragen.

We behandelen de eikenbomen aan drukke fiets/wandelroutes inclusief de Vierdaagse route, publiek drukke pleinen, speelplaatsen/schoolterreinen en daar waar eiken gesnoeid worden. Maar alleen op gemeentelijke eigendommen.

Veilig middel

Het biologische preparaat waarmee gespoten wordt is veilig, maar in verband met het irriterende karakter van het middel raden wij u aan om zich niet in de nevel te begeven en dieren niet onder bomen te laten lopen tijdens spuitwerkzaamheden.

Wanneer melden

Ziet u een nest in de openbare ruimte meld deze dan via de fixi app onder het kopje "Eikenprocessierups" zodat wij een goed beeld krijgen waar de nesten allemaal zitten. Het betekent dan niet dat alle nesten worden verwijderd dit is afhankelijk van de locatie.

]]> 2019-04-18T13:14:50 https://www.cuijk.nl/nieuws/beheersing-eikenprocessierups-2019
<![CDATA[Sympany haalt textiel aan huis op]]> Waar staan de textielcontainers

Twee keer per jaar zamelt Sympany gratis textiel aan huis in. De rest van het jaar kunt u uw textiel kwijt in de textielcontainer bij u in de buurt. Op de milieustraat in Haps en de minimilieustraat in Boekel staan ook textielcontainers. Ook hier kunt u uw textiel gratis in kwijt.

Wat is textiel

Textiel is niet alleen die fijne zomerjurk die op is of dat spijkerjasje dat uit de mode is. Textiel is alles wat is gemaakt van stof en is geweven of gebreid. Dus ook badlakens, een vaatdoekje, kussenhoezen en gordijnen. Niet alleen wat nog gedragen kan worden, maar ook wat kapot en versleten is. Naast textiel zijn ook schoenen/laarzen, accessoires (riemen, tassen, hoeden/petten) en knuffels welkom.

Textiel naar de kringloop

Textiel dat voor hergebruik geschikt is, kunt u ook gratis inleveren bij de kringloopwinkels van Stichting Actief. Kijk voor openingstijden op www.afvalaanbieden.nl/kringloopwinkels.

Wat mag NIET in de textielcontainers

Wat niet tot textiel behoort, zijn matrassen, tapijten, kussens, vloerbedekking en ernstig vervuild of nat textiel.

Voor informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

 

]]> 2019-04-18T11:54:36 https://www.cuijk.nl/nieuws/sympany-haalt-textiel-aan-huis-op
<![CDATA[Milieustraten gesloten op Koningsdag]]> Op zaterdag 27 april 2019 zijn de milieustraat en de groenstraat in Haps en de minimilieustraten in het Land van Cuijk en Boekel gesloten. Het is dan namelijk Koningsdag.

Vanaf maandag 29 april bent u weer van harte welkom!

Gratis Wecycle Recycle Memo-spel

Apparaten niet verkocht op de vrijmarkt? Lever deze dan in bij de milieustraat en ontvang een gratis Wecycle Recycle Memo-spel. Alle milieustraten in het Land van Cuijk en Boekel doen mee aan de Wecycle-inleveractie.

Help het lokale goede doel

Insturen kan t/m zondag 9 juni 2019. De 25 leukste, opvallendste of creatiefste inzendingen worden door Wecycle beloond met een sponsorcheque van €1.000,- voor de opgegeven club of lokaal goed doel. Ook zijn er honderd troostprijzen: bloemenbonnen t.w.v. €25,- om iemand te bedanken voor zijn of haar inzet voor de club of lokaal goed doel!Kijk voor alle actievoorwaarden op www.wecycle.nl/inleveren.

Voor informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2019-04-18T11:43:04 https://www.cuijk.nl/nieuws/milieustraten-gesloten-op-koningsdag
<![CDATA[Koninklijke Onderscheiding voor Willem Kusters]]> Op dinsdagavond 16 april 2019 is de heer W.P.E.M. Kusters (68) uit Beers benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Kusters kreeg de Koninklijke onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet als voorzitter voor de dorpsraad in Beers. De onderscheiding werd uitgereikt tijdens de jaarvergadering door burgemeester Wim Hillenaar ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter en lid van de dorpsraad.

De heer Kusters heeft een behoorlijke staat van dienst bij de dorpsraad in Beers. Hij is ruim 22 jaar voorzitter en lid geweest. Daarnaast heeft hij zich vanaf 2013 ingezet als voorzitter van het Platform Wijk- en dorpsraden. Vanaf 2005 is de heer Kusters lid van het klantenpanel gemeente Cuijk.

Vanaf 1968 is de heer Kusters betrokken als vrijwilliger bij de COVS (Centrale Organisatie van voetbalscheidsrechters) Boxmeer en omgeving. Hij was secretaris van 1974 tot 1977 en voorzitter van 1977 tot 1985. Momenteel is hij nog betrokken bij de ledenwerving en lid van de activiteitencommissie. De heer Kusters is ere-lid van deze vereniging.

De heer Kusters is ook 16 jaar actief geweest voor de KNVB. Hij heeft de volgende vrijwilligersactiviteiten voor de KNVB verricht: 1991 - 1996: Lid districtscommissie scheidsrechterszaken district Zuid I 2001 - 2011: Lid werkcommissie opleidingen district Zuid II 2004 - 2006: Lid bezwarencommissie scheidsrechterszaken zaalvoetbal district Zuid II 2006 - 2017: Rapporteur scheidsrechters amateurvoetbal district Zuid II.

De heer Kusters is iemand die zich al geruime tijd ten bate van de samenleving inspant. Op grond van zijn vele verdiensten op maatschappelijk gebied heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

]]> 2019-04-17T14:54:39 https://www.cuijk.nl/nieuws/koninklijke-onderscheiding-voor-willem-kusters
<![CDATA[Enquête ondernemers Ontwikkeling Bedrijventerreinen Cuijk-West]]> Voor de bedrijventerreinen  De Beijerd en ’t Riet, Groot-Heiligenberg en Heeswijkse Kampen is de gemeente Cuijk gestart met de voorbereidingen voor een nieuw bestemmingsplan in de geest van de Omgevingswet.

Deze wet biedt mogelijkheden om bestemmingsplannen flexibeler in te richten; met een verbrede reikwijdte. Als eerste wordt geïnventariseerd welke wensen en uitdagingen u ervaart als ondernemer op uw bedrijventerrein of in de gemeente Cuijk.

Hiervoor nodigen wij u uit om de enquête in te vullen, waarvan u de link vindt op de volgende webpagina van de gemeente: https://www.cuijk.nl/enquete.

Ook ondernemers die niet op het bedrijventerrein zijn gevestigd worden uitgenodigd om te reageren.

Na eind april worden de thema’s vastgesteld voor de eerste bijeenkomst, die voor donderdag 20 juni 2019 gepland staat.

Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2019-04-17T11:28:00 https://www.cuijk.nl/welkom-bij-cuijk/beheer/nieuwsbrieven/cuijk-onderneemt/enquete-ondernemers-ontwikkeling-bedrijventerreinen-cuijk-west
<![CDATA[Gemeente Cuijk herdenkt op 4 en 12 mei]]>  

Ieder jaar herdenken inwoners, het bestuur van de gemeente Cuijk en andere betrokkenen alle Nederlandse burger- en militaire slachtoffers die zijn omgekomen door oorlogshandelingen en of vredesmissies sinds de 2e wereldoorlog. Deze herdenkingen vinden plaats tijdens twee bijeenkomsten die worden georganiseerd door het comité Herdenking & Bezinning Cuijk. Iedereen is van harte uitgenodigd beide herdenkingen bij te wonen.

Zaterdag 4 mei 2019

Tijdens de Nationale Herdenking op zaterdag 4 mei worden alle Nederlandse burgers en militairen herdacht die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. De Nationale Herdenking is een eerbetoon aan deze gesneuvelden die stierven voor de vrijheid van anderen. Daarnaast is het een bemoediging voor de nabestaanden van de slachtoffers.

Programma

19.00 uur Herdenkingsdienst in de H. Martinuskerk te Cuijk
19.30 uur Stille tocht naar Barmhartige Samaritaan, Stationsplein
19.45 uur Aankomst bij het beeld van de barmhartige Samaritaan
19.58 uur Signaal Taptoe en aanvang herdenking bij het monument de Barmhartige Samaritaan

Zoals u wellicht weet, is vorig jaar bij particuliere bouwwerkzaamheden een onveilige situatie ontstaan bij het Joods monument. Het monument is afgedekt voor de tijd dat de werkzaamheden nog zullen duren. Hopelijk kan volgend jaar weer een waardige herdenking plaatsvinden bij het Joods monument zelf. Dit jaar herdenken we de Joodse slachtoffers en in het bijzonder de Joodse Cuijkenaren onder hen, op het Stationsplein.

Na de herdenking is er gelegenheid voor onderling contact bij Danscentrum Verhoeven, Stationsplein 33, te Cuijk. Tevens heeft u de mogelijkheid om vanaf 20.45 uur het ‘Theater na de Dam’ te bezoeken dat plaatsvindt in de Schouwburg te Cuijk.

Zondag 12 mei 2019

Op deze dag wordt de dodenherdenking gehouden om de gevallenen van II-26 Regiment Infanterie en het Korps Politietroepen te herdenken die zijn gesneuveld bij de Duitse inval op 10 mei 1940.

Programma

 10.30 uur
 • Herdenkingsdienst in de H. Martinuskerk te Katwijk
 • Voorganger: Pastoor Th. Lamers
 • Koor: Streekkoor Canthonis, uit St. Anthonis,  o.l.v. Dirigent Fred Weijers verzorgt de gezangen in deze viering
 • Gezongen worden de vaste gezangen uit de Vredesmis “The Armed Man” van Karl Jenkins
 11.45 uur  Aanvang herdenking bij het monument te Katwijk:
 • Harmonie Gaudete in Domino speelt: “Blijf mij nabij”
 • Herdenkingswoord, gevolgd door het Dodenappèl
 • Signaal Taptoe
 • Eén minuut stilte
 • Bloemlegging, muzikaal omlijst door Harmonie Gaudete in Domino
 • Gedichten, voorgelezen door leerlingen van Basisschool de Zevensprong. De basisschool heeft het monument geadopteerd
 • Vlag hijsen – Wilhelmus
 • Dankwoord door de burgemeester van Cuijk, Mr. W.A.G. Hillenaar

De Rivierkazemat Zuid is tot een uur na de herdenking nog geopend voor publiek. Hier zullen leerlingen van Basisschool de Zevensprong 6 rozen leggen ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen. Na de herdenking is er gelegenheid voor onderling contact in Café Van Kempen, Mariagaarde 15, te Katwijk.

]]> 2019-04-16T10:58:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/gemeente-cuijk-herdenkt-op-4-en-12-mei
<![CDATA[Gemeentehuis gesloten op maandag 22 april 2019 in verband met Pasen]]> Op maandag 22 april 2019 is het gemeentehuis gesloten in verband met Pasen.

]]> 2019-04-16T09:50:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/gemeentehuis-gesloten-op-maandag-22-april-2019-in-verband-met-pasen
<![CDATA[Verkiezingen Europees Parlement Kiezerspas of Volmacht]]> De Europese Parlementsverkiezingen 2019 zijn de negende verkiezingen voor een rechtstreeks gekozen Europees Parlement, voor de zittingsperiode 2019-2024. In Nederland zijn deze verkiezingen op donderdag 23 mei 2019.

Voor deze verkiezingen is het ook mogelijk om te stemmen met een kiezerspas of een volmacht. Kijk op de pagina Verkiezingen Europees Parlement 23 mei 2019 hoe u een kiezerspas of volmacht kunt aanvragen.

]]> 2019-04-16T09:28:25 https://www.cuijk.nl/nieuws/verkiezingen-europees-parlement-kiezerspas-of-volmacht
<![CDATA[Een misdaad melden: hoe werkt dat eigenlijk]]> Stelt u zich voor, u rijdt op een winterse dag door uw dorp voor de zaterdagse boodschappen, het is koud en de daken zijn besneeuwd. Een winters tafereel wat mysterieus wordt doorbroken door een huis waar geen sneeuw op het dak ligt. Wat is daar aan de hand? Mogelijk wordt op de zolder van dit pand de kachel goed opgestookt, wat kan wijzen op de aanwezigheid van een hennepkwekerij. Wat kunt u doen met deze informatie? In dit artikel leest u meer over het melden van misdaden; hoe werkt dit, kan dit anoniem of loopt u gevaar?

Samen uw wijk veilig houden

Gemeenten, politie, belastingdienst, Openbaar Ministerie en nog veel meer (overheids-)instanties werken hard om samen uw wijk veilig te houden. Vaak gebeurt dit achter de schermen en heeft u dit als inwoner niet in de gaten. Soms zijn er controles waarbij dit werk opeens heel zichtbaar wordt. Denk aan een grote controle bij een woonhuis of bedrijfspand. ‘Samenwerkende overheden’ trekken dan samen op en gaan op basis van signalen of meldingen een kijkje nemen op een bepaald adres. Soms zijn er controles op meerdere adressen tegelijkertijd. Deze controles zijn altijd onaangekondigd.

Melden: samen sterk tegen ondermijning

Het klinkt misschien cliché, maar de overheid ziet en hoort niet alles wat er in een wijk gebeurt. Sterker nog, ze horen misschien wel heel weinig van wat er écht speelt. De enige die dat echt weet, en ook kán weten, dat bent u; de inwoner zelf! U bent de oren en ogen van uw wijk. In heel veel gevallen is uw wijk rustig en veilig, maar mocht u toch een verdachte situatie zien, of een vermoeden hebben van criminaliteit, dan kunt u dit melden. De enige manier om georganiseerde criminaliteit aan te pakken, is door samen op te trekken, overheid in inwoners. Meldingen van u zijn dan ook ontzettend waardevol voor de aanpak van criminaliteit.

Hoe kunt u melden? U kunt altijd melden bij de politie, bijvoorbeeld via uw wijkagent of via 0900 8844. Het kan voorkomen dat u een vermoeden van criminaliteit heeft, maar de dader kent. Of dat u om een andere reden niet naar de politie kunt of durft. Dan kunt u volledig anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem. Dit kan online via www.meldmisdaadanoniem.nl of telefonisch via 0800 7000.

Melden; en dan

Uw (anonieme) melding wordt zeker heel serieus genomen. Als u via uw wijkagent of de politie een melding doet, dan krijgt u als dat mogelijk is een terugkoppeling. Soms lukt dat niet in het kader van lopend onderzoek. Als u anoniem een melding doet, dan hoort u hier niets van. Eigenlijk is dat ook logisch, want als u anoniem een melding maakt, dan is ook niet bekend naar wie hierover een terugkoppeling verstuurd kan worden. Niemand weet immers wie die melding heeft gedaan. Wanneer er voor een bepaald adres of in een bepaalde wijk veel (dezelfde) meldingen binnenkomen van inwoners, maar ook bijvoorbeeld van de wijkagent of een gemeenteambtenaar, dan is dat reden om over te gaan tot actie.

Vragen

Heeft u vragen over melden, of heeft u een vermoeden van criminaliteit? Neem dan contact op met uw wijkagent, de politie of de gemeente. Op www.politie.nl of op www.meldmisdaadanoniem kunt u altijd meer informatie vinden. Lees hier meer over het melden van criminaliteit.

]]> 2019-04-15T11:10:29 https://www.cuijk.nl/nieuws/een-misdaad-melden-hoe-werkt-dat-eigenlijk
<![CDATA[Aanleg infiltratieriool Oude Werf]]>

Aan de Zanddijk en Oude Werf wordt een parkeerplaats aangelegd. Vanaf eind mei 2019 kunnen daar zo’n zeventig auto’s parkeren. Bijzonder is dat onder de parkeerplaats een groot infiltratieriool wordt aangelegd. Dat moet bodemverdroging maar ook wateroverlast tegengaan.

Klimaatverandering

Ons klimaat verandert. Dat betekent perioden met weinig neerslag met als resultaat een lagere grondwaterstand. Aan de andere kant leidt klimaatverandering steeds vaker tot extreme regenbuien met wateroverlast tot gevolg. Dit soort veranderingen vraagt om ander, lokaal waterbeheer.

Infiltreren

In een normaal riool wordt regenwater opgevangen en vermengd met huishoudelijk afvalwater (toilet, wasmachine, gootsteen) naar de waterzuivering afgevoerd. Daar wordt het water gezuiverd zodat het schoon genoeg is om af te voeren naar het oppervlaktewater, bijvoorbeeld de Maas. Steeds vaker worden infiltratieriolen aangelegd. Een infiltratieriool is een apart rioolstelsel dat alleen bedoeld is voor hemelwater (regen, ijzel, sneeuw). Het hemelwater wordt niet vermengd met het huishoudelijk afvalwater. Omdat een infiltratieriool poreus is, zakt het water de bodem in om zich zo op een natuurlijke manier te vermengen met het grondwater.

Voordelen

De voordelen van een infiltratieriool zijn enorm. Het gaat bodemverdroging tegen. Maar ook gaat het bij hevige regenbuien wateroverlast tegen. Een infiltratieriool heeft namelijk een grote bergingscapaciteit. Het regenwater wordt onder de grond opgeslagen en kan langzaam in de bodem wegzakken. Door de grote bergingscapaciteit kunnen infiltratieriolen regenbuien aan tot 60 milimeter per uur. Een ander voordeel is dat het regenwater zich niet meer vermengd met huishoudelijk afvalwater. Dat bespaart kosten bij de waterzuivering want het aantal kubieke meters water dat schoongemaakt moet worden daalt drastisch. Kortom, veel voordelen.

Cuijk

Als de ondergrond het toelaat – het water moet kunnen wegzakken – legt de gemeente Cuijk steeds vaker een infiltratieriool aan. Dat is bijvoorbeeld al gebeurd in de Grotestraat en onder het parkeerterrein achter de schouwburg. Het infiltratieriool onder het parkeerterrein aan de Oude Werf krijgt een bergingscapaciteit van 900 kubieke meter, het infiltratieriool onder het parkeerterrein achter de schouwburg kan ongeveer 400 kubieke meter water bevatten. Ook wil de gemeente bij de herinrichting van het Louis Jansenplein een infiltratieriool aanleggen. Door de infiltratieriolen te koppelen ontstaat een ondergronds netwerk waar veel water geborgen kan worden dat op natuurlijke manier in de bodem kan zakken.

Afkoppelen

De gemeente wil klimaatverandering het hoofd bieden. Ook u kunt uw steentje bijdragen door uw hemelwaterafvoer (regenpijp) af te koppelen en het water op te vangen in bijvoorbeeld een regenton of in een ondergrondse grindkoffer. U kunt daar zelfs subsidie voor krijgen. Meer weten? Bekijk de pagina Afkoppelen hemelwater.

Meer informatie

De herinrichting van de Oude Werf en de aanleg van het infiltratieriool wordt uitgevoerd door Infrascoop uit Cuijk. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met de gemeente Cuijk, telefoon 0485-396600.

]]> 2019-04-12T10:47:22 https://www.cuijk.nl/nieuws/aanleg-infiltratieriool-oude-werf
<![CDATA[Provincie start campagne ‘Ik let op wild!]]>

We hopen allemaal dat het ons niet gebeurt: opeens een ree of een wild zwijn voor je auto. Toch kan je de waarschuwing niet negeren, wild steekt zómaar over. Weet jij wat je dan precies wel en niet moet doen? Onder de titel ‘Ik let op wild’ is de provincie Noord-Brabant een campagne begonnen om dat duidelijk te maken.

Op social media wordt een filmpje verspreid waarin automobilisten wordt verteld wat ze beter wel en beter niet kunnen doen in gebieden waar veel wild zit. Op 16 trajecten komen borden met afbeeldingen van herten en wilde zwijnen met de boodschap ‘Wij steken zomaar over’. Een aantal gemeenten worden banners ophangen waar wild oversteekt.

Snelheid minderen, stuur recht houden

Rij je in bosrijk gebied waar veel wild oversteekt? Minder dan sowieso je snelheid en let goed op, zeker in het donker als een dier onverhoopt voor de auto opduikt: remmen, het stuur rechthouden en als het niet anders kan het dier aanrijden.

Dat laatste klinkt onlogisch, maar is toch het veiligst. Want in 58 procent van de ongelukken met wild is er letsel doordat de bestuurder is uitgeweken; tegen een boom beland, of een andere auto heeft geraakt. En dus níet doordat het wild is aangereden.

Bij aanrijding: bel de politie

In geval van aanrijding (en als je zelf veilig bent!) moet je altijd bellen met het algemene nummer van de politie (0900-8844). Ook als het dier is weggerend. De politie weet wie er ingeschakeld moet worden, om het dier te helpen. Ze nemen ze bijvoorbeeld contact op met de boswachter om het eventueel gewonde dier op te sporen.

8000 aanrijdingen

In Nederland zijn er jaarlijks ruim 8000 aanrijdingen met wild. In Brabant waren dat er het afgelopen jaar zelfs meer dan 1500! Vooral nu, in het voorjaar, zijn de dieren actief aan de wandel. De reekalveren worden verstoten door hun moeder en gaan op zoek naar een eigen territorium. Tegelijkertijd breekt de paartijd aan en rennen reeën zonder op te letten achter elkaar aan. Dus: let nu extra goed op!

]]> 2019-04-12T10:31:39 https://www.cuijk.nl/nieuws/provincie-start-campagne-ik-let-op-wild!
<![CDATA[GEEN papierinzameling op Koningsdag]]> Buurtvereniging Rondom de Kiekuut uit Cuijk verplaatst de inzameling van oud papier en karton van 27 april 2019 naar zaterdag 20 april 2019. Zaterdag 27 april 2019 is het namelijk Koningsdag.

Wanneer

Normaal zamelt deze buurtvereniging de laatste zaterdag van de maand oud papier en karton in. Omdat de laatste zaterdag van de maand april Koningsdag is, verplaatsten zij de inzameling naar zaterdag 20 april. U kunt dan tussen 10.30 en 12.00 uur uw oud papier en karton inleveren.

Waar

De container staat waar u het gewend bent: op de parkeerplaats van Voetbalvereniging Hapse Boys.

Voor meer informatie

Voor alle plaatsen, dagen en tijden waarop oud papier en karton wordt ingezameld, kijkt u op http://www.afvalaanbieden.nl/afvalsoorten/papier-en-karton

]]> 2019-04-12T10:24:31 https://www.cuijk.nl/nieuws/geen-papierinzameling-op-koningsdag
<![CDATA[Fotowedstrijd startsein campagne ‘Samen anders naar school is leuk’]]> Gezinnen uit de gemeente Cuijk die tussen 12 en 27 april 2019 een Lekker Anders Dag op de kalender zetten, moeten niet vergeten een mooie foto in te sturen. Want de familie die in die periode de tocht naar school het meest origineel aanpakt, maakt kans op een lekker ontbijtje aan huis.

Honderden gezinnen in de gemeente Cuijk maakten afgelopen tijd kennis met het initiatief, waarin ouders samen met hun kinderen de tocht naar school extra bijzonder maken. Te paard, met een versierde step of slee op wielen, er kwamen al veel ludieke voorbeelden voorbij tijdens de tocht naar het schoolplein. En nu het lekkerder weer wordt, is er een extra reden dat ouders de auto vaker thuis laten staan om er een Lekker Anders Dag van te maken.

Fotowedstrijd: een ‘Lekker Anders’ kiekje

De fotowedstrijd gaat officieel van start op vrijdag 12 april 2019, de dag van de Koningsspelen. Vele scholen organiseren die dag sportieve activiteiten. Een makkelijke aanleiding om de tocht naar school dan ook lekker anders aan te pakken. Ook kinderen die geen sportdag hebben, kunnen op een andere manier naar school komen. De kinderen kunnen hun Lekker Anders Dag foto’s tot en met 27 april 2019, Koningsdag, insturen via lekkerandersdag.nl.

Voorjaarscampagne

De Lekker Anders Dag-fotowedstrijd maakt onderdeel uit van een bredere voorjaarscampagne, met als doel ouders meer te laten variëren in hun tocht naar school. Op diverse plekken komen ouders en kinderen beelden tegen met ideeën voor een Lekker Anders Dag. Daarmee roepen de Gemeente Cuijk en de samenwerkende scholen gezinnen en kinderen op om dit voorjaar weer een Lekker Anders Dag te plannen.

Actief aan de slag

De campagne past in het verkeersbeleid van de gemeente. Wethouder Gerard Stoffels: “Menselijk gedrag veroorzaakt 90% van de ongelukken. Denk aan afleiding, bellen, roekeloos rijden et cetera. De aanleg van kruispunten en rotonden en plaatsen van borden voorkomt deze ongevallen helaas niet. Het nemen van verantwoordelijkheid is een belangrijke pijler om de verkeersveiligheid te verbeteren. Alleen door samen te werken, kunnen overheden, maatschappelijke partijen en verkeersdeelnemers de veiligheid in het verkeer verbete­ren; iedere partij vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid en kennis. Dat ouders van schoolgaande kinderen door het zo nu en dan ‘lekkers anders’ te doen, de veiligheid op straat verbeteren, zien wij als een belangrijke stap in de goede richting.”

Het idee erachter

Lekker Anders Dag is een initiatief van de basisscholen en de Gemeente Cuijk, met de input van veel ouders. Het idee is eenvoudig: met je kind naar school, het is een bijzondere tocht. Hoe zorgen we er samen voor dat die ook zo bijzonder blijft? Want het is thuis en rond school vaak ook een gedoe, met drukte en auto’s. De oplossing hebben we deels zelf in handen. Namelijk door die tocht naar school af en toe net iets anders in te richten. Dat is leuk voor de kinderen, en ook goed nieuws voor iedereen op en rond school. Want met die bewuste keuze gun je jezelf en elkaar meer ruimte en minder drukte. Kijk op www.lekkerandersdag.nl voor meer informatie.

]]> 2019-04-11T00:00:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/fotowedstrijd-startsein-campagne-samen-anders-naar-school-is-leuk
<![CDATA[Repaircafe zaterdag 20 april 2019]]>

Kom je ook aanstaande zaterdag 20 april? Op deze derde zaterdag van de maand wordt van 09.00 tot 12.00 uur het Repair Café georganiseerd in het Doehuis, Patrijzenveld 117 Cuijk.

Het Repair Café is een gratis toegankelijke bijeenkomst die draait om (samen) repareren. Op locatie is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen.

U kunt bij het Repair Café terecht met artikelen op het gebied van: kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed, computers enzovoort.

Waarom een Repair Café

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem en mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten worden nauwelijks benut.

Het Repair Café brengt daar verandering in! Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt daardoor beperkt, evenals de CO2-uitstoot.

Nieuwe vrijwilligers

Bent u enthousiast over de werkzaamheden van het Repair Café? Bent u betrokken en vindt u duurzaamheid belangrijk? Dan zoeken wij u! Help ons Repair Café een keer in de maand. Meld u aan door een mail te sturen naar info@repaircafecuijk.nl of bel met 06-21879211.

Facebook

Neem eens een kijkje op de Facebookpagina Repair Café Cuijk.

]]> 2019-04-09T15:30:11 https://www.cuijk.nl/nieuws/repaircafe-zaterdag-20-april-2019
<![CDATA[Kent u iemand die een lintje verdient]]> Dien dan de aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding voor de Lintjesregen 2020 voor 1 juni 2019 in.

Hoe vraagt u een lintje aan

Als u iemand wilt voordragen voor een Koninklijke onderscheiding, kunt u contact opnemen met de gemeente waar de persoon woont. De medewerker die daar de lintjes behandelt adviseert u of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een lintje. Ook krijgt u uitleg over de procedure.

U kunt via www.lintjes.nl een voorstelformulier invullen en vervolgens digitaal, via e-mail, versturen naar bestuurssecretariaat@cuijk.nl of downloaden, ondertekenen en opsturen naar: Gemeente Cuijk, Bestuurssecretariaat, ter attentie van mevrouw Nicole Hout. Correspondentieadres: Postbus 7, 5360 AA Grave.

Wanneer kan iemand een lintje verdienen

Iemand kan een lintje verdienen als er sprake is van persoonlijke bijzondere verdiensten voor de samenleving. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook een bijzondere invulling van een betaalde hoofdfunctie of een combinatie van beiden. Persoonlijke, bijzondere verdiensten in het vrijwilligerswerk

Vrijwilligers die zich 15 jaar of langer onbaatzuchtig inzetten voor organisaties op bijvoorbeeld het gebied van sport, kunst, cultuur, kerkelijk leven, natuur, pleegzorg of openbare orde en veiligheid, kunnen bijvoorbeeld een lintje verdienen. Denk daarbij onder meer aan de activiteitenbegeleider in het verzorgingshuis of de coach van de sportclub. Maar ook aan de organisator van evenementen, de bezorger van het clubblad en iemand die jarenlang een bestuursfunctie vervult. 

Persoonlijke, bijzondere verdiensten in de betaalde hoofdfunctie

Ook iemand die in zijn werk buitengewone prestaties levert, kan worden onderscheiden. Hij of zij moet dan ‘bijzondere of zeer uitzonderlijke verdiensten in de werkkring’ hebben verricht. Daarvan is sprake als de prestaties aanzienlijk verder gaan dan wat normaal gesproken van iemand in zo’n functie wordt verwacht. Het gaat dus om de persoonlijke inzet, visie en kwaliteiten. Bovendien moet de samenleving baat hebben bij het verrichte werk. Het mag dus niet alleen van nut zijn voor de onderneming, organisatie of instelling waar de kandidaat werkt.

Dien het voorstel op tijd in

Is het de bedoeling dat de onderscheiding tijdens de zogenoemde "lintjesregen" voor Koningsdag 2020 wordt uitgereikt? Dien het voorstel dan vóór 1 juni 2019 bij de burgemeester in. Indien de aanvraag later wordt ingediend, kan deze niet meer in behandeling worden genomen.

De aanvraag voor onderscheidingen ’tussendoor' (dus niet op de lintjesregen) vragen iets minder tijd. U kunt dan rekenen op zes tot zeven maanden.

Meer informatie

Nicole Hout, telefoon: 0485-336938 of e-mail: bestuurssecretariaat@cuijk.nl.

Ook kunt u meer informatie vinden op www.lintjes.nl.

]]> 2019-04-09T10:28:48 https://www.cuijk.nl/nieuws/kent-u-iemand-die-een-lintje-verdient
<![CDATA[Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (vijver)]]> Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing. Naast het dak van uw woning kunt u mogelijk ook het dak van uw schuur of garage, of zelfs uw verharde oprit afkoppelen.

De lente is begonnen en veel mensen gaan weer in de tuin aan het werk. Deze weken lichten wij daarom, ter inspiratie, afkoppelmogelijkheden uit waar u mee aan de slag zou kunnen. Dit keer: de natuurlijke regenwatervijver

De natuurlijke regenwatervijver

Een natuurlijke regenwatervijver is een vijver zonder kunstmatige bodem van folie of ander materiaal. Bij een regenbui wordt het hemelwater hierin vastgehouden, waarna het langzaam de bodem in zakt. Het standaard waterpeil van een natuurlijke vijver wordt bepaald door het grondwaterpeil. Dat betekent dat de diepte van het grondwater bepaalt of een natuurlijke vijver tot de mogelijkheden behoort. De vijver wordt aangevuld met regenwater. Dit houdt in dat uw vijver vol is na een flinke regenbui, en een stuk leger als het lang droog is. De wisselende waterstanden zorgen dat er veel verschillende planten en dieren kunnen leven. U kunt uw vijver voorzien van mooie, groene oevers. Oeverplanten zuiveren het water en helpen mee om de tuin koel te houden in de zomer. Een tip: maak de oevers niet te steil. Dieren kunnen dan gemakkelijker de vijver in en uit en het is veiliger voor kinderen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0485-396600.

 

]]> 2019-04-08T11:14:41 https://www.cuijk.nl/nieuws/met-subsidie-uw-regenpijp-afkoppelen-(vijver)
<![CDATA[Aanpak woninginbraken en overlast door drugshandel op straat: invoering last onder dwangsom]]> De aanpak van woninginbraken en drugsoverlast staan hoog op de agenda van de gemeente Cuijk. Per 1 april 2019 is een nieuw middel ingezet in de aanpak ervan: het opleggen van de last onder dwangsom.

Redenen

De invoering van de last onder dwangsom is één van de maatregelen tegen woninginbraken en overlast door drugshandel op straat. De aanpak van beide vormen van criminaliteit is geprioriteerd in het integraal veiligheidsplan 2019-2022 waarmee de gemeenteraad van Cuijk in februari van dit jaar heeft ingestemd. De belangrijkste redenen voor het invoeren van de last onder dwangsom zijn het tegengaan van deze vormen van criminaliteit en daarmee het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken van Cuijk.

Uitvoering

Voor de uitvoering van de bestuurlijke aanpak van woninginbraken en drugsoverlast door middel van het opleggen van een last onder dwangsom is allereerst van belang dat de politie wordt aangewezen als toezichthouder in de zin van artikel 5:11 Awb en zoals bedoeld in artikel 6:2 van de APV in de gemeente. Dit stelt de politie in staat om, na het aantreffen van inbrekerswerktuigen of bij het vaststellen van drugshandel op straat, hier niet alleen een proces-verbaal voor uit te schrijven maar er ook een bestuurlijke rapportage over op te maken en dat te verstrekken aan de burgemeester. Op basis van de bestuurlijke rapportage krijgt de betreffende persoon door de gemeente een last onder dwangsom opgelegd.

Een last onder dwangsom is een boete die moet worden betaald als  de overtreding nog een keer wordt begaan. Een last onder dwangsom is dus bedoeld als waarschuwing, om herhaling te voorkomen.

Met de gecombineerde inzet van strafrecht en bestuursrecht willen we een extra impuls geven aan de aanpak van zowel de woninginbraken als de overlast door drugshandel in Cuijkse wijken.

]]> 2019-04-08T11:05:17 https://www.cuijk.nl/nieuws/aanpak-woninginbraken-en-overlast-door-drugshandel-op-straat-invoering-last-onder-dwangsom
<![CDATA[Cuijk gaat weer van start met Sjors Sportief & Sjors Creatief]]> Oproep aan sportverenigingen en cultuuraanbieders om zich aan te melden

De gemeente Cuijk gaat weer van start met het Sjors Sportief & Sjors Creatief programma. Net als vorig schooljaar krijgen alle basisschoolleerlingen uit Cuijk de mogelijkheid om op laagdrempelige wijze kennis te maken met alle sporten en creatieve activiteiten binnen de gemeente. Vorig schooljaar deden maar liefst 1200 basisschoolkinderen mee.

Mascotte

Om beter in te spelen op de beleving van het kind, is er een mascotte gekoppeld aan de kennismakingsactiviteiten, genaamd Sjors! Door ‘Sjors’ krijgen de kinderen de kans op laagdrempelige wijze kennis te maken met naschoolse activiteiten binnen de gemeente.

Sjorsboekje

Alle aanbieders krijgen de mogelijkheid om hun activiteit te promoten in het kleurrijke Sjorsboekje, waar kinderen zich vervolgens digitaal voor kunnen inschrijven.

Bewezen formule

Het programma is inmiddels een bewezen formule in bijna 100 gemeenten en bestaat uit een gebruiksvriendelijk digitaal inschrijfsysteem voor kinderen en verenigingen en aanbieders. Alle kinderen uit het basisonderwijs ontvangen aan het begin van het nieuwe schooljaar het Sjorsboekje en mogen een of meer cursussen uitkiezen, waar zij enkele naschoolse introductielessen kunnen volgen op locatie van (sport)verenigingen. Vaak gratis krijgen zij de kans een kijkje in de keuken te nemen bij de activiteit waar zij nieuwsgierig naar zijn. Sport- en cultuurdeelname kan nooit groot genoeg zijn.

Activiteit aanmelden

Sjors Sportief & Sjors Creatief stimuleren kinderen om een structurele actieve deelname te bewerkstelligen. Hiervoor hebben wij alle aanbieders nodig. Uw activiteit wordt uiteindelijk geplaatst in een prachtig wervend boekwerk. Dit Sjorsboekje wordt in het nieuwe schooljaar op alle basisscholen in de gemeente Cuijk verspreid. Erg goede promotie dus voor uw vereniging of organisatie

Meld uw kennismakingsactiviteit vanaf vandaag aan op www.sportstimulering.nl.

Meer informatie

Bent u geen vereniging, maar wilt u toch graag een activiteit voor deze doelgroep aanbieden? Dit kan natuurlijk, neem dan contact op met info@sjorssportief.nl.

]]> 2019-04-05T08:20:44 https://www.cuijk.nl/nieuws/cuijk-gaat-weer-van-start-met-sjors-sportief-amp-amp-sjors-creatief
<![CDATA[Woningsluiting Patrijzenveld 24 Cuijk]]> In de woning aan de Patrijzenveld 24 te Cuijk is de aanwezigheid van een handelshoeveelheid harddrugs geconstateerd. Dit is in strijd met artikel 2 Opiumwet. De burgemeester van de gemeente Cuijk maakt op grond van artikel 13b van de Opiumwet van zijn bevoegdheid gebruik om het pand aan de Patrijzenveld 24 te Cuijk te sluiten. Het pand is gesloten op dinsdag 2 april 2019 voor een periode van 12 maanden.

]]> 2019-04-04T15:26:07 https://www.cuijk.nl/nieuws/woningsluiting-patrijzenveld-24-cuijk
<![CDATA[Nieuw veiligheidsarrangement stationsgebied Cuijk]]> Afgelopen week hebben de gemeente Cuijk, de Politie Oost- Brabant, Arriva en NS Stations een nieuw, lokaal veiligheidsarrangement ondertekend voor het stationsgebied Cuijk. Met de ondertekening bezegelen deze partijen de lokale samenwerking voor de verdere verbetering van de leefbaarheid en sociale veiligheid in het stationsgebied Cuijk en wordt de aandacht hiervoor de komende jaren opnieuw structureel vastgelegd. Het arrangement is afgesloten voor de periode 2019-2023.

Verbeteringen

Het in 2011 ondertekende eerste lokale veiligheidsarrangement voor het stationsgebied in Cuijk werd in 2015 met nog eens vier jaren verlengd. Na een schouw in 2018 ligt er nu een nieuwe, geactualiseerde overeenkomst. De samenwerking tussen de verschillende partijen heeft de afgelopen jaren geresulteerd in een station met een bijzondere uitstraling, met voldoende parkeergelegenheid en fietsenstallingen, en een moderne stationskiosk met toilet. Het stationsmeubilair is vernieuwd en de wachtkamer is gerenoveerd. Ook is het gebouw opnieuw geschilderd en voorzien van het authentieke stationsnaambord “Cuyk”. Verder zijn de fietsenstallingen uitgebreid en de parkeerplaatsen opnieuw bestraat. Zogenaamde weesfietsen worden regelmatig verwijderd en het aantal fietsendiefstallen is sinds 2010 gedaald met 75%.

Samenwerking

Burgemeester Hillenaar is blij met het nieuwe veiligheidsarrangement: “Nauwe samenwerking tussen de partners is en blijft de beste garantie voor een sociaal veilig en prettig station, ook in de toekomst. En die samenwerking loont! Het station ziet er vriendelijk uit, is eigentijds en - heel belangrijk- de veiligheidscijfers zijn enorm verbeterd.” Ook Patrice van Bergen, regiodirecteur van Arriva Limburg, is verheugd: ”Als vervoerder die de reizigers van en naar Cuijk brengt, zijn wij blij met deze samenwerking om de veiligheid op en rond het station en het voorzieningenniveau te verbeteren”, net als Wil Joosten, Manager Public Affairs Regiodirectie van de NS: “Samen met alle partijen werken wij graag aan een schoon, veilig en prettig station en sturen, ook voor Cuijk, aan op onze vier w’s: wachten, warme drank, wc en op termijn een watertappunt”.

Monitoren

Om de afspraken die in het veiligheidsarrangement zijn opgenomen ook uit te kunnen voeren, vormen de deelnemende partijen een operationele werkgroep. Deze komt twee keer per jaar bij elkaar. De leden van de werkgroep monitoren de sociale veiligheid in het stationsgebied Cuijk, voeren een jaarlijkse schouw uit en stellen jaarlijks een verbeterplan op. Daarnaast bewaken zij de afspraken en de voortgang van het verbeterplan. De laatste schouw heeft plaats gevonden in oktober 2018. Op basis van deze schouw is het verbeterplan 2019 opgesteld. Op deze manier blijven de leefbaarheid, het voorzieningenniveau, het comfort en de belevingswaarde in het stationsgebied gegarandeerd, net als het toezicht en adequate handhaving.

]]> 2019-04-04T15:00:41 https://www.cuijk.nl/nieuws/nieuw-veiligheidsarrangement-stationsgebied-cuijk
<![CDATA[Afsluiting De Bengels Haps met landbouwsluis]]> Vanaf 29 april 2019 wordt De Bengels in Haps afgesloten door middel van een landbouwsluis (zie afbeelding). Dit betekent dat deze weg dan alleen nog maar toegankelijk is voor landbouwverkeer, hulp- en nooddiensten en langzaam verkeer.

Randweg N264

Verkeer vanuit Rijkevoort (Rijkevoortseweg) kan de randweg N264 bereiken via de Stokvoortsestraat of de Lokkantseweg (richting rotonde Putselaar).

Stokvoortsestraat

Later dit jaar zal echter ook de Stokvoortsestraat geheel voor verkeer worden afgesloten in verband met de ontwikkeling van Bedrijvenpark Laarakker in Haps. Hierover volgt nog nadere informatie.

Situatiekaart landbouwsluis De Bengels.

]]> 2019-04-04T14:07:19 https://www.cuijk.nl/nieuws/afsluiting-de-bengels-haps-met-landbouwsluis
<![CDATA[Vrijwilligerspenning voor Sjaak Vromans]]> Op zaterdagmiddag 30 maart 2019 is tijdens het samenzijn van bestuur Stichting Gemeenschapswerk Beers en de huurders, de heer Sjaak Vromans (77) uit Beers onderscheiden met de Vrijwilligerspenning van de gemeente Cuijk. De onderscheiding werd uitgereikt door wethouder Maarten Jilisen ter gelegenheid van zijn 45-jarig jubileum als bestuurslid van de Stichting Gemeenschapswerk Beers.

De heer Vromans is 45 jaar bestuurslid van de Stichting Gemeenschapswerk Beers. Hij is verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van de woningen en bijbehorende tuinen. Bij technische problemen, reparaties en onderhoud is hij het aanspreekpunt voor de bewoners. Hij staat 24 uur per dag voor hen klaar. De heer Vromans stopt dit jaar als bestuurslid van de Stichting Gemeenschapswerk Beers.

Voor zijn tomeloze inzet als vrijwilliger heeft de heer Vromans in 2004 een Koninklijke Onderscheiding ontvangen.

De heer Vromans doet veel goeds en betekent veel voor de gemeenschap Beers. Hij steekt veel tijd in het vrijwilligerswerk. Dat verdient waardering en die waardering krijgt hij, want het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om aan hem de vrijwilligerspenning van de gemeente Cuijk toe te kennen.

De Vrijwilligerspenning gemeente Cuijk wordt toegekend en uitgereikt bij het afscheid van personen die zich op een bijzondere wijze vrijwillig voor een periode van in principe 16 jaar of langer hebben ingezet bij een vereniging of instelling in de gemeente Cuijk.

]]> 2019-04-02T09:29:44 https://www.cuijk.nl/nieuws/vrijwilligerspenning-voor-sjaak-vromans
<![CDATA[Dag voor Gedecoreerden op 27 april 2019]]> Dit jaar wordt voor de 15e keer een bijeenkomst georganiseerd voor alle inwoners van de gemeente Cuijk die ooit een Koninklijke onderscheiding hebben ontvangen. Deze ‘Dag voor Gedecoreerden’ is bedoeld voor alle gedecoreerden die in onze gemeente wonen, ongeacht de plaats waar zij hun lintje hebben ontvangen.

De Dag voor Gedecoreerden wordt elk jaar op Koningsdag gehouden, dit jaar is dat op zaterdag 27 april, 11.00 – 12.30 uur, locatie Schouwburg te Cuijk.

Indien u onverhoopt geen persoonlijke uitnodiging hebt ontvangen en u behoort tot de doelgroep, dan bent u van harte welkom op deze feestelijke bijeenkomst.  Indien u gebruikt maakt van deze uitnodiging verzoeken wij u om u aan te melden.

Graag ontvangen wij uw aanmelding vóór 18 april a.s:  bestuurssecretariaat@cuijk.nl of 0485-336938, contactpersoon Nicole Hout.

]]> 2019-04-01T11:39:27 https://www.cuijk.nl/nieuws/dag-voor-gedecoreerden-op-27-april-2019
<![CDATA[Tekenceremonie Participatieverklaringen in Cuijk]]> In de gemeente Cuijk heeft een aantal statushouders de zogenoemde participatieverklaring ondertekend. De ondertekening is de afsluiting van het participatieverklaringstraject. Met de ondertekening verklaren de nieuwkomers dat ze de Nederlandse kernwaarden respecteren en dat ze zich willen inzetten voor de Nederlandse samenleving en in het bijzonder de lokale gemeenschap.

Waarden en spelregels

De statushouders hebben het participatieverklaringstraject gevolgd onder leiding van welzijnsorganisatie Sociom. Dit traject bestond uit workshops over de Nederlandse kernwaarden en de belangrijkste rechten en plichten van inwoners: vrijheid, solidariteit, gelijkwaardigheid en participatie. De participatieverklaring is landelijk vastgesteld en is een verplicht onderdeel van de inburgering van nieuwkomers.

Tekenceremonie

Bij de tekenceremonie in Cuijk waren, naast de deelnemers, ook familieleden, vrienden, buurtgenoten en vrijwilligers aanwezig. De deelnemers werden toegesproken door burgemeester Hillenaar en door betrokken medewerkers van Sociom. Aan het eind van de ceremonie werden de participatieverklaringen ondertekend en werd een groepsfoto gemaakt.

Bijschrift: Op donderdag 28 maart 2019 ondertekenden statushouders uit de gemeente Cuijk de participatieverklaring, in het bijzijn van burgemeester Hillenaar, medewerkers en vrijwilligers van Sociom, familie, vrienden en buurtgenoten.

]]> 2019-04-01T11:00:49 https://www.cuijk.nl/nieuws/tekenceremonie-participatieverklaringen-in-cuijk
<![CDATA[Informatiebijeenkomsten collectieve vrijwilligersverzekering in Cuijk, Grave en Mill]]> Vrijwilligerspunt Sociom organiseert in samenwerking met Vrijwilligersnet Nederland drie informatiebijeenkomsten waarin uitleg gegeven wordt over de collectieve vrijwilligersverzekering van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk.

Alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in het Land van Cuijk zijn automatisch verzekerd. Hierbij is registratie en/of aanmelding niet nodig.

Tijdens de bijeenkomst zal uitgelegd worden hoe de verzekering in zijn werk gaat, wanneer een vrijwilliger en een organisatie verzekerd zijn en wat er onder de dekking valt. Wijzigingen in de vrijwilligerspolis ten opzichte van de vorige polis zullen worden uitgelicht. 

Waar & wanneer 

Alle bijeenkomsten starten om 19.00 uur, inloop vanaf 18.45 uur. De bijeenkomsten duren tot uiterlijk 21.30 uur.

Aanmelden is wenselijk: stuur een mail naar vrijwilligerspunt@sociom.nl o.v.v. naam organisatie, aantal personen en op welke datum u komt. U bent van harte welkom in uw eigen gemeente, maar mocht het beter uitkomen, dan kunt u zich ook aanmelden voor één van de andere data. 

 

]]> 2019-04-01T08:54:13 https://www.cuijk.nl/nieuws/informatiebijeenkomsten-collectieve-vrijwilligersverzekering-in-cuijk,-grave-en-mill
<![CDATA[Opening bokashi-kuil op gemeentewerf Grave]]> Bij de gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert komt ieder jaar een grote hoeveelheid slootveegsel en boomblad vrij. Dit wordt nu naar een erkende verwerker gebracht. Het materiaal kan echter ook direct als duurzame bodemverbeteraar worden gebruikt, na een bewerking tot bokashi (goed gefermenteerd organisch materiaal).

Proef

Als proef hebben de drie gemeenten gezamenlijk slootveegsel en boomblad verzameld en op de gemeentewerf in Grave verwerkt tot bokashi. Op vrijdag 29 maart 2019 werd deze kuil geopend door de wethouders Gerard Stoffels, Jos van den Boogaart en Rick Joosten.

Organisch restmateriaal

Bokashi is een Japanse methode om organisch restmateriaal terug te geven aan de bodem. In het Japans betekent het "goed gefermenteerd organisch materiaal". Bokashi verhoogt het organische stofgehalte en voedt de bodem. Anders dan bij composteren, werken Bokashi-kuilen zonder zuurstof. Toegevoegde bacteriën, gisten en schimmels zetten het restmateriaal in ongeveer tien weken om tot vruchtbare voeding voor de bodem en het bodemleven. Daarna kan het uitgereden worden over landbouwgrond of gebruikt worden in gemeentelijke plantsoenen. Bokashi kan van bijna elk type vers organisch materiaal gemaakt worden.

]]> 2019-03-29T11:35:51 https://www.cuijk.nl/nieuws/opening-bokashi-kuil-op-gemeentewerf-grave
<![CDATA[Koeien dansend naar buiten]]> Op zaterdag 6 april 2019 mogen de koeien van boer Willy Baltussen voor het eerst dit jaar weer naar buiten. Dat is elk jaar een feestje! Kom je ook kijken? Je bent van harte welkom op zaterdag 6 april 2019 om 13.30 uur op de Hanenkampseweg 2 in Landhorst.

Koeiendans

Na een lange winter op stal kunnen de dieren weer genieten van het mooie weer. Wie van deze jaarlijkse koeiendans wil meegenieten, is welkom. De eerste keer dat de koeien na de winter naar buiten gaan, zijn de dieren meestal uitgelaten. Ze rennen, springen en dansen van blijheid. Daarom wordt dit ook wel de koeiendans genoemd.

Cuijk Boert Bewust

Die dag wordt ook het eerste Land van Cuijk Boert Bewust bord bij Willy en Petra Baltussen onthuld. Boert Bewust is een nieuw initiatief in het Land van Cuijk om meer verbinding tussen boeren en de maatschappij te creëren. Land van Cuijk Boert Bewust gaat meerdere activiteiten organiseren. Volg ons op social media en neem een kijkje op de nieuwe site www.landvancuijkboertbewust.nl wie de Boert Bewust boeren zijn en wat zij doen.

Kijken en beleven

Bij Willy en Petra Baltussen kun je zaterdag 6 april 2019 van 13.30 tot 18.00 uur een kijkje komen nemen. Zij vertellen graag hoe hun koeien leven en wat het werk op de boerderij inhoudt. En natuurlijk beantwoorden ze jouw vragen en horen ze graag wat jij ervan vindt. Voor de kinderen zijn er leuke activiteiten. Huisdieren graag thuis laten. Kom kijken en beleven.

]]> 2019-03-29T11:29:40 https://www.cuijk.nl/nieuws/koeien-dansend-naar-buiten
<![CDATA[Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (Grindkoffer)]]> Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing. Naast het dak van uw woning kunt u mogelijk ook het dak van uw schuur of garage, of zelfs uw verharde oprit afkoppelen.

Grindkoffer

Een grindkoffer als infiltratievoorziening is niet veel meer dan een kuil vol met grind. Het hemelwater dat u naar deze kuil leidt, komt in de lege holtes tussen de grindkorrels te staan en zakt vervolgens langzaam de grond in. Een grindkuil maken is relatief eenvoudig. De kuil moet ongeveer drie keer zo groot zijn als de hoeveelheid hemelwater die het moet kunnen bergen. Daarnaast doet u er verstandig aan om een worteldoek om de grindkoffer heen te wikkelen. Dit gaat ingroei van wortels en inloop van zand tegen. Een grindkoffer is een goede manier van afkoppelen, als u het aanzicht van uw tuin niet wilt veranderen. Bovengronds ziet u namelijk, op een strookje grind na, niets van de grindkoffer. Vindt u grind in uw tuin juist leuk? Dan kunt u besluiten om een diepergelegen grindterras of een grindpad aan te leggen, als een horizontale grindkoffer.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0485-396600.

]]> 2019-03-29T10:42:10 https://www.cuijk.nl/nieuws/met-subsidie-uw-regenpijp-afkoppelen-(grindkoffer)
<![CDATA[Cuijkse basisscholen ontvangen Handboek voor Bijenfans]]> Waarom zijn bijen zo belangrijk voor ons? De kinderen van groep 7 en 8 van de Nienekes weten hierop sinds vrijdag 15 maart 2019 het antwoord. Zij kregen die ochtend een presentatie van de kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans. Hij heeft een boek geschreven dat ‘Handboek voor bijenfans’ heet en is sinds die tijd een echte bijenfan (en imker). De kinderen genoten van zijn verhalen over de bij en hadden heel veel vragen. Zonder bijen raakt het natuurlijk evenwicht ernstig verstoord. De hele voedselketen van planten en dieren komt in gevaar als het niet goed gaat met de bij. De kinderen hebben dat goed in hun oren geknoopt. Na de presentatie overhandigde wethouder Gerard Stoffels het Handboek voor bijenfans aan meester Martijn van groep 8 (foto).

Alle basisscholen van de gemeente Cuijk zullen het boek binnenkort ontvangen.

Bijenfans

De gemeente Cuijk hoopt met het aanbieden van het boek dat jonge inwoners allemaal bijenfans worden. Zelf probeert de gemeente natuurlijk ook om bijen te helpen aan voedsel en nestelplekjes. Steeds meer percelen worden ingezaaid met kruidenrijke en bloemrijke mengsels. De bermen worden zo min mogelijk gemaaid, vaak maar één keer per jaar en de gemeente gebruikt geen bestrijdingsmiddelen. Voor bijen is dat heel belangrijk!

]]> 2019-03-28T15:07:59 https://www.cuijk.nl/nieuws/cuijkse-basisscholen-ontvangen-handboek-voor-bijenfans
<![CDATA[Gemiddelde woonlasten 2019 per gemeente bekend]]> Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) berekent elk jaar per gemeente de gemiddelde woonlasten voor eigenaren en huurders van huizen. Ondanks de noodzakelijke verhoging van de OZB - waartoe de gemeenteraad voor het jaar 2019 moest besluiten - blijft Cuijk nog steeds behoren tot de goedkoopste gemeenten van Nederland. Onder 355 gemeenten bezet Cuijk plek 54 op ranglijst goedkoopste gemeenten

Mede door het jarenlang gevoerde beleid van beperkte lastenverzwaring voor burgers is Cuijk op de actuele landelijke ranglijst van gemeentelijke woonlasten voor huishoudens met een koopwoning terug te vinden op de 54ste plaats van in totaal 355 gemeenten. Als we kijken naar de gemeentelijke woonlasten voor huurders bezet Cuijk de 42ste positie. Eerder werd gedacht dat Cuijk op deze ranglijst rond de 100ste positie zou bivakkeren.

Landelijk gezien stijgen de gemeentelijke lasten in 2019 gemiddeld met 3,5 procent, zo blijkt uit de "Atlas van de Lokale Lasten" die COELO op 27 maart 2019 presenteerde. In Cuijk is dit 18%. Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning betaalt over 2019 in Cuijk gemiddeld € 667 (landelijk gemiddelde € 740). Huurders in Cuijk betalen over 2019 € 228 (landelijk gemiddeld € 368). Ook vergeleken met andere gemeenten in de regio Land van Cuijk heeft de gemeente Cuijk de laagste gemeentelijke woonlasten. De "Atlas van de Lokale Lasten" is te vinden op www.coelo.nl.

]]> 2019-03-28T14:08:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/gemiddelde-woonlasten-2019-per-gemeente-bekend
<![CDATA[Verkeersregelaars gezocht voor doorkomst Vierdaagse Cuijk]]> De doorkomst van de Nijmeegse wandelvierdaagse door Cuijk is elk jaar weer een groot feest. Dit jaar is de doorkomst op vrijdag 19 juli 2019. Het wandelevenement vergt veel veiligheidsinspanningen van politie, brandweer,GGD en de gemeente.

Verkeersregelaars

Op diverse locaties langs de route worden die dag verkeersregelaars ingezet bij wegafzettingen om wandelaars vrije doorgang te geven. De verkeersregelaars mogen alleen bevoegden doorlaten op de route van de wandelmars en staan onder direct toezicht (instructie en begeleiding) van de politie. Voor deze taak zijn die dag 18 verkeersregelaars nodig van ’s morgens 06.00 tot circa 15.00 uur. Voor verkeersregelaars gelden de volgende eisen:

De verkeersregelaars worden opgeleid door middel van e-learning en als ze geslaagd zijn worden ze aangesteld en verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid.

Aanmelden

Verenigingen in Cuijk wordt gevraagd hieraan mee te werken. Zij kunnen zich inschrijven als zij die dag 18 kandidaat-verkeersregelaars kunnen inzetten. De deelnemende vereniging ontvangt hiervoor een vergoeding van €2000.

Geïnteresseerde verenigingen kunnen zich vóór 1 mei 2019 schriftelijk aanmelden bij de gemeente Cuijk. Cluster Veiligheid, Vergunningen en Toezicht ter attentie van Coördinator Toezicht en Handhaving. Correspondentieadres, Postbus 7, 5360 AA Grave.

Loting

Als zich meerdere verenigingen hiervoor aanmelden volgt er een loting. Vervolgens word geloot welke vereniging bij ongewijzigd beleid de verkeersregelaars het volgende jaar kan leveren.

]]> 2019-03-28T11:05:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/verkeersregelaars-gezocht-voor-doorkomst-vierdaagse-cuijk
<![CDATA[Natuurvriendelijke herinrichting Maasoevers bij Cuijk en monding Sluisgraaf]]> Aannemer Martens en Van Oord werkt in de periode maart-november 2019 in opdracht van Rijkswaterstaat aan het natuurvriendelijk inrichten van 10 km Maasoever en 7 Maas­beek­mondingen. Twee van de werklocaties liggen in de gemeente Cuijk: één bij Katwijk en één ter hoogte van de haven van Cuijk. Ook worden 7 Maasbeekmondingen heringericht, waaronder de Sluisgraaf bij de Kraaijenbergse plassen. Dat gebeurt volgens de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) ter verbetering van de ecologische waterkwaliteit. De KRW-maatregelen lopen nog door tot en met 2027.

Oevertraject

Op alle oevertrajecten wordt de stenen bestorting tot 1 meter onder de waterlijn verwijderd. Op het traject Cuijk1 (bij Katwijk) gebeurt dit over een lengte van 700 meter. Oevertraject Cuijk2 ter hoogte van de haven van Cuijk wordt over een lengte van 500 meter ‘ontsteend’. Daardoor krijgen natuurlijke processen als afkalving en aanzanding weer de ruimte en ontstaat er gaandeweg een oever met ondiep water en rivierstrandjes. Dat is een aantrekkelijkere leefomgeving voor waterplanten, vissen en kleine waterbeestjes (macrofauna) die horen in de Maas.

Beekmondingen

Elke beekmonding is uniek. Per beek is daarom maatwerk nodig, afgestemd met het waterschap. Voor de Sluisgraaf houdt dit in dat er in de monding een boom als rivierhout wordt neergelegd. Vanzelfsprekend stevig verankerd om wegdrijven te voorkomen. Rivierhout – dode bomen en takken - vormt onder water een soort koraal waar het al snel krioelt van het leven. Het is dan ook een waardevolle schakel in de voedselketen en hoort van nature thuis in een rivier. Verder ruimt de aannemer zwerfafval en oude afrastering rond de beekmonding op.

Werkzaamheden

Martens en Van Oord werkt tot november 2019 de verschillende locaties af. Wanneer een oever of beekmonding aan de beurt is, hangt af van de planning van de aannemer. De werkzaamheden vinden direct aan de waterkant plaats – buiten het vaarwater – en brengen naar verwachting niet of nauwelijks hinder met zich mee. Wel kan de oever of uiterwaard tijdens de werkzaamheden voor de veiligheid tijdelijk zijn afgesloten. Weghalen van bestorting duurt meestal enkele dagen. Transport van vrijgekomen bestortingsmateriaal en grond vindt hoofdzakelijk over water plaats. Kleinere hoeveelheden worden eventueel over de weg afgevoerd. De mogelijkheid bestaat dat de verwijderde bestorting na het ontstenen tijdelijk opgehoopt in de ondiepe oeverzone blijft liggen. Dit wordt dan later per schip afgevoerd om het aantal transporten beperkt te houden. Omdat dit materiaal buiten het vaarwater ligt, heeft de scheepvaart er geen last van. Waar nodig plaatst de aannemer nieuwe radarbakens langs de Maas om het vaarwater te markeren.

Europese afspraken

Zorgdragen voor een goede ecologische waterkwaliteit is een belangrijke taak voor Rijkswaterstaat volgens de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Dat geldt voor alle oppervlaktewateren en dus ook de Maas. De Maas kreeg de afgelopen 150 jaar een sterk kanaalachtig karakter door het bouwen van stuwen, afsnijden van meanders en met steen vastleggen van de oevers. Dat bleek niet gunstig voor het waterleven. Rijkswaterstaat voert daarom in samenwerking met andere partijen langs de gehele rivier ecologische herstelmaatregelen uit. Als onderdeel daarvan zijn in de gemeente Cuijk eerder al de oevertrajecten Oeffelt-St. Agatha, Cuijk-de Stier, Hooge Voort en De Maaskampen heringericht, net als de monding van de Virdsche Graaf.

De KRW-opgave loopt nog door tot en met 2027. Ingenieursbureau Arcadis voert de komende jaren in opdracht van Rijkswaterstaat de planstudie uit voor de resterende opgave aan natuurvriendelijke oevers, geulen, uiterwaard­vergravingen en diverse beekmondingen. Het werkgebied loopt van Eijsden in Zuid-Limburg tot aan de A27 bij Keizersveer. De maatregelen die uitvoerbaar zijn worden telkens gebundeld in werkpakketten en vervolgens door Rijkswaterstaat op de markt gezet.

Meer weten

Kijk op www.rws.nl/maasoevers of bel gratis met de publieksinformatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

Bijlagen

Bekijk hier de kaartjes (PDF) met de herinrichtings plannen.

]]> 2019-03-28T00:00:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/natuurvriendelijke-herinrichting-maasoevers-bij-cuijk-en-monding-sluisgraaf
<![CDATA[Opgeruimd staat netjes]]> Op zaterdag 23 maart 2019 werd de Landelijke Opschoondag in het Land van Cuijk en Boekel georganiseerd. In totaal waren er bijna 1.600 vrijwilligers op de been om hun omgeving vrij te maken van zwerfvuil. Het resultaat was een hele gezellige dag en een schone buurt!

Het was een prachtige zonnige lentedag waarop de handen flink uit de mouwen zijn gestoken. Iedereen was enthousiast samen aan het werk. Er is heel veel zwerfafval opgeruimd en iedereen was trots op het resultaat. Wij ook!

Het is weer schoon en netjes: laten we dat zo houden

In de binnenstad van Grave zijn ongeveer 30 zwerfafvalzakken gevuld met rommel. De Welpen en Bevers van Scouting Overloon hebben hun zwerfafvalzakken goed kunnen vullen aan de Vierlingsbeekseweg. Daar was het een rommeltje volgens de kinderen. De oevers van de Maas en het Maasheggengebied in Oeffelt zijn ook weer helemaal vrij van zwerfafval. Daar waren zeker 50 vrijwilligers op de been. In Langenboom heeft de Dorpsraad weer alle verenigingen gemobiliseerd. Daar gingen ze met 90 mensen aan de slag. En zo is er in alle gemeenten hard gewerkt. Kortom: het Land van Cuijk en Boekel is weer schoon en netjes. Laten we er samen voor zorgen dat we het zo houden!

Een bedankje voor alle deelnemers

De kinderen die mee hebben geholpen, kregen een cadeautje voor het harde werk. Een frisbee, springtouw of doosje stoepkrijt om lekker mee buiten te spelen. Ook hebben we bloembollen uitgedeeld aan de deelnemers, zodat zij de schone buurt nog wat meer kunnen opfleuren. En verenigingen die met minimaal 5 mensen meededen, ontvangen nog een kleine financiёle vergoeding voor de clubkas.

WIJ BEDANKEN ALLE DEELNEMERS VOOR HUN INZET!

Voor informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2019-03-26T12:15:06 https://www.cuijk.nl/nieuws/opgeruimd-staat-netjes
<![CDATA[Dylan vond een vaste baan door het Focusproject Jongeren]]>

De gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert zijn vanaf 2017 bezig met het Focusproject Jongeren. Er is extra geld vrij gemaakt om kwetsbare jongeren die moeite hebben om aan het werk te komen of te blijven, extra begeleiding te bieden. De kracht van het project zit hem in de intensieve samenwerking die actief wordt aangegaan met scholen, werkgevers en zorgorganisaties rondom de jongere. Mede daardoor is het project tot nu toe succesvol.

Een mooi voorbeeld hiervan is Dylan uit Cuijk, die onlangs, na twee tijdelijke dienstverbanden, een contract voor onbepaalde tijd in de wacht heeft gesleept bij MSD Animal Health in Boxmeer.

praktijkonderwijs

Dylan heeft praktijkonderwijs doorlopen bij het PRO college in Boxmeer. Praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs, ingericht voor leerlingen die sterk zijn in praktische vakken. Dylan is door zijn stagedocent van school begeleid naar een betaalde baan bij een ander bedrijf in de logistiek, maar kon hier helaas niet blijven. Vervolgens heeft zijn stagedocent er opnieuw voor kunnen zorgen dat Dylan niet thuis op de bank terecht kwam. Er werd een betaalde baan in de logistiek gevonden bij MSD Animal Health in Boxmeer.

Extra hulp

Omdat er werd ingeschat dat Dylan wel wat extra hulp kon gebruiken bij het inwerken en vooral de vele digitale trainingen die hij moest doorlopen om überhaupt bij MSD Animal Health te kunnen blijven, heeft de gemeente vanaf dag één een jobcoach vanuit Jobstap ingezet om alles in goede banen te leiden. Het bedrijf mag daarnaast gebruik maken van een aantal financiële regelingen die landelijk door gemeentes mogen worden ingezet om werkgevers tegemoet te komen om kwetsbare jongeren perspectief te bieden op de arbeidsmarkt.

Succes

De grootste bijdrage aan het succesverhaal van Dylan is de goede en prettige samenwerking met alle partijen, waarbij een speciaal woord van waardering zeker uit gaat naar de directe collega’s van Dylan op de afdeling waar hij werkt. Maar vooral de inzet van Dylan heeft er natuurlijk voor gezorgd dat hij nu een vaste aanstelling op zak heeft. Dylan is ontzettend blij met deze kans. “Ik zou echt niet meer weg willen bij MSD”, aldus Dylan. Ook zijn ouders zijn erg blij met hoe het gegaan is. Zijn moeder heeft altijd het vertrouwen gehad dat het wel goed zou komen met Dylan. “Ook als je niet goed kunt leren, kun je even goed prima je eigen boterham verdienen”, aldus moeder.

Meer weten

Wilt u meer informatie over het Focusproject, neem dan contact op met Marieta Jansen, re-integratieconsulent voor jongeren, voor de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert via marieta.jansen@cgm.nl.

]]> 2019-03-25T14:33:51 https://www.cuijk.nl/nieuws/dylan-vond-een-vaste-baan-door-het-focusproject-jongeren
<![CDATA[Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (wadi)]]> Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing.

Wadi

‘Wadi’ is een Arabisch woord voor rivierdal. Een wadi als infiltratievoorziening heeft ook wat weg van een rivierdal. Het is een lager gelegen gebied dat zo nu en dan onder water komt te staan. Door uw achtertuin stroomt hoogstwaarschijnlijk geen rivier, maar als u afkoppelt ontstaat er bij regenval wel een tijdelijke stroom water die ergens naar toe moet kunnen. Deze stroom leidt u, bijvoorbeeld via een gootje, naar een verlaagd gedeelte in uw tuin waar het water de grond in kan zakken: de wadi. Een wadi kan een lager gelegen gazon zijn, maar ook een brede kuil of een greppel die aantrekkelijk is aangeplant. Planten die tegen water en droogte kunnen zijn bijvoorbeeld oeverplanten en diverse grassoorten. Een bloeiende wadi ziet er niet alleen heel mooi uit; het is ook goed voor de biodiversiteit. Daarnaast fungeert het als een buffer bij zware regenbuien en gaat het verdroging van uw grond tegen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0485-396600.

]]> 2019-03-21T15:44:54 https://www.cuijk.nl/nieuws/met-subsidie-uw-regenpijp-afkoppelen-(wadi)
<![CDATA[Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (regenton)]]> Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing.

De lente is begonnen en veel mensen gaan weer in de tuin aan het werk. De komende zes weken lichten wij daarom, ter inspiratie, afkoppelmogelijkheden uit waar u mee aan de slag zou kunnen. Deze week: een regenton met overloop.

Regenton met overloop

In een regenton vangt u regenwater op. Het voordeel hiervan is dat het benut kan worden. Zo kunt u er de auto mee wassen, de planten mee water geven en de kinderen kunnen buiten hun waterballonnen vullen. Regentonnen vindt u in alle soorten en maten, in bouwmarkten, tuincentra en op het internet. Ze zijn relatief gemakkelijk te installeren en vergen weinig onderhoud. U kunt de subsidie van €4 per vierkante meter afgekoppeld oppervlak gebruiken om een regenton aan te schaffen. Het is dan wel van belang dat u de ton voorziet van een overloop. Een regenton heeft doorgaans onvoldoende capaciteit om een of meer fikse regenbuien aan te kunnen. Het overtollige water kan niet langer naar het riool, dus moet het ergens in uw tuin de grond in kunnen zakken. U kunt het water op een grasveldje laten lopen of het (via een gootje) leiden naar een lager gelegen gedeelte. Er zijn echter meer, creatieve oplossingen mogelijk. Daarover leest u de volgende weken meer.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0485-396600.

]]> 2019-03-18T13:52:46 https://www.cuijk.nl/nieuws/met-subsidie-uw-regenpijp-afkoppelen-(regenton)
<![CDATA[Wijziging parkeersituatie centrum Cuijk.]]> Vanaf 18 maart 2019 wordt het Zwaanplein met bouwhekken afgezet. Daar worden voorbereidingen getroffen voor de sloop van het voormalig arbeidsbureau en de vestiging van een supermarkt. De braakliggende zandvlakte aan de Oude Werf werd al eerder met bouwhekken afgezet. Dit gebied wordt ingericht tot parkeerterrein. Hierdoor wijzigt de parkeersituatie in het centrum van Cuijk (permanent).

Zwaanplein

Het Zwaanplein wordt vanaf 18 maart 2019 gedeeltelijk met bouwhekken afgezet in verband met de bouw van een nieuwe supermarkt. Eerst wordt het voormalig arbeidsbureau op de hoek Smidstraat/Zwaanstraat gesloopt. De sloop zal begin mei 2019 zijn afgerond. Door de afzetting van het Zwaanplein zijn de parkeerplaatsen die daar in de blauwe zone liggen, niet meer bereikbaar. Het gedeelte met de witte parkeervakken, de zogenaamde langparkeerplaatsen, blijven wel bereikbaar maar worden op korte termijn omgevormd tot een blauwe zone (parkeerduur maximaal twee uur). Dit om bezoekers van het centrum de kans te geven hun auto (kort) te kunnen parkeren.

Als de supermarkt is gebouwd en alle herinrichtingswerkzaamheden klaar zijn is er op het Zwaanplein parkeerruimte voor ruim 170 auto’s. Ook dan gaat het om een blauwe zone met een maximum parkeerduur van twee uur.

Oude Werf

De zandvlakte achter het Dienstencentrum, aan de Oude Werf, is al eerder (sinds 7 maart 2019) afgezet met bouwhekken. Dit hele terrein wordt bestraat en opnieuw ingericht. Daarbij wordt ook een infiltratieriool aangelegd. Hemelwater dat op de parkeerplaats valt wordt opgevangen en krijgt de kans om langzaam in de bodem te infiltreren. Dat voorkomt dat relatief schoon water afgevoerd wordt naar het vuilwaterriool maar ook helpt dit bodemverdroging tegen te gaan. De herinrichting zal zo’n 13 weken in beslag nemen, daarna is er weer parkeerruimte voor ongeveer 70 auto’s. Het gaat ook hier om kort parkeren. Er komt een blauwe zone met een maximum parkeerduur van twee uur.

Langparkeren

Langparkeerders kunnen uitwijken naar bijvoorbeeld de Loswal, het station, de Markt of de Cuijkse Cantheelen.

Meer informatie

De herinrichting van het Zwaanplein en de Oude Werf wordt uitgevoerd door Infrascoop uit Cuijk. Heeft u vragen over dit onderwerp neem dan contact op met de gemeente Cuijk, telefoon 0485-396600.

]]> 2019-03-15T09:51:27 https://www.cuijk.nl/nieuws/12520-wijziging-parkeersituatie-centrum-cuijk
<![CDATA[Themabijeenkomst gemeenteraad 25 maart 2019]]> 19.30 uur Opening 19.30 - 19.45 uur Burgerpodium  

De raad wil inwoners actief betrekken bij het besluitvormingsproces. Het eerste kwartier van de themabijeenkomsten is voor onze inwoners! Aandacht vragen voor een onderwerp waarvan men vindt dat de raad er mee aan de slag moet. Er gelden wel enkele spelregels:

19.45 - 20.15 uur Voortgang burgerberaad  

Een aantal inwoners werd in het najaar van 2018 uitgenodigd om met elkaar, maar ook met ondernemers, bestuurders en ambtenaren, in gesprek te gaan over het thema “openbare ruimte”. Op 20 september 2018 hebben maar liefst 175 personen deelgenomen aan het Burgerberaad over dit onderwerp. Via een specifieke methodiek kwamen uiteindelijk zeven thema’s bovendrijven waarmee werkgroepen vervolgens aan de slag zijn gegaan. De resultaten werden gedeeld in de slotconferentie die plaatshad op 23 en 24 november 2018. Toen is opnieuw gekeken naar wat nu de belangrijkste onderwerpen zijn binnen het thema openbare ruimte. Tijdens de themabijeenkomst wordt ingegaan op de voortgang en de resultaten van het Burgerberaad. Er is ruimte om hierover met elkaar en met de leden van de werkgroep in gesprek te gaan.

20.15 - 21.45 uur Cultuurvisie   Er wordt via een interactieve aanpak invulling gegeven aan een nieuwe Cultuurvisie. Waar mogelijk wordt de verbinding gezocht met andere beleidsvelden, onder andere economie en toerisme en het sociaal domein. Voor het maken van de Cultuurvisie is de heer Wijn in de arm genomen. Hij is zelfstandig cultureel adviseur en een expert op het gebied gemeentelijk cultuurbeleid en culturele voorzieningen. De ontwikkeling van de nieuwe visie verloopt in twee fases. De eerste fase is gericht op het verzamelen van input voor de beleidsvorming. Deze input wordt verwerkt in een Informatiedocument. Doel hiervan is dat iedereen die bij de visieontwikkeling betrokken is, van eenzelfde referentiekader wordt voorzien. Na vaststelling van dit Informatiedocument worden in de tweede fase langs verschillende wegen ideeën opgehaald voor de uiteindelijke Cultuurvisie. Tijdens de themabijeenkomst wordt ingegaan op wat Cuijk in cultureel opzicht bijzonder maakt en welke specifieke positie de schouwburg daarbij heeft. Ook wordt stilgestaan bij de wijze van totstandkoming van de Cultuurvisie, de belangrijkste thema’s en de actiepunten die daaruit voortvloeien. Er is volop ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ideeën. Zie voor meer informatie ook raadsinformatiebrief 2019-29, met daarin als bijlage opgenomen het Startmemo processtappen Cultuurvisie en Strategisch Bedrijfsplan Schouwburg. 21.45 uur Afsluiting

Doel themabijeenkomsten

Themabijeenkomsten van de gemeenteraad zijn bedoeld om geïnformeerd te worden en mee te praten. Aan de orde komen onderwerpen waar de raad een besluit over gaat nemen of heeft genomen. De raadsleden nemen tijdens deze avonden geen (definitieve) standpunten in maar vormen zich een beeld van het onderwerp.

Themabijeenkomst volgen via internet

Vergaderingen kunt u live volgen via internet. U kunt een vergadering live volgen of een eerdere vergadering terugkijken.

]]> 2019-03-14T11:21:24 https://www.cuijk.nl/nieuws/themabijeenkomst-gemeenteraad-25-maart-2019
<![CDATA[Uitbreiding AgroProeftuin de Peel]]> In AgroProeftuin de Peel wordt door verschillende partijen, waaronder de gemeente Mill en Sint Hubert, samen gewerkt aan nieuwe vormen van landbouw en veehouderij. De huidige proeflocatie aan de Middenpeelweg wordt in 2019 fors uitgebreid: van 10 naar 35 hectare. Op de locatie zijn veertien proefveldjes uitgemeten, waar boeren gaan pionieren met ideeën voor een economisch, ecologisch en maatschappelijk verantwoorde productie. Dit is kringlooplandbouw in uitvoering; een initiatief waar bestuurders in de regio trots op zijn.

Proefvelden

Op de proeflocatie gaan de boeren onder meer aan de slag met experimentele veevoergewassen als alternatief voor snijmais, zoals klimbonen, voererwten en zonnebloemen met sorghum. Ook zijn er proefvelden voor gewassen die (natuurlijke) grondstoffen leveren voor industriële (non-food) toepassingen. Verder gaan de vernieuwers aan de slag met bodemgezondheid en agrarisch natuurbeheer, voor meer biodiversiteit.

Landbouwtransitie

De bestuurlijk trekker van de landbouwtransitie in de regio, burgemeester Marnix Bakermans van Landerd, sloeg in februari het eerste piketpaaltje in de grond. “De agrifood-sector is heel belangrijk voor de economie in onze regio”, zegt Bakermans. “Wij willen daarom een sterke agrarische sector behouden, maar we willen ook dat deze economisch, ecologisch én maatschappelijk verantwoord produceert. De minister van Landbouw maakt zich sterk voor kringlooplandbouw. Dat past heel goed bij wat we doen in deze regio. Hier is kringlooplandbouw in uitvoering. Op deze proeflocatie gaan ondernemers het bewijs leveren dat we het voor elkaar kunnen boksen.” De vooruitstrevende boeren werken samen met verschillende bedrijven in de agrifood-sector. Ook de kennisinstellingen HAS Hogeschool en Wageningen UR zijn betrokken. AgroProeftuin de Peel ondersteunt en ontwikkelt ook elders in de regio vernieuwende projecten.

Initiatief

Ben Brands, namens de regio bestuurlijk aanvoerder van AgroProeftuin de Peel en wethouder van Landerd, is trots op de verscheidenheid aan initiatieven. Ook voor de omgeving is dit winst, vindt hij. “De sector is zich bewust van de druk die deze legt op de samenleving. In AgroProeftuin de Peel gaan ondernemers daarmee aan de slag. Zij werken aan de productie van goed en gezond voedsel, de zorg voor de bodem, een mooi landschap en het minimaliseren van overlast. Daardoor wordt het weer fijn om in een landbouwgebied te wonen en actief te zijn!”

AgriFood Capital

AgroProeftuin de Peel is een initiatief van AgriFood Capital, regio Noordoost-Brabant. De proeflocatie is een van haar activiteiten.

]]> 2019-03-13T00:00:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/uitbreiding-agroproeftuin-de-peel
<![CDATA[Schildjes voor beschermd erfgoed]]> Gemeente Cuijk wil zichtbaarheid monumenten verbeteren

De gemeente Cuijk kent diverse rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Het gaat om kerken, kloosters en monumenten voor waterbeheer. Maar ook sommige boerderijen en woonhuizen hebben een monumentenstatus. De meeste monumenten zijn in particuliere handen. De gemeente Cuijk biedt hen aan om de monumentale status van hun eigendom beter zichtbaar te maken. Door simpelweg een monumentenschildje aan hun eigendom te bevestigen.

Zichtbaar

Monumenten bepalen mede de schoonheid van de gemeente Cuijk. Zonder monumenten is de geschiedenis van een gebied ook veel minder goed uit te leggen. De gemeente Cuijk biedt daarom elke particuliere eigenaar van een monument gratis een monumentenschildje aan. Het gaat om het schildje dat sinds 2014 populair is. Welk schildje u krijgt, is afhankelijk van of u eigenaar bent van een rijks- of een gemeentelijk monument (zie de afbeelding). Het schildje kunt u zelf bevestigen aan uw monument.

Brief

Alle particuliere monumenteneigenaren ontvangen omstreeks 12 maart 2019 een brief. Daarin worden ze uitgenodigd om voor 15 april 2019 een monumentenschildje aan te vragen. Door te reageren per e-mail en onder vermelding van een postadres, krijgt men dan een monumentenschildje thuis gestuurd. Het schildje is gratis. Bent u eigenaar van een monumentaal pand? En heeft u voor 20 maart 2019 geen brief ontvangen? Neem dan even contact op met de gemeente Cuijk.

Informatie

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met Wendy van Rooij, cluster Ruimtelijk Beleid, tel. 0485-396600 of stuur een e-mail naar erfgoed@cuijk.nl.

]]> 2019-03-12T10:30:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/schildjes-voor-beschermd-erfgoed
<![CDATA[Actualiseren lijst met monumentale bomen]]> De gemeente Cuijk heeft een lijst (potentieel) monumentale bomen vastgesteld. Voor deze monumentale bomen is een omgevingsvergunning nodig als de eigenaar de boom wil kappen. Ook kan de eigenaar eens in de 10 jaar een financiële bijdrage voor het onderhoud van zijn monumentale boom-bomen aanvragen. De lijst met monumentale bomen moet geactualiseerd worden. In juni willen we de lijst met wijzigingen definitief vaststellen. Bij het actualiseren worden bomen, waarvoor in de afgelopen jaren een omgevingsvergunning voor het kappen is verleend, van de lijst gehaald. Ook worden bomen die, door ziekte of ouderdom een kortere levensverwachting hebben dan de vereiste 10 jaar, van de lijst gehaald.

Controle particuliere bomen

Particuliere boomeigenaren, worden daarom in de periode van 18 februari 2019 tot en met 29 maart 2019 door het gespecialiseerde boomverzorgingsbedrijf Terra Nostra, benaderd om de bomen ter plaatse te kunnen controleren of de bomen een hogere levensverwachting hebben dan 10 jaar. Mocht u op dat moment niet aanwezig zijn en de boom is niet goed vanaf de openbare ruimte te controleren, dan krijgt u een brief met een éénmalige aanbieding om een afspraak binnen de daarin aangeven termijn met dit bedrijf te maken, voor een controle van de gezondheid van uw boom. Maakt u hier geen gebruik van dan vindt controle op afstand plaats. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid van de boom altijd de verantwoordelijkheid van de boomeigenaar blijft. Indien uit de controle blijkt dat het volledig verval van de boom binnen 10 is te verwachten, dan krijgen de boomeigenaren daar bericht van. Wie interesse heeft in het resultaat van de controle van de boom, kan dit aangeven via gemeente@cuijk.nl ter attentie van mevrouw Cristel Colenbrander.

Er zijn ook bomen die bewoners of de gemeente alsnog op de lijst zouden willen opnemen. Enkele bewoners hebben ons hierover al eerder benaderd. Weet u zelf ook een boom die niet zou mogen ontbreken op de Lijst van monumentale bomen, laat het ons dan weten.

Welke bomen staan er al op de lijst (potentieel)monumentale bomen

Dit kunt u zien op de Groene kaart. Als u inzoomt, kunt u zien over welke bomen het gaat (donker groene bolletjes). Aan elke boom hangt nog extra informatie, die onderaan bij tabblad monumentale bomen zichtbaar wordt door te klikken op de “i”-knop (linksboven de plattegrond) en daarna op het desbetreffende groene bolletje te klikken.

Wanneer is een boom monumentaal

Bomen kunnen op de lijst geplaatst worden als ze aan al deze Basisvoorwaarden voldoen:

Daarnaast moet de boom voldoen aan minstens één van de onderstaande Specifieke kenmerken:

Voldoet een boom aan bovenstaande Basisvoorwaarden, maar is de boom jonger dan 60 jaar én heeft de boom minimaal één specifiek kenmerk, dan kan het een potentieel monumentale boom zijn.

Hoe kan ik een boom aanmelden

Meld uw keuze uiterlijk 17 maart 2019 aan via e-mail naar monumentalebomen@cgm.nl ter attentie van mevrouw Cristel Colenbrander. Een brief sturen naar ons correspondentieadres: Postbus 7,  5360 AA Grave kan natuurlijk ook. Voor het proces is het belangrijk dat uw aanmelding op tijd binnen is. U moet eigenaar zijn van de boom of aantoonbare toestemming van de eigenaar hebben. U mag ook bomen van de gemeente aanmelden. Geef duidelijk aan over welke boom/bomen het gaat en hoeveel, bijvoorbeeld door een locatiebeschrijving met een foto of een tekening. Geef ook aan waarom de boom volgens u monumentaal is. Vergeet niet uw contactgegevens te vermelden.

Wat gebeurt er met mijn aanmelding

Terra Nostra beoordeelt of alle aangemelde bomen voldoen aan de gestelde voorwaarden. Het college stelt de lijst met wijzigingen en een aangepaste Groene kaart voorlopig vast. Deze wordt gepubliceerd onder andere via deze website. Als u een boom heeft aangemeld, krijgt u hiervan bericht. Belanghebbenden kunnen reageren door middel van een zienswijze. Na eventuele heroverweging stelt het college de lijst (potentieel) monumentale bomen definitief vast.

Heeft u vragen

Voor vragen kunt u op maandag en donderdag contact opnemen met mevrouw Cristel Colenbrander van de afdeling Openbare werken via 0485-396600, of stuur een email naar gemeente@cuijk.nl ter attentie van mevrouw Colenbrander.

]]> 2019-03-11T14:04:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/actualiseren-lijst-met-monumentale-bomen
<![CDATA[Feestelijke start voor UNESCO mens en biosfeergebied de Maasheggen]]> Op donderdag 7 maart 2019 was het feest in de Maasheggen. Het oudste cultuurlandschap van Nederland dat momenteel volop in de belangstelling staat vanwege de nieuwverworven “UNESCO mens en biosfeer” status. Samen met gebiedspartners, lokale bedrijven en organisaties, wijk- en dorpsraden, pers en andere betrokkenen werd deze mijlpaal gevierd middenin het Maasheggengebied in Oeffelt. De status werd in de zomer van 2018 definitief toegekend.

Het evenement werd geopend door burgemeester van Soest (Boxmeer) en burgemeester Hillenaar (Cuijk) met een terugblik op de start van het UNESCO-avontuur. Drie jaar geleden startten de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en de gemeente Boxmeer, met ondersteuning van de Postcode Loterij, de procedure om erkenning te krijgen voor het Maasheggenlandschap. Een intensieve samenwerking tussen de gebiedspartners gemeente Boxmeer, gemeente Cuijk, Staatsbosbeheer, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, Brabants Landschap, waterschap Aa en Maas, SlaBox, ZLTO en provincie Noord-Brabant, heeft geleid tot de toekenning. Dat was reden voor een officiële viering.

Na het welkomstwoord door burgemeesters Hillenaar (gemeente Cuijk) en Van Soest (gemeente Boxmeer) en een kenschets van het gebied door Sylvo Thijsen, directeur Staatsbosbeheer, werden de aanwezigen naar buiten geleid voor een wandeling in het Maasheggengebied. De wandeling werd met veel enthousiasme en kennis verzorgd door boswachters van Staatsbosbeheer en lokale IVN gidsen. De regen en donkere wolken weerhielden slechts een enkeling ervan om de wandelschoenen aan te trekken. De deelnemers werden beloond met een spectaculaire regenboog. Hierop volgde een demonstratie van het beroemde maasheggenvlechten. Eregasten Andrée van Es, directeur van de Nederlandse Unesco Commissie, Donné Slangen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Sylvo Thijsen, Staatsbosbeheer mochten zelf ervaren hoe het is om te vlechten. In het aansluitende programma was aandacht voor de samenwerking tussen partijen op thema’s als natuur, waterveiligheid en landbouw. De borrel na afloop stond in het teken van streekproducten van lokale ondernemers. Zo werd geserveerd een burger van boertel de Lamperse Hei, rucola van Duurzame Kost en maasheggenthee van De Meerstoel.

Biosfeerstatus

De Maasheggen is het enige biosfeergebied in Nederland en maakt nu deel uit van een wereldwijd netwerk van meer dan 650 UNESCO biosfeergebieden. Dit zijn geen natuurgebieden die de mens met rust moet laten. Het gaat juist om de zoektocht naar manieren waarop mens en natuur kunnen samenleven. Slimme methoden van natuurbehoud en bescherming van biodiversiteit gaan hierbij hand in hand met sociaaleconomische ontwikkeling. Volgens UNESCO is er geen gebied in Europa waar natuur, landschap, economie en cultuur zo zichtbaar en langdurig met elkaar verweven zijn als in de Maasheggen. Meer informatie over dit bijzondere gebied en de biosfeerstatus kunt u vinden op www.maasheggenunesco.com

]]> 2019-03-11T12:38:36 https://www.cuijk.nl/nieuws/feestelijke-start-voor-unesco-mens-en-biosfeergebied-de-maasheggen
<![CDATA[Subsidiemogelijkheid projecten "75 Jaar Vrijheid"]]> Dit jaar, 75 jaar geleden, begon de bevrijding van Nederland. En in 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. In de Euregio Rijn-Waal worden in 2019 en 2020 diverse herdenkingsbijeenkomsten en bevrijdingsactiviteiten georganiseerd, waaronder diverse gezamenlijke Nederlands-Duitse activiteiten.

Samenwerking bevorderen

Van deze, grensoverschrijdende samenwerking, gaat een belangrijk signaal uit. Om die samenwerking te bevorderen heeft het Dagelijks Bestuur van de Euregio besloten om grensoverschrijdende activiteiten in het kader van “75 jaar vrijheid” met voorrang te ondersteunen. Ook kunnen deze projecten een extra financiële bijdrage aanvragen. Hiervoor stelt de Euregio Rijn-Waal beide jaren 40.000 Euro beschikbaar. Activiteiten die in het kader van “75 jaar vrijheid” worden georganiseerd en waarbij een Duitse deelname uit het werkgebied van de Euregio Rijn-Waal is betrokken, kunnen aanspraak maken op deze regeling.

Informatie

Voor meer informatie, de voorwaarden waaraan een herdenkingsbijeenkomst of bevrijdingsfestiviteit project moet voldoen en voor een aanvraagformulier kunt u terecht op https://www.euregio.org/peopletopeople.

Activiteiten aanmelden

Alle euregionale activiteiten die in het kader van “75 jaar vrijheid” worden georganiseerd, zijn online te vinden op de facebookpagina “Euregio Rijn-Waal - 75 jaar vrijheid” (www.facebook.com/euregiokalender). Bijeenkomsten kunnen aangemeld worden door een e-mail te sturen naar communicatie@euregio.org. Dit geldt ook voor activiteiten van verenigingen, organisaties en scholen binnen de gemeente, die geen grensoverschrijdend karakter hebben.

]]> 2019-02-21T14:24:23 https://www.cuijk.nl/nieuws/subsidiemogelijkheid-projecten-75-jaar-vrijheid
<![CDATA[Project X Katwijk: vraag en antwoord]]>  1

Wat is een noodverordening?
Een noodverordening is een instrument dat we kunnen gebruiken op het moment dat het nodig is als de openbare orde en veiligheid in het geding is. Op dit moment is dit niet nodig. Wanneer er aanleiding voor is, geeft dit instrument de burgemeester de bevoegdheid om adequaat te handelen.

De noodverordening geldt voor het dorp Katwijk en de kern Cuijk.

 2

Wat is een ‘bevel tot aanwijzing van een veiligheidsrisicogebied’?

De burgemeester heeft een gebied aangewezen als veiligheidsrisicogebied. In dit gebied kan de politie mensen fouilleren als dit nodig is.

3 Wat is er aan de hand?

Een jong meisje kondigde op het sociale medium snapchat een feestje aan voor vrienden op vrijdag 7 december in Katwijk. Dit bericht is door onbekenden ‘gekaapt’ en gedeeld op Facebook. Veel mensen uit het hele land hebben via de betreffende Facebook-pagina aangegeven aanstaande vrijdag naar Katwijk te willen komen.

De lokale en landelijke media berichten hier ook over en verwijzen naar een uit de hand gelopen ‘project X-feest’ in het Groningse dorp Haren in 2012. De gemeente Cuijk en de politie hopen uiteraard dat het hier niet zo ver komt, maar bereiden zich voor op alle scenario’s. De lijn daarbij is: er is geen feest in Katwijk en er komt geen feest in Katwijk. Zoals de burgemeester in een verklaring op de website heeft gezegd: “Onze inzet is en blijft om ervoor te zorgen dat personen van buiten Cuijk, die vrijdag met verkeerde bedoelingen hier naartoe komen, worden tegengehouden.”

4 

Is er vanavond een feest in Katwijk?

Nee, er is geen feest in Katwijk en er komt ook geen feest. Alle inzet is erop gericht om iedereen te weren die naar aanleiding van de berichten op Facebook of in de media naar Katwijk komt.

 5 Wat voor maatregelen worden getroffen?

We houden rekening met alle scenario’s en bereiden alle mogelijke voorzorgsmaatregelen voor. Dit doen we in het belang van de inwoners van Katwijk.

Over de concrete maatregelen doen we geen mededelingen.

6 Wat gebeurt er als ik toch naar Cuijk of Katwijk ga?

Er is opgeroepen om niet naar Cuijk en Katwijk te komen. Mensen die dat toch doen, met de verkeerde intenties, kunnen erop rekenen dat er strikt wordt gehandhaafd. Met verkeerde intenties bedoelen we o.a. mensen die bewust onrust willen veroorzaken, die toch op zoek gaan naar een feestje, of die willen kijken wat er gebeurt. De politie zal daadkrachtig en doortastend optreden. Verder is met het Openbaar Ministerie afgesproken dat er strikt zal worden gehandhaafd.

 7

Ik moet naar mijn werk in Cuijk of Katwijk. Kan ik er wel komen?

Werknemers van bedrijven in Cuijk of Katwijk moeten zich kunnen identificeren als je wordt gecontroleerd. Zorg ervoor dat je hiervoor je identiteitsbewijs meeneemt. Tevens moet je kunnen laten zien/aangeven wat je (reisbestemming) is.

 8

Ik moet om een andere reden in Cuijk of Katwijk zijn. Kan ik er wel komen?

Houd er rekening mee dat het moeilijker kan zijn om Cuijk of Katwijk te bereiken. Zorg dat je je identiteitsbewijs bij je hebt voor als je wordt gecontroleerd. Tevens moet je kunnen laten zien/aangeven wat je (reis)bestemming is.

 9

Ik heb een bedrijf/winkel in Cuijk of Katwijk. Moet ik iets doen?

Zie ook vraag 5 en 6. Geef dit ook aan medewerkers door.

 10

Ik ben inwoner van/ondernemer in Cuijk/Katwijk. Moet ik me zorgen maken?

De gemeente Cuijk en de politie bewaken de veiligheid van de inwoners van Katwijk/gemeente Cuijk. Zij staan niet toe dat anderen hun veiligheid in gevaar brengen. De politie zal daadkrachtig en doortastend optreden tegen personen die naar Cuijk/Katwijk komen om bewust onrust te veroorzaken. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat er strikt zal worden gehandhaafd.

 11

Waar kan ik meer informatie vinden? Hoe blijf ik op de hoogte?

Op deze website van de gemeente hebben we een pagina ingericht met informatie. Op het moment dat er iets nieuws te melden is, plaatsen we het daar op. Dit wordt ook via het twitteraccount @Cuijk van de gemeente Cuijk verspreid. Over concrete voorzorgsmaatregelen zal vooraf enkel worden gecommuniceerd indien dit noodzakelijk is.

 12 Ik ga naar de Schouwburg. Kan ik daar naar toe?

U kunt gewoon naar de Schouwburg gaan. Mocht er een wegafzetting zijn, dan geeft uw schouwburgkaartje u toegang.

 13 Hoe moet ik mij legitimeren als zorgverlener? Hoe kan ik snel bij mijn patiënt zijn?

Uw identiteitsbewijs met daarbij bij voorkeur uw legitimatie van uw zorgorganisatie kan behulpzaam zijn.

]]> 2018-12-07T17:40:27 https://www.cuijk.nl/project-x-feest-katwijk/project-x-katwijk-vraag-en-antwoord
<![CDATA[Opgraving Grotestraat Cuijk - Buikparasieten, botten en muren]]> Vorige week kon u op deze plek al lezen dat er bij de opgravingen, ter hoogte van de groenteboer, een aantal vlakgraven zijn ontdekt. Deze week wat meer informatie hierover. De graven zijn waarschijnlijk 8000 jaar oud. Hiermee is Cuijk gelijk een stuk ouder dan we dachten. De graven waren niet heel goed zichtbaar, want deze mensen zijn in het zand begraven, en in het zand lost een lichaam uiteindelijk bijna helemaal op. We houden dus alleen maar vlekken over in het zand en dit noemen we een zogenaamd ‘lijksilhouet’. Gelukkig is niet alles ‘opgelost’ dus kunnen we nog wel onderzoek doen naar deze verre, verre voorouders. 

 

Op basis van onderzoek wereldwijd, weten we dat mensen in die tijd in ‘hurkstand’ werden begraven. Maar omdat er in die tijd niet altijd ‘grafgiften’ werden meegegeven aan de doden, is het moeilijk om te zeggen wanneer deze mensen zijn begraven. Daarom doen we ook divers ander onderzoek aan dit soort graven. De voorbijgangers hebben kunnen zien dat de graven er in ‘blokjes’ uit gehaald zijn. Dit opgeven in blokjes heeft een reden:  een groot deel van het bot is vanwege het zand volledig vergaan, maar in het zand zitten nog wel resten van het vet (lipiden), etensresten (fosfaat/poep) en darmparasieten. Al deze dingen kunnen we terugvinden door het zand dat ter hoogte van de buikholte zit onder de microscoop te leggen. Dan kunnen we zien of de mensen destijds ‘gezond’ waren of niet. En soms zit er nog genoeg materiaal in de zandbodem om toch nog een datering te kunnen doen. 

Verder zijn er vanaf woensdag restanten van een Romeinse muur (of muren) aangetroffen bij het aanleggen van de rioleringssleuf. Die muren liggen langs de weg. Het bijzondere aan de muren is dat hierbij een steensoort is gebruikt die uit Duitsland geïmporteerd moet zijn, zogenaamd ‘tufa steen’. Deze week gaan we door met het blootleggen van deze muren.

]]> 2018-03-19T14:33:36 https://www.cuijk.nl/nieuws/opgraving-grotestraat-cuijk-buikparasieten,-botten-en-muren
<![CDATA[Nieuwe archeologische bijzonderheden Grotestraat Cuijk]]> Romeinse werkplaats

Met de start van de nieuwe fase van de werkzaamheden in de Grotestraat, zijn er ook weer nieuwe archeologische bijzonderheden te melden. We zijn begonnen ter hoogte van de groentewinkel. Hier bevond zich een koperverontreiniging, maar uit onderzoek konden we opmaken dat de ‘verontreiniging’ toch echt van de Romeinen afkomstig was. Waarschijnlijk van een Romeinse werkplaats. Boven de werkplaats was het oude wegdek aanwezig, vermoedelijk uit de 16e eeuw. Uit het straatvuil dat nog rijkelijk aanwezig was op de weg, kwamen verschillende bijzondere metaalvondsten zoals een versierde stijgbeugel. De versiering doet denken aan keramiek uit de 16e eeuw. De metalen voorwerpen zijn in uitzonderlijk goede toestand. 

 

Bijzondere neolithische bijl

Naast deze bijzondere vondst is nog een uitzonderlijke vondst gedaan. Deze kan worden gezien als een vreemde eend in de bijt. Het gaat om een neolithische bijl. Hoewel het neolithicum (de nieuwe steentijd) een lange periode beslaat (grofweg 11.000 tot 2.000 voor Chr.), bestaat de mogelijkheid dat het hier gaat om een exemplaar uit de periode van de klokbekercultuur (grofweg de periode 2.500 tot 2.000 voor Chr.). In het verleden zijn al enkele van deze exemplaren aangetroffen op een steenworp afstand (vlak bij de kerk).

 

Twee neolithische graven

Iets verder naar het zuiden bleek de natuurlijke ondergrond al snel naar boven te komen. De archeologische laag wordt dus in deze richting aanzienlijk dunner, maar niet minder interessant. Direct onder de Romeinse laag kwamen twee lichtgrijze vlekken aan het licht die licht afstaken tegen de gelige natuurlijke bodem. Hierbij ontstond het vermoeden dat het mogelijk om twee graven ging. Hiervoor werd een specialist ingeroepen en deze kon bevestigen dat het om twee neolithische vlakgraven gaat. Dit past goed binnen het beeld van de oudste bewoning rond de Grotestraat. Op dit moment worden de resten opgegraven aan de hand van de daarvoor geldende regels en er worden monsters genomen om te kijken of een datering van de graven mogelijk is.

 

(Met dank aan archeologen Channa Cohen Stuart en Nico van der Feest)

]]> 2018-03-12T14:28:18 https://www.cuijk.nl/nieuws/nieuwe-archeologische-bijzonderheden-grotestraat-cuijk
<![CDATA[Doorzoeken van de afgegraven grond van de Grotestraat geeft nog meer geheimen prijs….]]> In samenspraak met Infrascoop BV is alle grond die vrij is gekomen bij de graafwerkzaamheden aan de Grotestraat apart gehouden om nader onderzocht te worden door de vrijwilligers van de Werkgroep Archeologie in Cuijk. Een deel van de grond wordt uitgezeefd, en hier worden talloze leuke vondsten gedaan. Deze vondsten worden vervolgens gewassen en gesorteerd.

Deze keer aandacht voor de ‘Wrijfschaal’ met randstempel

Waarom is dit nu zo bijzonder?

Een mortarium (wrijfschaal) is een aardewerken schaal met aan de binnenkant een grove textuur. Het is een soort grove platte vijzel. De ruwe binnenwand werd gebruikt om voedsel te malen met de bedoeling er een pap of saus mee te maken. De wrijfschaal wordt vaak als klasse apart gezien in de aardewerk-typologie.

De mortaria zijn typisch Romeins en komen redelijk veel voor. Elke antieke keuken had er minstens één. Aangezien we in onze streken, de typisch Romeinse, mortaria vinden bij opgravingen, mogen we ervan uitgaan dat de hele Romeinse keukencultuur hier ook aanwezig was. De wrijfschaal is in feite een maatstaf voor de romanisering. De Romeinse keuken kenmerkt zich namelijk door veel 'pesto-achtige’ mengels. Om die te kunnen bereiden was dus een ‘wrijfschaal’ nodig.

Deze wrijfschaal is een van velen, maar heeft ook de naamstempel van de maker, een soort merkje, meegekregen. In dit geval dus ‘victor’?….

De Werkgroep Archeologie Cuijk werkt al jaren mee aan allerlei archeologische projecten in de omgeving van Cuijk, organiseert talloze leuke bijeenkomsten en dagen, zoals onlangs nog de Nationale archeologie dagen, de open dag op Laarakker en vooral ook de Romeinendag.

foto: Ton van der Zanden - Randscherf van een Wrijfschaal met randstempel ‘victor’?

foto: Ton van der Zanden - Overzicht van de ‘drogende vondsten'

]]> 2017-12-11T14:20:15 https://www.cuijk.nl/nieuws/doorzoeken-van-de-afgegraven-grond-van-de-grotestraat-geeft-nog-meer-geheimen-prijs
<![CDATA[Bijzondere vondsten in Grotestraat]]> Een van de bijzondere vondsten die in Cuijk zijn gedaan bestaat uit een muntje met een relatief weinigzeggende afbeelding er op. Enerzijds staat er CS op afgebeeld en op de andere zijde een kar met een span paarden. Op zich lijkt hier niet veel aan de hand, tot er dieper wordt ingegaan op de betekenis van de munt. De kar die is afgebeeld is de lijkwagen van een dame met de naam Julia Titi. De dochter en enig kind van keizer Titus (79-81) zijn tweede huwelijk.

Het betreft een van de meer duistere verhalen van de Romeinse Keizers. Julia werd door Titus uitgehuwelijkt aan haar achterneef Flavius Sabinus. Dit ging enkele jaren goed tot de enigszins onstuimige Julia een affaire kreeg met haar oom Domitianus (81-90) die op dat moment Keizer was. Na enige tijd scheidde Domitianus van zijn vrouw en liet haar verbannen. Niet lang daarna werd Flavius Sabinus geëxecuteerd om vermoedelijk gefabriceerde redenen.

Dit samenzijn duurde tot aan Julia’s dood omstreeks 90. Haar dood was het gevolg van een poging tot abortus, welke volgens een dichter niet de eerste was. Domitianus bezorgde haar de titel Diva en liet de aangetroffen munt slaan als een soort luguber eerbetoon aan zijn gezellin.

  

]]> 2017-12-04T13:49:52 https://www.cuijk.nl/nieuws/bijzondere-vondsten-in-grotestraat
<![CDATA[Opnieuw bijzondere archeologische ontdekkingen in Cuijk]]> Bij archeologisch onderzoek in de Grotestraat in Cuijk zijn opnieuw bijzondere ontdekkingen gedaan: de toegang van een Romeins fort (castellum) met spitsgrachten en resten van de Romeinse weg. De conserveringsomstandigheden van de weg zijn zo goed, dat ze uniek zijn voor Nederland.

In de Grotestraat wordt in het kader van een herinrichting onder andere gewerkt aan de riolering. Vanwege de hoge archeologische verwachtingswaarde van dit gebied, is archeologisch onderzoek onderdeel van de werkzaamheden.

Schat aan informatie

Rob Poel, wethouder Archeologie van de gemeente Cuijk: “Sinds het begin van de werkzaamheden zijn al veel interessante vondsten gedaan, zoals de in oktober aangetroffen sporen van een Romeins badhuis. De ontdekkingen van de afgelopen twee weken overtreffen die vondsten alweer. De Cuijkse bodem geeft steeds meer prijs hoe belangrijk de rol van Cuijk was in de Romeinse geschiedenis. Een rol die met deze nieuwe vondsten nóg belangrijker blijkt te zijn dan we al dachten. De ontdekkingen – en de schat aan informatie die ze met zich meebrengen – zijn niet alleen voor Cuijk van grote waarde, maar ook voor Nederland en zelfs op internationaal niveau van belang. Niet alleen was Cuijk één van de vroegste Romeinse steden in Nederland en fungeerde het als belangrijk knooppunt van wegen; Ook was het van groot militair belang in de 4de eeuw na Chr. toen de politieke onrust in het Romeinse Rijk toenam.”

Laatste technieken

In de Grotestraat ligt een groot bodemprofiel bloot van ca. 25 meter breed en ca. 2,5 meter diep. In dit profiel zijn de vullingen van de Romeinse weg te zien die bijna 1,5 meter dik zijn aangelegd. Daarnaast zijn de spitsgrachten zichtbaar die de toegang tot het Romeinse legerkamp markeren.

De gemeente Cuijk onderzoekt op dit moment hoe zij op de meest zorgvuldige manier kan omgaan met de aangetroffen archeologische resten. Er zijn maatregelen genomen om het plangebied te beschermen, waardoor de opgraving niet toegankelijk is. Op 22 november 2017 wordt de opgraving weer toegedicht om verder te kunnen gaan met de herinrichting van de Grotestraat. Dit betekent dat er korte tijd is om de vondsten zo veel en zo goed mogelijk vast te leggen en te borgen. De vondsten en bodemmonsters worden vervolgens geanalyseerd door een multidisciplinair team van specialisten die gebruikmaken van de laatste onderzoektechnieken en -methoden. Daarnaast wordt het onderzoek door middel van 3D gedocumenteerd zodat het beschikbaar is voor toekomstige visualisatietoepassingen. De gemeente denkt na over de manier waarop de vondsten in een later stadium kunnen worden gedeeld met inwoners en andere belangstellenden.

]]> 2017-11-20T16:47:06 https://www.cuijk.nl/nieuws/opnieuw-bijzondere-archeologische-ontdekkingen-in-cuijk
<![CDATA[Waarom doen we archeologisch onderzoek in Cuijk]]> Allereerst omdat het een wettelijke plicht is… De allereerste regelgeving rondom archeologie stamt al uit de jaren ‘50, toen is er een Rijksdienst opgericht: de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB). Een aantal leden van de werkgroep Archeologie Cuijk (WAC) heeft ook samen met deze rijksdienst onderzoek gedaan. En Cuijk kwam al redelijk snel op de radar van deze rijksdienst vanwege de vele bijzondere vondsten in en rondom Cuijk. Daarom is de Romeinse Brug ook tot nationaal monument uitgeroepen. Ook ter hoogte van de Martinuskerk en bij de Maasburg zijn in die periode interessante onderzoeken gedaan. 

In 2007 is de wet veranderd waardoor de verantwoordelijkheid voor archeologie bij de gemeente zelf kwam liggen. Juist vanwege de archeologische rijkdom van Cuijk was Cuijk een van de eerste gemeenten die een apart beleid formuleerde op het gebied van archeologie. Hierdoor is in de loop der jaren op verschillende plaatsen in en rondom Cuijk veel archeologisch onderzoek verricht. En zo ook in de omgeving van de Grotestraat, zoals destijds op het Nutricia terrein en meer recent aan de Deken van den Ackerhof.

Archeologie blijft verbazen…

Voorafgaand aan het onderzoek in de Grotestraat, is een zogenoemd bureauonderzoek opgesteld. In dit bureauonderzoek hebben we geprobeerd om alle bekende informatie aangaande de Grotestraat samen te vatten, om een soort voorspelling te doen: "Wat gaan we hier aantreffen?" Bij dit soort vooronderzoek houden we wel altijd een slag om de arm, want we kunnen het niet exact weten. Ook was er een verwachting dat eerdere rioleringswerkzaamheden in de Grotestraat al heel veel verstoord zouden hebben. De verwachting was dat we nog wat restanten van de Romeinse weg zouden aantreffen, maar dan ook niet veel meer dan dat… Maar, archeologie blijkt ons nog altijd te kunnen verbazen: 

Zo hebben we onverwacht  toch nog sporen van het badhuis aangetroffen, bleek er ‘meer’ weg over te zijn dan verwacht en verbergt de Grotestraat nog meer Cuijkse archeologische schatten.

Het zal u niet zijn ontgaan dat er op de Grotestraat een blauw zeil over een deel van de putrand hangt. We proberen die kant droog te houden in verband met het lopende onderzoek. En dat is best een uitdaging in November. Wordt vervolgd…

]]> 2017-11-13T13:54:28 https://www.cuijk.nl/nieuws/waarom-doen-we-archeologisch-onderzoek-in-cuijk
<![CDATA[Vrijwilligers en archeologie]]> Binnen de Erfgoedwet (de wet die er o.a. voor zorgt dat er onderzoek wordt gedaan voordat men gaat bouwen en graven) is er ruimte gemaakt voor vrijwilligers om bepaalde ’taken’ over te nemen van de professionele archeologie. Het gaat hierbij dan om taken die niet per se door een gediplomeerd archeoloog gedaan hoeven te worden. Al deze regels liggen vast in de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie, waaraan alle archeologische bedrijven dienen te voldoen. 

De vrijwilligers mogen de bedrijven ondersteunen, bijvoorbeeld bij het zeven van grond, het wassen van aardwerk, maar ook het tellen, en het uitzoeken van vondsten. 

Gemeenten en vrijwilligers

Het samenwerken met vrijwilligers is één van de taakvelden van de gemeente. Dit geldt uiteraard dus ook voor de Archeologie. In Cuijk is een hele actieve, betrokken werkgroep Archeologie: de Werkgroep Archeologie Cuijk (WAC). Deze werkgroep is al decennia bezig met het vastleggen van het locale Cuijkse verleden. Het is dan ook aan deze werkgroep te danken dat er al zo veel bekend is van Cuijk in de Romeinse tijd. 

De vrijwilligers hebben:

Ook bij het project aan de Grotestraat spelen de vrijwilligers een belangrijke rol: ze helpen het archeologische bedrijf bij het ‘napluizen’ van de opgegraven grond. Hierbij komt heel veel bijzonder aardwerk naar boven, al dit aardwerk wordt geteld en gewogen en geanalyseerd.  

Afgelopen week heeft de werkgroep o.a. deze vondsten gedaan:

]]> 2017-11-06T13:32:49 https://www.cuijk.nl/nieuws/vrijwilligers-en-archeologie
<![CDATA[Archeologisch blijft het spannend in de Grotestraat]]> Het archeologische werk aan de Grotestraat nadert inmiddels het middelpunt tussen de in het verleden ontdekte spitsgrachten (grachten rondom het fort) in het noorden en zuiden van het oudste castellum (romeins fort).  Deze week gaan we richting de locatie waar mogelijk de ingang van het castellum is geweest. Een erg spannende zone dus.

Juist omdat dit soort zones niet vaak onderzocht worden gaan de archeologen zeer voorzichtig te werk. Gelukkig was er bij de rioleringswerkzaamheden vooraf al rekening gehouden met het feit dat Cuijk, en de Grotestraat in het bijzonder, een zeer rijk verleden heeft.  Daarom is er tijdens het werk rekening gehouden met de tijd die archeologen nodig hebben voor onderzoek.

Wat vorige week vooral opviel was de enorme toename in het aanwezige aardewerk. Veel materiaal is afkomstig uit andere delen van het Romeinse rijk. Het gaat hierbij om mooi luxe aardwerk. 

Ondertussen zijn ook de vrijwilligers van de Werkgroep Archeologie Cuijk (WAC) druk bezig om de weggegraven grond verder te doorzoeken. Begin deze week gaan ze aan de slag met het uitzeven van bijzondere ‘grondsporen’. Het gaat hierbij onder andere om greppels uit de romeinse tijd. Hierin is vooral veel romeins ‘afval’ terecht gekomen. 

Dat dit echt luxe aardewerk vormen waren blijkt uit de schitterende versieringen, zoals bijvoorbeeld met een vermoedelijke dolfijn of ander waterdier (zie foto’s). Versieringen hoeven overigens niet altijd middels figuren of mooie randen. Ook kan het oppervlakte zijn behandeld. Zo getuigd een bijzondere scherf van zogenaamd gebronsde waar. Door de oppervlaktebehandeling moet de beker bij aanschaf uitgezien hebben als een soort gouden beker. De archeologen moeten heel voorzichtig omgaan met het schoonmaken, als er te hard wordt geborsteld verdwijnt de behandeling van het oppervlakte. Dit materiaal dateert uit het midden van de eerste eeuw. Dit aardewerk werd ook in Cuijk vervaardigd.

Word vervolgd...

    

]]> 2017-11-01T13:34:18 https://www.cuijk.nl/nieuws/archeologisch-blijft-het-spannend-in-de-grotestraat
<![CDATA[Nieuwe vondsten uit Romeinse tijd in Grotestraat in Cuijk]]> Verder archeologisch onderzoek in Grotestraat noodzakelijk.

Vorige week werden bij archeologisch onderzoek in de Grotestraat in Cuijk sporen aangetroffen die duiden op de aanwezigheid van een Romeins badhuis. Gedurende de afgelopen week is nader onderzoek gedaan naar deze sporen en de betekenis ervan. Ook zijn nieuwe vondsten gedaan, zoals resten van een Romeins beeld en brokstukken van muurschilderingen. Deze vondsten duiden nog steeds op de aanwezigheid van een Romeins badhuis uit de eerste eeuw.

Badhuis

Op basis van de vondsten die de afgelopen anderhalve week in de Grotestraat zijn gedaan, gecombineerd met eerdere vondsten op dezelfde locatie in de jaren ’70, kan volgens de archeologen nu al met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden gesteld dat Cuijk inderdaad een Romeins badhuis heeft gehad. Nadeel is dat de vondsten die in de jaren ‘70 zijn gedaan nooit goed zijn uitgewerkt. In tegenstelling tot tegenwoordig was er in die tijd geen wettelijke verplichting om dergelijke vondsten nader te onderzoeken. De archeologen vermoeden nu dat de opgravingen in de jaren ‘70 van het Romeinse badhuis zijn geweest. De recente vondsten bevestigen dit. Wethouder archeologie Rob Poel: “Na de opgravingen van deze week lijkt het steeds duidelijker te worden dat Cuijk in de Romeinse periode een belangrijke vestigingsplaats is geweest. Geduld is in deze een schone zaak. Er zal nog meer werk moeten worden verricht om meer te weten te komen over onze Romeinse geschiedenis en de schatten van het verleden zorgvuldig te kunnen opgraven.”

Overkluizing

Tijdens de opgravingen in de afgelopen week is veel Romeinse bouwmateriaal gevonden. Bij een deel daarvan lijkt het te gaan om een zogenaamde “overkluizing”, vlakbij het oude Romeinse badhuis. Dat badhuis lijkt nu gelegen te hebben in de nabijheid van de huidige opgravingslocatie, waar in de jaren ’70 archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden. Een overkluizing is een kleine koepel, die door de Romeinen over een rioleringsgreppel werd geplaatst. Het Romeinse bouwmateriaal heeft volgens de archeologen een zeer goede kwaliteit, wat erop zou kunnen duiden dat Cuijk in de Romeinse tijd een stad met een zekere status moet zijn geweest. Mogelijk vond de lokale Romeinse middenstand in Cuijk dat de afvoer van het badhuis te veel stankoverlast veroorzaakte en werd deze daarop van bovenaf dichtgemaakt met een overkluizing.

Aardewerk, muurschilderingen en beeld

Naast restanten van de overkluizing, hebben de archeologen grote hoeveelheden luxe aardewerk gevonden, waaronder rijkelijk versierde stukken terra sigillata (Romeins aardewerk). Ook zijn resten van Romeinse muurschilderingen opgegraven. De vochtige omstandigheden in de bodem hebben ervoor gezorgd dat deze resten relatief goed behouden zijn gebleven. Behalve in de Romeinse villa in Voerendaal, zijn dergelijke brokstukken van muurschilderingen nooit eerder in Nederland aangetroffen. De gevonden brokstukken zijn dusdanig kwetsbaar en uniek, dat alleen een gespecialiseerd onderzoeker deze kan schoonmaken en nader onderzoeken. Zo’n specialist moet nog worden ingeschakeld. Fotomateriaal hiervan wordt op korte termijn verwacht. Verder zijn er ook resten gevonden van een Romeins beeld gevonden. Het brokstuk is circa 40 centimeter hoog en toont de plooien van een Romeinse toga.

Spitsgracht

Een andere opmerkelijke vondst is de ontdekking van een zogenaamde “spitsgracht”. Een spitsgracht is een gracht rondom een militair complex; in dit geval rondom het Romeins castellum van Cuijk. Deze spitsgracht is uit de derde eeuw en loopt dwars door de eerder ontdekte Romeinse weg uit de eerste eeuw. Dit deel van de Romeinse weg was in de derde eeuw dus niet meer in gebruik. Mogelijk betekent dit dat de loop van de Romeinse weg door de Grotestraat zoals die tot nu steeds werd gezien toch anders was. Volgens de archeologen zou het kunnen zijn dat in de derde eeuw de gegoede burgerij van Ceuclum was weggetrokken en dat daarop het bestaande castellum werd uitgebreid. Meer informatie

Zodra er meer bekend wordt over de opgravingslocatie in de Grotestraat komt de gemeente Cuijk daarmee natuurlijk naar buiten. Meer informatie over het rijke Romeinse verleden van Cuijk vindt u onder andere op www.museumceuclum.nl en op www.buitenmuseumcuijk.nl.

Bijlage

]]> 2017-10-20T16:41:43 https://www.cuijk.nl/nieuws/nieuwe-vondsten-uit-romeinse-tijd-in-grotestraat-in-cuijk
<![CDATA[Aanwijzingen voor Romeins badhuis in Cuijk]]> Bij archeologisch onderzoek in de Grotestraat zijn op vrijdag 13 oktober 2017 sporen aangetroffen die duiden op de aanwezigheid van een Romeins badhuis. De komende dagen wordt nader onderzoek gedaan naar de sporen en de betekenis ervan. Mocht het inderdaad om een Romeins badhuis gaan, dan gaat het waarschijnlijk om een badhuis uit de eerste eeuw.

Hoge verwachtingen

Wethouder archeologie Rob Poel: “De verwachtingen van het archeologische onderzoek in de Grotestraat waren al hoog gespannen. Met deze eerste berichten over de mogelijke vondst van het Romeinse badhuis, stijgen die verwachtingen naar een hoogtepunt. Cuijk is bekend om haar rijke Romeinse verleden en ik hoop dat deze bijzondere ontdekking hier nog een belangrijke extra dimensie aan toe gaat voegen, zowel op nationaal als internationaal niveau.”

Beschermende maatregelen

De gemeente Cuijk onderzoekt op dit moment hoe zij op de meest zorgvuldige manier om kan gaan met de gevonden sporen en het verdere onderzoek daarnaar. In ieder geval zijn er maatregelen genomen om het zoekgebied en de vondst te beschermen. De opgraving is hierdoor niet toegankelijk en niet zichtbaar.
De werkzaamheden in de Grotestraat, waar in het kader van een herinrichting onder andere wordt gewerkt aan de riolering, zijn vrijdag tijdelijk stil gelegd, maar worden maandag hervat.

Meer informatie

In de loop van volgende week (week 42) is er naar verwachting meer duidelijkheid te geven over de aangetroffen sporen. Meer informatie over het rijke Romeinse verleden van Cuijk, is te vinden in onder andere museum Ceuclum en op de website www.buitenmuseumcuijk.nl.

Foto 1 en 2: Restanten Romeins bouwmateriaal met 'roze' verbrande mortel er tussen. Brandresten zichtbaar op de restanten bouwmateriaal. (Grotestraat Cuijk).

Foto 3: Archeologisch materiaal. Foto 4: Emmer met restanten van romeinse tegula's (Grotestraat Cuijk).

Foto 5: Laag met restantenbouwpuin en mortel. Aanduiding voor mogelijke aanwezigheid van een Romeinse steenbouw. Foto 6: Profielfoto van de restanten van het Romeinse bouwmateriaal. (Grotestraat Cuijk).

Foto 7: Romeinse tegula liggend op het archeologische tekenbord. Deze heeft tegen de wand aangestaan. (Grotestraat Cuijk).

Foto 8: Werkmateriaal van archeologen ter plaatse. Foto 9: Zakken met Romeins bouwmateriaal. (Grotestraat Cuijk).

]]> 2017-10-13T16:38:37 https://www.cuijk.nl/nieuws/aanwijzingen-voor-romeins-badhuis-in-cuijk
<![CDATA[Wat maakt Cuijk voor jou bijzonder? Laat zien, vertel, deel]]> Zijn het de Kraaijenbergse Plassen, is het een bezoekje aan de schouwburg, het rustbankje aan de Maas of een terrasje in het centrum? Of misschien jouw eigen wijk, de gezellige buurt of het speeltuintje waar iedereen samenkomt?

Wat Cuijk voor jou bijzonder maakt, weet jij zelf het allerbest. Misschien is het voor jou zelfs zo vanzelfsprekend dat je er niet meer bij stil staat. Met CuijkDoet! willen we dat juist wel doen. Zo brengen we samen in beeld waarom de gemeente Cuijk een fijne en mooie plek is om te wonen, te werken, te ondernemen en genieten.

Waarom is dat belangrijk

Het is belangrijk dat Cuijk die fijne plek blijft. Daarvoor is het nodig dat inwoners en ondernemers hier graag blijven en dat nieuwe inwoners en ondernemers hier graag naar toe komen. Alleen dan kunnen we alle voorzieningen als scholen, winkels een schouwburg in stand houden. Maar ook een levendig centrum hebben en de gezellige drukte bij evenementen behouden.

Om nieuwe inwoners en ondernemers te trekken, moeten we blijven werken aan de bekendheid van onze gemeente. Daar moeten we niet te bescheiden in zijn en dat zijn we nu soms nog wel. Zoals ook een bedrijf reclame maakt voor haar producten zo mogen wij ook meer laten zien wat we hebben en waar we trots op zijn. Iedere inwoner en ondernemer van de gemeente Cuijk is hierbij een ambassadeur.

Waarom CuijkDoet!

Van oudsher staat Cuijk bekend om de ‘aanpakkers mentaliteit’. Dat zie je terug in de geschiedenis waarin er in de gemeente Cuijk altijd veel ‘maakbedrijven’ waren. En die werkmentaliteit zie je ook nu nog terug in het verenigingsleven waar veel vrijwilligers actief zijn en in het lokale ondernemerschap.

Met campagne willen we dit ‘Doen’ uitstralen, er gebeurt hier immers van alles. Dit wordt dan ook nog verder vertaald in andere werkwoorden; Cuijk Onderneemt, Cuijk Werkt, Cuijk Leeft, Cuijk Woont…..

De campagne is vormgegeven, de invulling nog niet. Dat willen we doen samen met de Cuijkenaren. Hierbij kan veel. Zoals mooie verhalen, foto’s, ervaringen, filmpjes.

Wat gaat er gebeuren

Onder de vlag van CuijkDoet! gaan we de komende jaren aan de slag om samen met ambassadeurs het moois van Cuijk te laten zien, te vertellen en te delen. Aan elkaar en de rest van de wereld. Hiervoor komen acties, haken we aan bij bestaande gebeurtenissen en organiseren we zelf leuke evenementen. Wil jij ook graag jouw bijdrage hier aan geven, laat dit dan weten via (e-mail). We nemen dan contact met je op. Dit mag van alles zijn: een mooi verhaal, en bijzonder plekje, een creatief idee of een evenement waarin we samen kunnen optrekken. Heb je een vraag, mail dan gerust naar info@cuijkdoet.nl. Voor meer info: www.cuijkdoet.nl.

]]> 2017-09-25T11:58:30 https://www.cuijk.nl/nieuws/wat-maakt-cuijk-voor-jou-bijzonder-laat-zien,-vertel,-deel
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/welkom-bij-cuijk/beheer/nieuwsbrieven/cuijk-onderneemt/cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-februari-2017/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-maart-2017/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt-januari-2017/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/welkom-bij-cuijk/beheer/nieuwsbrieven/cuijk-onderneemt/cuijk-onderneemt!-nieuwsbrief-april-2017/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt!-nieuwsbrief-mei-2017/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-juli-2017/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/welkom-bij-cuijk/beheer/nieuwsbrieven/cuijk-onderneemt/cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-maart-en-april-2018/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/welkom-bij-cuijk/beheer/nieuwsbrieven/cuijk-onderneemt/cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-mei-2018/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/welkom-bij-cuijk/beheer/nieuwsbrieven/cuijk-onderneemt/11067-cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-juni-2018/ondernemersloket
<![CDATA[Dag van de ondernemer]]>

Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/welkom-bij-cuijk/beheer/nieuwsbrieven/cuijk-onderneemt/11910-11067-cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-dag-van-de-ondernemer-2018/dag-van-de-ondernemer
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/12201-11067-cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-januari-2019/ondernemersloket