<![CDATA[Deelnemers gevraagd voor werkgroep ‘Cuijk voor lokale en fairtrade producten’]]>

Gemeente Cuijk wil een Fairtrade gemeente worden. Daarvoor zijn wij op zoek naar inwoners die willen deelnemen aan een speciale werkgroep die het gebruik, en de verkoop, van lokale en fairtrade producten gaat stimuleren.

Eerlijke handel

Lokaal geproduceerde producten en streekproducten zijn beter voor het klimaat dan producten waarvoor grote afstanden zijn afgelegd. Voor bepaalde producten is het echter nodig om ze uit verre landen te halen, denk bijvoorbeeld aan koffie, thee, rijst, chocolade en noten. Dan is het van belang om bij te dragen aan eerlijke handel. Eerlijke handel om te zorgen voor betere arbeidsomstandigheden en een eerlijke prijs voor boeren en producenten. Naast eten en drinken, speelt dit ook een rol bij producten zoals kleren, speelgoed en tassen.

Lokale- en fairtrade producten

De werkgroep Cuijk voor lokale- en fairtrade producten gaat het gebruik en de verkoop van lokale en fairtrade producten stimuleren door deze onder de aandacht te brengen bij de gemeentelijke organisatie, plaatselijke winkels, horeca, bedrijven en lokale organisaties. De groep zorgt voor de nodige media-aandacht en het promoten van de fairtradeweek die twee keer per jaar plaatsvindt.

Aanmelden

Wilt u ook dat Cuijk Fairtrade wordt? En gelooft u in de uitspraak 'een betere wereld begint jij jezelf'? Dan bent u van harte welkom als vrijwilliger bij de werkgroep Cuijk voor lokale en fairtrade producten. De groep wordt na de zomervakantie opgericht en komt vervolgens eens in de twee maanden bij elkaar. Voor meer informatie of aanmelden kunt u bellen naar 0485-39660 of mailen naar gemeente@cuijk.nl.

]]> 2019-08-16T11:15:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/deelnemers-gevraagd-voor-werkgroep-cuijk-voor-lokale-en-fairtrade-producten
<![CDATA[Cultuur aan de Maas 2019: Voel je Vrij]]> Flyer Cultuur aan de Maas

Op zondag 25 augustus 2019 organiseert Stichting Cultureel Hart Cuijk voor de 16e keer het evenement “Cultuur aan de Maas” met als thema: Voel je Vrij. Een thema dat ook aansluit bij de herdenking van onze bevrijding 75 jaar geleden. Cultuur aan de Maas wil hiermee benadrukken hoe vrij wij zijn in onze culturele, muzikale, theatrale en artistieke keuzes.

Voor ieder wat wils

Cultureel Cuijk laat dat verder zien met muziekgezelschappen, koren, solisten, kunstenaars en andere uitingen van cultuur op diverse podia en locaties. Voor de jeugdige bezoekers is er een heuse circusact, een verhalenverteller, een filmvertoning en een springkussen. De musea, culturele instellingen en bezienswaardigheden zijn deze dag vrij toegankelijk.

multicultureel WIJ-plein

Speciaal voor deze gelegenheid is het Kerkplein omgedoopt tot een zogenaamd multicultureel WIJ-plein. U kunt daar kennismaken met ‘nieuwe’ medeburgers uit vele windstreken en hun muziek, kunstuitingen en eetculturen.

kunst- en boekenmarkt

Daarnaast is er de traditionele kunst- en boekenmarkt met zo’n kleine 40 kramen waar u verrassende vondsten kunt doen. Een aantal kramen geef hier ook informatie over bijvoorbeeld een nieuw uit te komen weekblad en een voorinschrijving voor een uitgave in boekvorm over Cuijk. De gemeente Cuijk is aanwezig met een stand over duurzaamheid. Hier kunt u vragen stellen, informatie inwinnen, stemmen op duurzame stellingen en draaien aan het ‘duurzaamheidsrad’ voor een kleine verrassing.

En, niet te vergeten, er is een ruim aanbod aan gezellige terrassen.

Aanvangstijden

Informatie

Meer informatie en een compleet programmaoverzicht met locaties vindt u op de website www.cultureelhartcuijk.nl.

]]> 2019-08-16T09:14:55 https://www.cuijk.nl/nieuws/cultuur-aan-de-maas-2019-voel-je-vrij
<![CDATA[Ruim 1.000 naamsuggesties voor nieuwe gemeente]]> Inwoners van de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis konden tot en met 4 augustus 2019 een naam indienen voor hun nieuwe gemeente, die per 1 januari 2022 ontstaat wanneer de drie gaan herindelen. Ruim 1.000 naamsuggesties (precies 1.037) werden ingediend. In totaal werden maar liefst 397 unieke namen bedacht. De naamgevingscommissie gaat de komende weken aan de slag met het selecteren van een top 3, waarna alle inwoners hun stem kunnen uitbrengen.

De drie gemeenten zijn erg blij met dit resultaat. Aan de hand van ervaringen bij andere gemeenten die een herindeling hebben meegemaakt, werd uitgegaan van vierhonderd inzendingen. De naamgevingscommissie, bestaande uit drie inwoners per gemeente en voorzitter René Bastiaanse, is nu aan zet. De commissie heeft inmiddels alle ingediende naamsuggesties besproken. Eind augustus komt de commissie opnieuw bij elkaar en selecteert dan een top 3. Volgens planning wordt deze top 3 in de tweede week van september gepresenteerd. Kort daarna kunnen alle inwoners een stem uitbrengen op hun favoriete naam.

]]> 2019-08-15T12:16:12 https://www.cuijk.nl/nieuws/ruim-1-000-naamsuggesties-voor-nieuwe-gemeente
<![CDATA[Inzamelactie taxussnoeisel eindigt 23 augustus 2019]]> De jaarlijkse inzamelactie van taxussnoeisel door Stichting Taxus Taxi eindigt op 23 augustus. Na die datum neemt de hoeveelheid werkzame basisgrondstof in de taxusnaalden, waarmee chemotherapieën worden gemaakt, af. Dat betekent dat u uw taxussnoeisel t/m donderdag 22 augustus aan kunt melden.

Op dit moment zijn al meer dan 2.050 chemotherapieën gerealiseerd door het ophalen van het taxussnoeisel. “We hebben dit jaar een vliegende start gehad, desondanks is uw taxussnoeisel nog steeds meer dan welkom. We hopen na afloop van de inzamelperiode ook daadwerkelijk te kunnen vertellen dat we meer snoeisel hebben opgehaald dan we vooraf hadden durven dromen”, zoals Werner Neelen het zo mooi zegt.

Maak een afspraak vóór 23 augustus 2019

Een ophaalverzoek dient u in via www.taxustaxi.nl/afspraak. Dat kan dit jaar nog t/m donderdag 22 augustus 2019. Op de website vindt u ook de uitgiftepunten van de Taxus Taxi Tas.

Voor meer informatie

Meer informatie over het inzamelen van taxussnoeisel en Stichting Taxus Taxi vindt u op www.taxustaxi.nl of op Facebook, www.facebook.com/taxustaxi

Informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2019-08-15T12:07:51 https://www.cuijk.nl/nieuws/inzamelactie-taxussnoeisel-eindigt-23-augustus-2019
<![CDATA[Thema Brabantsedag Heeze 2019: Wolvenjacht in Cuijk (1815)]]> Zondag 25 augustus 2019 wordt de jaarlijkse Brabantsedag Heeze georganiseerd. Tijdens deze theaterparade worden zo’n 30 duizend bezoekers overdonderd door een ongeëvenaarde belevenis. Een uniek evenement boordevol cultuur en vermaak voor jong en oud. Maar liefst zestien groepen van wagenbouwers met meer dan tweeduizend acteurs trekken dan door de straten van Heeze en brengen het verleden van Hertogdom Brabant op een geheel eigentijdse wijze tot leven. Dit jaar is de ‘Wolvenjacht in Cuijk (1815)’ één van de wagenthema’s tijdens de parade.

Dienstplicht

De regio Cuijk heeft in het verre verleden veel overlast van wolven gekend. Al in de 16de en 17de eeuw was er sprake van wolvenplagen en ontstonden er grootscheepse klopjachten. Hiervoor werd zelfs een soort dienstplicht voor ‘weerbare mannen’ ingevoerd. Bijvoorbeeld in 1815. Op 20 september van dat jaar organiseerde de gouverneur van Noord-Brabant een grote wolvenjacht. Directe aanleiding hiervoor was het verscheuren van 130 schapen door deze bloeddorstige wolven. Bij het krieken van de dag werden in alle deelnemende dorpen de kerkklokken geluid.

Wolvennetten

Onder het motto “Dood aan de harige duivels! Wees moedig en sterk!” moesten alle mannen tussen de 18 en 45 jaar zich een half uur later gemeld hebben bij de ‘rotmeester’, waarna men gezamenlijk optrok naar de locatie waar de wolvenjacht begon. De mannelijke inwoners van Maashees, Holthees en Overloon dreven de wolven dan noordwaarts met rieken, stokken, dorsvlegels en trommels. Als de noordelijker gelegen dorpen op deze manier bereikt werden namen de inwoners van Sambeek, Oploo en andere dorpen hun taak over. Deze werden enkele uren later weer afgelost door de burgers van Beugen, Cuijk, Wanroij en Mill. Tegen het eind van de middag dreven de inwoners van Escharen, Gassel en Beers de opgejaagde wolven in hun zogenaamde wolvennetten. Deze netten – zo’n 40 meter lang, 2,5 meter hoog en gemaakt van dik touw met vlechtwerk van 10 bij 10 centimeter – waren gespannen tussen de bossen van ‘De Bort’ en ‘De Geest’ onder Gassel en Linden. Ze vormden een grote fuik, waaruit ontsnappen voor de wolven nauwelijks mogelijk was. Voor elke gevangen wolf ontving men een behoorlijke premie: voor het doden van een oude wolf zes gulden, voor een jonge wolf drie.

Wolfskuil

Een andere mogelijkheid om een wolf te vangen was de zogenaamde ‘wolfscuijl’. Ergens op de route die de wolven liepen (gevonden aan de hand van sporen) werd een diepe kuil gegraven, met onderin houten spiesen. De kuil wordt afgedekt met bladeren. Het nietsvermoedende dier viel enkele meters naar beneden en werd gespietst. In veel plaatsen worden we ook tegenwoordig nog herinnerd aan deze jachtmethode door de naam van een straat of wijk, zoals in Nijmegen (de wijk Wolfskuil) en in Cuijk (de straatnaam Wolfskuil in de wijk Padbroek). De zeer effectieve jacht heeft ervoor gezorgd dat de wolf uit Nederland is verdwenen. In 1822 is er nog één geschoten in Groesbeek (Wolfsberg). Geen angst meer voor dat kwaadaardige dier dat ‘kinderen uit de wiegh steelt’ en duistere machten bezit. En nu is de wolf weer terug in ons land…. Brabantsedag Heeze De theaterparade op 25 augustus start om 13.30 uur. Meer informatie over de rest van het festivalprogramma vindt u op www.brabantsedag.nl.

]]> 2019-08-15T11:36:42 https://www.cuijk.nl/nieuws/thema-brabantsedag-heeze-2019-wolvenjacht-in-cuijk-(1815)
<![CDATA[Bouw fietsbrug gaat nieuwe fase in met realisatie pijlers]]> De bouw van de fietsbrug tussen Cuijk en Mook gaat een nieuwe fase in. Na de benodigde voorbereidingen als het inrichten van de bouwplaats en het onderzoek op niet gesprongen explosieven, is nu de fase aangebroken waarbij de brugpijlers worden gerealiseerd. Aan de Mookse zijde zijn de funderingspalen voor de pijlers al geboord, aan de Cuijkse zijde is dit werk in volle gang.

Op de geboorde funderingspalen wordt de funderingsvloer aangebracht. Dat is een soort dikke, betonnen vloer die aan de bovenzijde min of meer gelijk ligt met het maaiveld. Deze vloer zorgt er voor dat het gewicht van de brug verdeeld wordt over de funderingspalen. Omdat de funderingspalen op een zogenaamde “vaste grondlaag” staan, voorkomt dit het verzakken van de brug.

De pijlers, die op de funderingsvloer rusten, worden gemaakt van beton. Later zullen op deze pijlers de brugdelen komen te rusten. De pijlers worden in het werk gestort door een bekisting (in de vorm van de pijler) opgevuld met wapeningsstaal. De vorm van de pijlers zijn door Quist Wintermans Architecten ontworpen. Ze zijn afgestemd op de omgeving. Ook zorgen ze bij hoogwater voor minimale opstuwing. Het boren van de funderingspalen, het aanbrengen van de funderingsvloer en het storten van de pijlers is afgerond eind oktober 2019.

Snelle fietsroute MaasWaalpad

De fietsbrug Cuijk-Mook maakt deel uit van de snelle fietsroute MaasWaalpad, tussen Cuijk en Nijmegen. Deze route tussen Mook en Nijmegen is inmiddels gereed.

In de provincies Gelderland en Brabant bestaat al een netwerk van dit soort snelle fietsroutes, zoals het RijnWaalpad, De Liemers en de F59 tussen Oss en Den Bosch.

Samenwerking

De realisatie van de brug en snelle fietsroute is een samenwerkingsproject van de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en de gemeenten Cuijk, Mook en Middelaar, Heumen en Nijmegen.

De verwachting is dat er dagelijks veel forensen en scholieren gebruik zullen maken van de route en brug. De nieuwe brug heeft ook een recreatieve functie. Wandelaars en fietsers kunnen met de nieuwe verbinding makkelijk van het Land van Cuijk naar het Rijk van Nijmegen v.v. Het motto van de samenwerkende partijen luidt dan ook: “We maken een mooie en veilige, snelle fietsroute van Cuijk naar Nijmegen. Met een nieuwe  fietsbrug over de Maas wordt de afstand 2,5 kilometer korter. De snelle fietsroute zorgt voor een betere bereikbaarheid van de regio in een gezondere omgeving".

]]> 2019-08-14T14:12:44 https://www.cuijk.nl/nieuws/bouw-fietsbrug-gaat-nieuwe-fase-in-met-realisatie-pijlers
<![CDATA[Doe mee: Fotoactie Instagram]]> #fietsbrugcuijkmook én @gemeentecuijk

Aan de Everdineweerd in Katwijk-Cuijk en aan de overkant van de Maas, aan de Rijksweg in Mook, wordt hard gewerkt aan de bouw van een fietsbrug. Rond de bouw van deze brug organiseert de gemeente Cuijk een Fotoactie Instagram. Iedereen mag en kan meedoen met de hashtag #fietsbrugcuijkmook en de mention @gemeentecuijk.

#Fietsbrugcuijkmook

De fietsbrug die de Cuijkse en de Mookse oever gaat verbinden, maakt onderdeel uit van het MaasWaalpad, een snelle fietsroute die Cuijk via onder andere Mook met Nijmegen gaat verbinden. Een snelle fietsroute die gebruikt kan worden door forensen, scholieren en recreanten. De bouw van de brug is inmiddels begonnen. Dat kan mooie plaatjes opleveren. Zeker als straks de hoofdoverspanning, die bestaat uit één brugdeel van 145 meter lang, vanuit Schiedam naar Cuijk-Mook wordt gevaren om daar op de pijlers te worden geplaatst. Reden voor de gemeente Cuijk om iedereen uit te nodigen foto’s te maken en te delen via Instagram. De mooiste foto’s wil de gemeente Cuijk ook plaatsen op haar website en op de gemeentepagina, zodat ook niet-Instagrammers daar van kunnen genieten.

Spelregels

Bouwplaats

Er is nog één heel belangrijke spelregel. Het betreden van de bouwplaats, zowel aan de zijde van Cuijk als aan de zijde van Mook, is niet toegestaan. De Fotoactie Instagram is op geen enkele manier gesponsord, goedgekeurd of beheerd door Instagram. Veel plezier met het maken van foto’s. De gemeente Cuijk is benieuwd naar uw prachtige plaatjes.

]]> 2019-08-13T14:43:07 https://www.cuijk.nl/nieuws/doe-mee-fotoactie-instagram
<![CDATA[Sjors Sportief en Sjors Creatief weer van start in Cuijk]]>

Alle kinderen uit het basisonderwijs in de gemeente Cuijk ontvangen volgende week weer het Sjors Sportief/Creatief boekje. In dit boekje staan sportieve en creatieve workshops waaraan leerlingen kunnen deelnemen om (vaak gratis) kennis te maken met één of meerdere activiteiten. Een leuke manier voor kinderen om zich te oriënteren op het gebied van sport en cultuur in onze gemeente! Vorig schooljaar schreven zich maar liefst 1100 kinderen in, wat een succes! Sjors is enorm populair onder de basisschooljeugd.

Uitproberen

Op deze manier hoeven leerlingen niet direct lid te worden van een vereniging, maar maken ze op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennis met een activiteit. Sport- en cultuurdeelname kan nooit groot genoeg zijn. Basisschoolleerlingen uit groep 1 tot en met 8 schrijven zich vanaf 28 augustus 2019 in voor activiteiten via www.sjorssportief.nl.

Voldoende keus voor sportievelingen en crea-bea

Kinderen uit de gemeente Cuijk kunnen kennismaken met meer dan 80 activiteiten zoals atletiek, badminton, dansen, lasergamen, paardrijden, turnen, scouting en tennis. Ook aan de creatievelingen is gedacht, denk hierbij aan muziek maken, tekenen en schilderen, taartjes maken en knutselen. Kortom keus genoeg! Kinderen mogen zich voor zoveel activiteiten inschrijven als zij zelf willen. Inschrijven kan het hele schooljaar door.

Gemeentelijk sport- en cultuurbeleid

Kinderen verbinden aan sport en cultuur is een van de speerpunten van het gemeentelijk sport- en cultuurbeleid. Sjors Sportief & Sjors Creatief zijn instrumenten die de gemeente Cuijk hiervoor inzet. Deze formule heeft zich inmiddels in meer dan 100 gemeenten bewezen. Het geeft ieder kind de kans om zich te oriënteren op diverse takken van sport en cultuur en stimuleert kinderen om structureel aan de activiteiten deel te nemen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie alvast een kijkje op de website www.sjorssportief.nl. Of stuur een e-mail naar info@sjorssportief.nl.

]]> 2019-08-13T12:05:38 https://www.cuijk.nl/nieuws/sjors-sportief-en-sjors-creatief-weer-van-start-in-cuijk
<![CDATA[Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal]]>

De mooiste foto´s winnen

De Euregio Rijn-Waal is dit jaar weer op zoek naar creatieve fotografen die mee willen doen aan de jaarlijkse fotowedstrijd. Het thema is dit jaar “Blik over de grens” en de wedstrijd staat open voor alle inwoners van de Euregio Rijn-Waal.

Mooiste plek

Voor een succesvolle deelname is het belangrijk dat de foto´s betrekking hebben op het thema. Dit jaar vragen wij alle hobbyfotografen om de voor hen mooiste plek in het nabije buurland vast te leggen. Denk aan een bijzonder gebouw, een mooie stad of dorp of een natuurgebied, dat kenmerkend is voor de grensstreek en voor de Euregio Rijn-Waal.

Inzenden

Iedere deelnemer kan maximaal drie foto’s inzenden. Deze dienen digitaal óf afgedrukt (minimaal formaat 13 x 18 cm) te worden ingezonden en moeten voorzien zijn van titel, plaats van opname, naam, telefoonnummer en e-mail adres van de fotograaf. De foto´s kunnen tot 1 oktober 2019 digitaal naar info@euregio.org of in een gesloten enveloppe onder vermelding van “Fotowedstrijd” ingestuurd worden naar Euregio Rijn-Waal, Postbus 220, 7040 AE ´s-Heerenberg.

Beoordeling

Het Dagelijks Bestuur van de Euregio Rijn-Waal kiest dit jaren samen met het brede publiek de mooiste foto’s. De winnaars krijgen begin december bericht en worden op 16 december 2019 tijdens de eindejaarsbijeenkomst gehuldigd. De twee mooiste inzendingen uit Nederland en die uit Duitsland worden bovendien met een geldprijzen van respectievelijk 200 en 100 euro beloond. Over de uitslag van de fotowedstrijd kan niet worden gecorrespondeerd.

Gebruikersrecht

Voor alle ingeleverde foto´s verkrijgt de Euregio Rijn-Waal de gebruikersrechten onder naamsvermelding van de fotograaf. De ingeleverde foto´s worden eigendom van de Euregio Rijn-Waal.

Informatie

Alle informatie over de fotowedstrijd kunt u nalezen op www.euregio.org.

]]> 2019-08-13T08:59:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/fotowedstrijd-euregio-rijn-waal
<![CDATA[Weer naar school]]> Het waren zes heerlijke, warme vakantieweken. Volgende week gaat de Brabantse jeugd weer naar school. Dan is het weer oppassen geblazen in het verkeer!

Het wordt weer drukker op de weg. Even wennen zo na de rust van de vakantie, dus houd daar rekening mee. Pas uw snelheid aan en wees alert op de eventuele onverwachte bewegingen van de jonge fietsers.

Tips voor scholieren

Voor het eerst weer naar (een nieuwe) school? Let goed op, je moet vaak langer fietsen en de weg kan gevaarlijk zijn. Fiets je in een groep? Blijf dan 2 aan 2 fietsen. Is de weg extra smal, fiets dan áchter elkaar. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor je vriend(in) die naast je fietst! Tenslotte: blijf uit de dode hoek van bus of vrachtwagen. Dat betekent dat je minstens 3 meter rechts er áchter moet fietsen. Dáár kan de chauffeur je zien.

(Groot-)ouders: tips voor uw scholier

Gaat uw (klein)kind voor het eerst naar de middelbare school? Een grote stap! Niet alleen wordt het wennen op de nieuwe school, maar ook aan de nieuwe fietsroute. Tip: fiets de route minstens één keertje samen. Let op de gevaarlijke punten onderweg, zoals gelijkwaardige kruisingen en drukke wegen. Denk ook aan zaken als de aanwezigheid van scooters op het fietspad. Zijn er meerdere wegen mogelijk naar school? Kies dan samen de veiligste. Bijvoorbeeld de route met de meeste fietspaden en fietsoversteekplaatsen.

Een fijn en veilig schooljaar!

]]> 2019-08-12T15:07:32 https://www.cuijk.nl/nieuws/weer-naar-school
<![CDATA[WhatsApp Buurtpreventie]]> Kom zelf in actie om de veiligheid in uw buurt te vergroten! Dit kan bijvoorbeeld door het oprichten van een Buurtpreventie WhatsApp-groep. Doel van een Buurtpreventie WhatsApp-groep is om verdachte situaties/personen en belangrijke zaken met betrekking tot veiligheid in uw buurt direct te melden en te delen met omwonenden. Op deze manier zal de oplettendheid/waakzaamheid van een ieder toenemen en kunnen we samen (het gevoel van) de veiligheid vergroten en verdachte situaties in de buurt snel delen.

Inmiddels zijn er al veel Buurtpreventie WhatsApp-groepen in de gemeente actief, maar nog niet elke buurt/wijk heeft er een. Voor meer informatie kunt u de website www.wabp.nl raadplegen.

Wilt u zelf een Buurtpreventie WhatsApp-groep opstarten? Kijk dan ook op de website www.wabp.nl en meldt uw groep aan. Op deze manier kunt u zien waar Buurtpreventie WhatsApp-groepen actief zijn.

Heeft u al een Buurtpreventie WhatsApp-groep? Registreer deze dan op www.wabp.nl.

]]> 2019-08-12T13:37:58 https://www.cuijk.nl/nieuws/whatsapp-buurtpreventie
<![CDATA[Openbare vergadering Wijkraad Centrum Cuijk op 22 augustus 2019]]> De Wijkraad Centrum Cuijk heeft een openbare vergadering uitgeschreven. Een van de agendapunten betreft een toelichting op de voortgang van het Centrumplan Cuijk. Vanuit de gemeente komt Paul Kersten hierover uitleg geven. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen.

Tijd

Donderdag 22 augstus 2019

Aanvang: 19.30 uur (zaal open vanaf 19.15 uur)

Plaats Schouwcafé, Schouwburg Cuijk

Agenda:

]]> 2019-08-12T13:24:43 https://www.cuijk.nl/nieuws/openbare-vergadering-wijkraad-centrum-cuijk-op-22-augustus-2019
<![CDATA[Zaterdag 17 augustus 2019 Repaircafe]]>

Kom je ook op zaterdag 17 augustus 2019? Op de derde zaterdag van de maand wordt van 09.00 tot 12.00 uur het Repair Café geopend in het Doehuis Cuijk.

Samen repareren

Het Repair Café is een gratis toegankelijke bijeenkomst die draait om (samen) repareren. Op locatie is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en –vaardigheden op allerlei terreinen.

U kunt bij het Repair Café terecht met artikelen op het gebied van: kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed, computers etc.

Waarom een Repair Café

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem en mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten worden nauwelijks benut.

Het Repair Café brengt daar verandering in! Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt daardoor beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Goed voor het milieu dus!

Nieuwe vrijwilligers

Ben je enthousiast over de werkzaamheden van het Repair Café, ben je betrokken of vind je duurzaamheid belangrijk dan zoeken wij jou. Help ons Repair Café een keer in de maand! Meld je aan door een mail te sturen naar info@repaircafecuijk.nl of bel: 06-21879211

Kijk ook eens op onze Facebookpagina: Repair Café Cuijk

]]> 2019-08-09T09:40:48 https://www.cuijk.nl/nieuws/zaterdag-17-augustus-2019-repaircafe
<![CDATA[Storing openbare verlichting A73]]> De openbare verlichting die de A73 verlicht ter hoogte van Cuijk, kampt met een ernstige storing. Het gaat om het weggedeelte tussen de Maasbrug en de afslag Rijkevoort, aan beide zijden van de weg. Deels is de verlichting in zijn geheel kapot. Op andere plaatsen brandt de verlichting wel of niet op momenten dat dat niet de bedoeling is.

Rijkswaterstaat vindt – net als de gemeente Cuijk – deze situatie zeer onwenselijk. Er is aan herstel een hoge prioriteit gegeven.

De gemeente Cuijk heeft inmiddels contact met Rijkswaterstaat over de problemen met de verlichting. De aannemer van Rijkswaterstaat heeft nu opdracht gekregen om alle verlichting uiterlijk in het najaar te herstellen. Alles wordt in het werk gesteld zodat voor het einde van het jaar de verlichting naar behoren werkt.

Voor de reparatiewerkzaamheden aan de verlichting zijn ook verkeersmaatregelen nodig. Deze verkeersmaatregelen worden gecombineerd ingepland met verkeersmaatregelen van overige werken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Constateert u een onveilige situatie? Neem dan contact op met Rijkswaterstaat via de Landelijke Informatielijn via 0800-8002. U kunt ook gebruik maken van het contactformulier van Rijkswaterstaat.

]]> 2019-08-07T08:16:21 https://www.cuijk.nl/nieuws/storing-openbare-verlichting-a73
<![CDATA[Beerse bakkerij Van Dijk sluit deuren]]> Na ruim 70 jaar sloot zaterdag 3 augustus 2019 levensmiddelenwinkel/bakkerij Van Dijk in Beers definitief haar deuren. Voor Twan en Els Van Dijk-Siroen - maar ook voor de dorpsgemeenschap van Beers - een gedenkwaardige dag.

Leefbaarheid

Wethouder Gerard Stoffels: “Dit is meer dan zomaar de beëindiging van een bedrijf. Deze winkel en de bakkerij staan voor een stukje leefbaarheid in Beers. En dat geldt zeker voor de bakkerij, waarvan de bakker tijdens de 4-Daagse bekend staat als de ‘Beerse Flappenbakker’.

Buurtsuper

komt er met de sluiting geen einde aan dit verkooppunt van brood en levensmiddelen. Op een paar formaliteiten na is het zeker dat de inwoners van Beers binnenkort een nieuwe buurtmarkt (mini-super en bakkerij) mogen verwelkomen. Een buurtmarkt die - in samenwerking met Dagbesteding Cuijk - beheerd gaat worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Noodwinkel

Omdat er nog wat tijd nodig is om alles in orde te maken voor de nieuwe buurtmarkt, kunnen inwoners vanaf 2 september 2019 terecht bij een ‘noodwinkel’. Daarmee blijft een stukje leefbaarheid voor Beers behouden. En dat is mooi!”

Wethouder Gerard Stoffels bedankt Twan en Els voor meer dan een halve eeuw betrokken ondernemen in Beers.

Wethouder Gerard Stoffels bedankt Twan en Els voor meer dan een halve eeuw betrokken ondernemen in Beers.

]]> 2019-08-06T11:34:09 https://www.cuijk.nl/nieuws/beerse-bakkerij-van-dijk-sluit-deuren
<![CDATA[Nieuwe ronde subsidieregeling 'Brabant geeft Energie']]> Vanaf 1 augustus 2019 opent de 3e ronde van de subsidieregeling ‘Brabant geeft Energie’. De provincie is op zoek naar projecten die de energietransitie in Brabant aantoonbaar versnellen. Deze subsidieronde loopt 1 augustus tot en met 19 september 2019.

Lees hier meer over de subsidieregeling 'Brabant geeft Energie'.

]]> 2019-08-05T14:57:41 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/nieuwe-ronde-subsidieregeling-brabant-geeft-energie
<![CDATA[Informatieavond parkeerplaatsen Lavendelplein 5 september 2019]]> Op donderdag 5 september 2019 wordt een informatieavond georganiseerd over de realisatie van parkeerplaatsen op het Lavendelplein te Cuijk. Omwonenden en andere belanghebbenden of belangstellenden zijn van harte welkom in de raadszaal van de gemeente Cuijk, Louis Jansenplein 1. Aanvang 19.00 uur.

Parkeerplaatsen

Eerder dit jaar zijn omwonenden geïnformeerd over het voornemen om 35 parkeerplaatsen te realiseren op het Lavendelplein. Verschillende bewoners en ondernemers van de Lavendel en de omgeving van het Lavendelplein lieten ons echter meermaals weten dat er wat hen betreft een groeiende behoefte is aan meer parkeerplaatsen in de omgeving. Daarom is een plan voor extra parkeerruimte uitgewerkt. De 13 parkeerplaatsen aan de Lavendel zijn inmiddels gerealiseerd.

Bestemmingsplan

Voor de overige 35 parkeerplaatsen op het Lavendelplein dient een bestemmingsplanprocedure doorlopen te worden. Voorafgaand aan de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan willen wij echter een toelichting geven op het plan en ingaan op het hoe en waarom. Uiteraard is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Wij zien uw komst op donderdag 5 september 2019 dan ook graag tegemoet.

Informatie

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met Stanneke van Cleef, Werkorganisatie CGM, telefoon 0485-396600, e-mail stanneke.vancleef@cgm.nl.

]]> 2019-08-02T10:55:50 https://www.cuijk.nl/nieuws/informatieavond-parkeerplaatsen-lavendelplein-5-september-2019
<![CDATA[Nederlandse collega’s op bezoek bij Gemeinde Weeze]]> Hoe werken gemeenteambtenaren over de grens? Welke verschillen zijn er tussen de Nederlandse en de Duitse gemeentelijke organisaties? Hoe worden over de grens de interne processen georganiseerd?

Kijkje in de keuken

Twee medewerkers  van  het Sociaal Domein van de gemeente Cuijk hebben het antwoord op deze vragen ontdekt, door een middag een kijkje in de keuken te nemen bij Gemeinde Weeze. Deze uitwisseling werd hen aangeboden vanuit het INTERREG-project Dynamic Borders.

Tijdens de middag kregen de gasten een rondleiding door het gemeentehuis om de verschillende  afdelingen  van  de  Duitse gemeentelijke organisatie te leren  kennen. Daarbij stelden ze vele overeenkomsten, maar ook verschillen vast.  Aansluitend  hebben ze meer informatie over de ontwikkelingen van de dorpskern   van   Weeze   ontvangen  en  een  rondleiding  gehad  langs  de verschillende highlights  zoals  het  dierenpark,  Schloss Hertefeld en de Nierswanderweg. Kortom: een succesvolle en leerzame uitwisseling.

INTERREG-project Dynamic Borders

In het INTERREG-project Dynamic Borders werken de gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Goch en Weeze grensoverschrijdend samen. Gezamenlijk worden de thema’s arbeidsmarkt, toerisme en agrofood opgepakt. Dynamic Borders wordt in het kader van INTERREG Deutschland-Nederland uitgevoerd en wordt mede gefinancierd door de provincies Limburg, Noord-Brabant en het MWIDE NRW.

]]> 2019-08-02T10:46:31 https://www.cuijk.nl/nieuws/nederlandse-collega-s-op-bezoek-bij-gemeinde-weeze
<![CDATA[Standplaats bevolkingsonderzoek borstkanker in Cuijk tijdelijk gewijzigd]]> In verband met de Cuijkse kermis op het parkeerterrein aan de Markt, is de standplaats van het onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Cuijk tijdelijk gewijzigd. De nieuwe standplaats is: Op het parkeerterrein nabij eetwinkel Boothuys aan de Lavendel 535, 5432 CZ in Cuijk.

Voor wie

Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2019 de vrouwen geboren in de jaren 1944 tot en met 1969. Vrouwen uit Cuijk met de postcodes 5431 tot en met 5435, 5437, 5439 en 5443 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Waar staat het onderzoekscentrum

Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dit onderzoekscentrum staat vanaf 19 augustus 2019 op het parkeerterrein nabij eetwinkel Boothuys aan de Lavendel 535, 5432 CZ in Cuijk.

LET OP: dit is een NIEUWE TIJDELJKE STANDPLAATS.

Waarom deelnemen

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Hoe gaat het onderzoek

Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto’s van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Bevolkingsonderzoek Zuid werkt met moderne apparatuur. Daarom is de bestralingsbelasting minimaal. Binnen tien werkdagen volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis.

Resultaten vorige ronde

Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Cuijk succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Cuijk 82,90%. Dit betekent dat er 3.393 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 59 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u onze informatielijn bellen. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur via telefoonnummer 088-0001340. Voor meer informatie kunt u kijken op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.

]]> 2019-08-01T15:56:44 https://www.cuijk.nl/nieuws/standplaats-bevolkingsonderzoek-borstkanker-in-cuijk-gewijzigd
<![CDATA[Nieuwe ronde subsidieregeling ‘Brabant geeft Energie’]]> Vanaf 1 augustus 2019 opent de derde ronde van de subsidieregeling ‘Brabant geeft Energie’. De provincie is op zoek naar projecten ‘van onderop’ die de energietransitie in Brabant aantoonbaar versnellen. Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten de projecten innovatief, opschaalbaar, deelbaar en enthousiasmerend voor Brabanders zijn en moeten er meerdere partijen actief betrokken zijn.

Subsidie aanvragen

Deze subsidieronde loopt van 1 augustus tot en met 19 september 2019. Het bedrag dat in totaal beschikbaar is voor deze tender is € 1.000.000. De provincie draagt maximaal 50% van de kosten van een project, met een bijdrage van maximaal € 124.999. De subsidie wordt alleen toegekend als er geen sprake is van een andere subsidie vanuit een provinciale subsidieregeling. Zowel privaatrechtelijke als publiekrechtelijke personen kunnen aanvragen indienen bij het subsidiebureau van de provincie. Let op dat u tijdig indient: aanvragen die eerder of later worden ingediend vallen buiten de boot.

Informatie

Kijk voor meer informatie of aanvragen www.brabant.nl.

Advies

De Stichting 'Brabant Geeft Energie' kan u adviseren. Stel uw vraag via www.brabantgeeftenergie.nl

]]> 2019-08-01T15:46:28 https://www.cuijk.nl/nieuws/nieuwe-ronde-subsidieregeling-brabant-geeft-energie
<![CDATA[Uitnodiging openbare vergadering Wijkraad Centrum Cuijk (WCC)]]> Donderdag 22-08-2019 is er om 19.30 uur een openbare vergadering van de Wijkraad Centrum Cuijk (WCC) in het Schouwcafé van de Schouwburg in Cuijk. U bent van harte welkom.

Het is al weer enige tijd geleden dat de WCC een openbare vergadering mocht uitschrijven. Voorzitter Annie van Voorst en de andere leden zijn dan ook erg blij dat het zo ver is. We zullen starten met het wel en wee van de WCC, waarbij we een aantal, nog nader te bepalen, onderwerpen de revue laten passeren.

Centrumplan

Belangrijk agendapunt zal de toelichting op en de voortgang van het Centrumplan Cuijk zijn. Van gemeentezijde zal Paul Kersten graag aan de bewoners van het centrum, maar ook zeker aan andere belangstellenden, uitleggen hoe de vork aan de steel zit met betrekking tot de planning en de uitvoering van dit ambitieuze plan. Hiervoor wordt de nodige tijd uitgetrokken zodat ook vragen kunnen worden gesteld en suggesties kunnen worden gedaan.

Agenda

Zodra de agenda definitief is zal deze worden gepubliceerd op deze website en in de (lokale) media. Noteer de datum alvast in uw agenda. De WCC hoopt op een grote opkomst!

]]> 2019-07-30T00:13:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/uitnodiging-openbare-vergadering-wijkraad-centrum-cuijk-(wcc)
<![CDATA[Transporten fietsbrug: bloembakken Liefkeshoek tijdelijk weg]]> Aan de Everdineweerd wordt een brug over de Maas gebouwd. Deze brug, die onderdeel gaat uitmaken van het MaasWaalpad gaat een fietsverbinding leggen tussen de gemeente Cuijk en de gemeente Mook.

Vrachttransporten

In verband met deze bouw vinden er vrachttransporten plaats van en naar de bouwlocatie. Om de overlast van deze vrachttransporten te beperken en de bereikbaarheid van de locatie voor deze transporten te verbeteren zullen de bloembakken op de Liefkeshoek tijdelijk worden verwijderd.

Hindernis

Deze bloembakken staan daar als snelheidsremmende maatregel maar vormen voor het vrachtverkeer een lastig te nemen hindernis. De transporten zullen naar verwachting tot medio december 2019 plaatsvinden. Zodra de transporten zijn beëindigd, worden de bloembakken weer teruggeplaatst.

]]> 2019-07-25T15:26:51 https://www.cuijk.nl/nieuws/transporten-fietsbrug-bloembakken-liefkeshoek-tijdelijk-weg
<![CDATA[Start herinrichting Maasstraat en vervanging waterleiding]]> Op maandag 16 september 2019 starten de werkzaamheden voor de herinrichting van de Maasstraat. Voorafgaand aan deze herinrichting gaat Brabant Water de waterleiding vervangen. De werkzaamheden voor de vervanging van de waterleiding starten op maandag 12 augustus 2019.

Maasstraat

Bij de herinrichting van de Maasstraat wordt de bestaande verharding verwijderd en vervangen door nieuwe verharding. Rondom de lindeboom en het Heilig-Hartbeeld komt een plein van natuursteen. De overige verharding is gelijk aan de verharding in de Grotestraat. Ook komen er nieuwe lichtmasten en fietsparkeerplaatsen. De bestaande bomen blijven gehandhaafd. De herinrichtingswerkzaamheden starten 16 september 2019 en duren naar verwachting negen a tien weken.

Brabant Water

Voorafgaand aan de herinrichting van de Maasstraat start Brabant Water op maandag 12 augustus 2019 met het vervangen van de (hoofd)waterleiding. Hiervoor zal een smalle sleuf worden gegraven waarin de nieuwe leiding wordt gelegd. Zodra de nieuwe waterleiding is aangelegd wordt de oude leiding verwijderd. Daarna wordt de verharding tijdelijk weer hersteld. Deze werkzaamheden verwachten we uiterlijk 30 augustus 2019 afgerond te hebben.

Brabant Water informeert aanwonenden en ondernemers nog over de precieze planning van de werkzaamheden. Daarbij wordt ook ingegaan op de momenten waarop de watervoorziening voor uw woning of bedrijf tijdelijk wordt onderbroken.

Afsluiting/omleiding

In verband met de vervanging van de waterleiding en de herinrichting is de Maasstraat vanaf maandag 12 augustus 2019 afgesloten voor alle verkeer. Zo kunnen de medewerkers van Brabant Water veilig werken. Tijdens de werkzaamheden is ook de Muur van Toebes afgesloten. Gelijktijdig met deze afsluiting wordt een omleidingsroute ingesteld. Het doorgaand verkeer op de Grotestraat, vanuit de Markt, wordt via het Maasveld naar de Maaskade geleid. Vanaf de Maaskade is een omleiding via het Maasveld richting Grotestraat ingesteld. Verkeer op de Grotestraat, vanuit de Deken van den Ackerhof, kan via de Kerkstraat het centrum weer verlaten.

De afsluiting/omleiding blijft ook tijdens de herinrichtingswerkzaamheden in de Maasstraat van kracht. Na afronding van deze werkzaamheden blijft de Maasstraat éénrichtingsverkeer.

Bewonersavond

Donderdag 22 augustus 2019 wordt door de Wijkraad Centrum Cuijk samen met de gemeente Cuijk nog een bewonersavond georganiseerd waarin u de definitieve plannen kunt bekijken. Deze avond vindt plaats in de Schouwburg, aanvang 19.30 uur. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

]]> 2019-07-25T15:04:29 https://www.cuijk.nl/nieuws/start-herinrichting-maasstraat-en-vervanging-waterleiding
<![CDATA[Seed Capital - tender klimaat en energie]]> In de periode van 1 oktober 2019 tot en met 31 oktober 2019 wordt een specifieke klimaat en energie tender geopend. U kunt een aanvraag indienen voor het opzetten van een investeringsfonds dat is gericht op klimaat- en energie technostarters.

Met het investeringsfonds investeert u in technostarters die producten, processen of diensten verkopen en leveren die zijn gebaseerd op een nieuwe technische vinding of een nieuwe toepassing van bestaande technologie op het gebied van klimaat en energie. De start-ups moeten een substantiële bijdrage leveren aan de missies uit het Klimaatakkoord.

Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl.

]]> 2019-07-23T09:24:15 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/seed-capital-tender-klimaat-en-energie
<![CDATA[Nieuw: DEI+subsidie voor circulaire economie]]> Binnen de subsidieregeling voor Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) opent een nieuw thema voor pilot- en demonstratieprojecten gericht op circulaire economie. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt hiervoor € 44 miljoen beschikbaar. U vraagt deze aan vanaf 1 augustus 2019.

Het thema Circulaire economie is een uitbreiding van het thema rond recycling en hergebruik van afval. Ook bijvoorbeeld het biobased grondstofgebruik in pilotprojecten valt nu onder dit nieuwe thema. Belangrijk is dat de projecten bijdragen aan CO2-reductie. Voorstellen op het gebied van recycling, refurbishment en hergebruik van kunststoffen, textiel, meubels en matrassen worden aangemoedigd en ook voorstellen van het mkb zijn meer dan welkom.

Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl.

]]> 2019-07-23T09:22:52 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/nieuw-dei-subsidie-voor-circulaire-economie
<![CDATA[SDE+ najaar 2019 opent op 29 oktober]]> Ook dit najaar wordt de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) opengesteld. Voor deze ronde heeft de minister 5 miljard euro beschikbaar gesteld. U kunt subsidie aanvragen van dinsdag 29 oktober 2019 (09.00 uur) tot donderdag 14 november 2019 (17.00 uur), verdeeld over 3 fases. Via het eLoket van RVO.nl kunt u vanaf dinsdag 29 oktober 2019 (9.00 uur), uw subsidieaanvraag indienen.

Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl.

]]> 2019-07-23T09:19:19 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/sde-najaar-2019-opent-op-29-oktober
<![CDATA[Fotowedstrijd nieuwe gemeentegids]]>

Over een paar maanden verschijnt de nieuwe gemeentegids voor Cuijk. Net als voorgaande jaren willen wij de gids niet alleen voor u maken, maar ook met u. Wij organiseren daarom weer een fotowedstrijd waarbij de winnende foto een plaats krijgt in de nieuwe gemeentegids 2019-2020.

Meedoen

Wilt u meedoen aan de fotowedstrijd, stuur dan vóór 1 september 2019 uw foto’s naar petra.vermeulen@cgm.nl met als onderwerp "Foto's gemeentegids Cuijk". Vermeld in de mail uw naam en adresgegevens en waar de foto gemaakt is.

Prijs

De winnende foto wordt afgebeeld op de voorpagina van de gemeentegids en beloond met een waardebon van € 50,-. De winnaar wordt eind september 2019 bekend gemaakt en krijgt schriftelijk bericht.

Waar moeten foto’s aan voldoen

Vragen

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Petra Vermeulen, telefoon 0485-396600.

]]> 2019-07-22T00:00:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/fotowedstrijd-nieuwe-gemeentegid
<![CDATA[Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding]]> In Nederland heeft u het recht om u te kleden zoals u wilt, wat anderen daar ook van vinden. Maar in bepaalde situaties moeten mensen elkaar kunnen aankijken en herkennen. Per 1 augustus 2019 geldt in Nederland een gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding op Rijksoverheid.nl

]]> 2019-07-18T00:00:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/gedeeltelijk-verbod-gezichtsbedekkende-kleding
<![CDATA[Géén bruiloft, verjaardag of jubileum in wijkgebouw of sportkantine]]> Voorkom teleurstellingen!

Geen privé feestjes

Onze wijkgebouwen, maar ook alle sportkantines in de gemeente Cuijk, hebben prima horecafaciliteiten. Daarmee kan een deel van de kosten van deze verder gesubsidieerde locaties worden bekostigd. Dat is prima en goed geregeld. Daarbij is echter ook afgesproken dat er in deze gebouwen alleen wijk- of sportclub-gebonden feesten mogen worden gehouden. Het is dus niet de bedoeling dat deze gebouwen worden gebruikt voor privé feestjes. Daarvoor moet u echt terecht bij een van de reguliere horecagelegenheden in Cuijk. Want ook met deze horecaondernemers hebben we afspraken gemaakt over wat er in wijkgebouwen en sportkantines mag en ook niet mag. Een gesubsidieerd wijkgebouw of gesubsidieerde sportkantine is namelijk géén eerlijke concurrent voor een gewone horeca ondernemer.

Boete en feest direct stilgelegd

Daarom houdt gemeente Cuijk controles op feesten die gehouden worden in een wijkgebouw of sportkantine. Blijkt dat het feest er volgens de regels niet mag worden gehouden, dan wordt het feest direct stilgelegd. En dat is natuurlijk jammer voor een bruiloft, verjaardag of jubileum. Bovendien kan het wijkgebouw of de sportkantine een forse boete krijgen. Voorkom dus die teleurstelling en kies voor een echte horeca locatie voor uw feest!

]]> 2019-07-12T10:39:46 https://www.cuijk.nl/nieuws/geen-bruiloft,-verjaardag-of-jubileum-in-wijkgebouw-of-sportkantine
<![CDATA[Bibliotheek start lesgroep ‘Begrijp je taal’]]> Goed kunnen lezen en schrijven is belangrijk. Toch vinden veel Nederlanders dit lastig. 2,5 miljoen mensen om precies te zijn. Daarom start de Bibliotheek na de zomer met de lesgroep ‘Begrijp je taal!’ In deze groep leren deelnemers beter lezen en schrijven. Meedoen is gratis.

Lesgroep

In de lesgroep werk je aan doelen die te maken hebben met lezen en schrijven. Welke doelen dat bepaal jij zelf. Er is een docent bij om je te helpen. Je maakt geen toetsen en ontvangt geen diploma. Na 16 weken krijg je wel een bewijs van deelname. Waarom Wil jij graag brieven en formulieren beter begrijpen? Je kind of kleinkind beter voorlezen? Zelf je treinkaartje bestellen? Of een bericht op sociale media plaatsen? Kom naar de Bibliotheek en werk in een fijne sfeer aan jouw taalbegrip. Dat kan in het tempo en op het niveau dat bij jou past. Met mensen die ook willen leren. En het kost niets.

Wanneer

De lesgroep is elke woensdag van 4 september tot 18 december 2019 in de Bibliotheek Cuijk. De tijden zijn van 15.30 tot 17.00 uur en van 17.30 tot 19.00 uur. Je kunt naar de lesgroep in de middag of in de avond. Je mag ook met beide lesgroepen meedoen.

Iets voor jou

Is deze lesgroep iets voor jou of voor iemand die je kent?

]]> 2019-07-12T10:31:56 https://www.cuijk.nl/nieuws/bibliotheek-start-lesgroep-begrijp-je-taal
<![CDATA[Inzamelactie taxussnoeisel start voorspoedig]]> De jaarlijkse inzamelactie van taxussnoeisel door de stichting Taxus Taxi beleeft een voorspoedig start. Sinds de start van de actie op 10 juni 2019 is er genoeg snoeisel ingezameld voor ruim 1.000 chemotherapieën. “Dit is een mooie start van het seizoen”, laat coördinator Werner Toonen van Taxus Taxi weten.

De éénjarige twijgjes van de groene heester worden gebruikt voor de kanker remmende medicijnen Paclitaxel en Docetaxel. “De inzameling gaat goed. We komen veel kuilen tegen, zoals geadviseerd, waardoor er minder broei is en de kwaliteit van het snoeisel beter is en blijft”, vervolgt Werner. Snoeisel is aan te bieden vanaf één volle kruiwagen of half gevulde Taxus Taxi Tas. De exacte einddatum van de Taxus Taxi Actie 2019 wordt gecommuniceerd via de website en social media van de stichting. Mensen kunnen zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief via www.taxustaxi.nl/contact.

Maak een afspraak

Een ophaalverzoek dient u in via www.taxustaxi.nl/afspraak. Op de website vindt u ook de uitgiftepunten van de Taxus Taxi Tas.

Deelnemen zonder taxushaag

Ook zonder taxushaag kunt u een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Simpelweg door anderen te informeren over de inzamelactie. “Breng het onderwerp eens ter sprake tijdens een gesprek met de buurman of als weetje op een verjaardag van de familie”, stelt Werner voor.

Voor meer informatie

Meer informatie over het inzamelen van taxussnoeisel en Stichting Taxus Taxi vindt u op www.taxustaxi.nl of op Facebook, www.facebook.com/taxustaxi.

Informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2019-07-10T08:58:55 https://www.cuijk.nl/nieuws/inzamelactie-taxussnoeisel-start-voorspoedig
<![CDATA[Kom naar het ZZP-Boost Event]]> Talentontwikkeling ZZP'er in Noordoost Brabant heeft een gloednieuwe website ontwikkeld, www.zzpnobboost.nl. Het is een platform voor de zelfstandige professional in de regio Noordoost Brabant, waar de zzp'er geïnformeerd wordt over belangrijke ontwikkelingen rondom zelfstandig ondernemen. Ook staat daar informatie over de activiteiten voor ZZP’ers zoals het ZZP-BOOST Event op 12 september 2019 en onder andere een roadshow.

Meer informatie op zzpnobboost.nl.

]]> 2019-07-09T14:55:57 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/kom-naar-het-zzp-boost-event
<![CDATA[Laatste fase bouw fabriek Duynie Ingredients in Cuijk]]> De nieuwe ingrediëntenfabriek van Duynie Ingredients op industriegebied Katwijk in Cuijk loopt volgens plan en gaat de laatste fase in. De fabriek en het kantoor staan inmiddels en het hoogste punt is bereikt. Er wordt hard gewerkt aan de inrichting van de fabriek en de opbouw van de drogers. De fabriek wordt de tweede helft van 2019 operationeel.

De moderne duurzame fabriek gaat volledig draaien op de restwarmte van de naastgelegen Bio-Energie Centrale Cuijk (BECC). Natte grondstoffen, zoals aardappelproducten en groentes, worden gedroogd en bewerkt tot eindproduct. Duynie Ingredients produceert deze hoogwaardige ingrediënten voor de (huis)diervoeding industrie, die de wereldwijde vraag naar natuurlijke en duurzame producten ziet toenemen.

De fabriek gaat straks 24 uur per dag, zeven dagen per week draaien. Ze gaat werk bieden aan circa vijftien mensen, van wie twaalf in ploegendienst. Eerst wordt in drie ploegen gewerkt, op termijn in vijf ploegen. Inmiddels is de eerste wervingsprocedure voor monteurs technische dienst gestart. Daarnaast wordt er geworven voor operators.

 

]]> 2019-07-09T14:49:06 https://www.cuijk.nl/nieuws/laatste-fase-bouw-fabriek-duynie-ingredients-in-cuijk
<![CDATA[Laatste fase bouw fabriek Duynie Ingredients in Cuijk]]> De nieuwe ingrediëntenfabriek van Duynie Ingredients op industriegebied Katwijk in Cuijk loopt volgens plan en gaat de laatste fase in. De fabriek en het kantoor staan inmiddels en het hoogste punt is bereikt. Er wordt hard gewerkt aan de inrichting van de fabriek en de opbouw van de drogers. De fabriek wordt de tweede helft van 2019 operationeel.

Lees hier het hele bericht.

]]> 2019-07-09T14:45:56 /bestanden/cuijk/afbeeldingen/Inwoners en Ondernemers/Nieuws/2019/2019-11-01 Laatste fase bouw fabriek Duynie Ingredients in Cuijk.jpg https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/laatste-fase-bouw-fabriek-duynie-ingredients-in-cuijk
<![CDATA[College Cuijk bezoekt Food-bedrijf Joannusmolen]]> Het College van Gemeente Cuijk wil graag weten wat er bij de ondernemers in haar gemeente leeft. Dus half juni stond er wederom een bedrijfsbezoek op het programma.

Joannusmolen

Deze keer opende gastheer Teun Thönissen, directeur van Joannusmolen Organic & Fairtrade, haar deuren voor het college. Joannusmolen is een producent in biologische voedingsproducten met de specialiteit baby-en kinderproducten. Dit innovatieve Foodbedrijf is eind vorig jaar verhuisd naar de locatie aan De Hork op Bedrijventerrein Beijerd en 't Riet, waar ze binnen zeer korte tijd de voormalige machinefabriek letterlijk "omgetoverd" heeft naar een foodgrade productielocatie.

Innovatie heeft Joannusmolen zeer hoog in haar vaandel staan. Daarbij werken ze graag samen met startups in de Foodbranche. Het zorgt volgens Teun Thönissen voor een ander soort kijk op zaken, "bijna alles is mogelijk" en dat is goed voor de ontwikkeling van het bedrijf. Na deze inspirerende woorden kreeg het college letterlijk een kijkje in de "keuken".

]]> 2019-07-09T14:33:55 https://www.cuijk.nl/nieuws/college-cuijk-bezoekt-food-bedrijf-joannusmolen
<![CDATA[College Cuijk bezoekt Food-bedrijf Joannusmolen]]> Het College van Gemeente Cuijk wil graag weten wat er bij de ondernemers in haar gemeente leeft. Dus half juni stond er wederom een bedrijfsbezoek op het programma. Deze keer opende gastheer Teun Thönissen, directeur van Joannusmolen Organic & Fairtrade, haar deuren voor het college. Joannusmolen is een producent in biologische voedingsproducten met de specialiteit baby-en kinderproducten.

Lees hier en korte inpressie.

]]> 2019-07-09T14:27:44 /bestanden/cuijk/afbeeldingen/Inwoners en Ondernemers/Nieuws/2019/2019-11-01 College Cuijk bezoekt Food-bedrijf Joannusmolen.jpg https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/college-cuijk-bezoekt-food-bedrijf-joannusmolen
<![CDATA[Bedrijven investeren bijna 4,4 miljard euro in groene technieken]]> Het Nederlandse bedrijfsleven maakte in 2018 voor een recordbedrag van bijna € 4,4 miljard gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De bedrijven investeerden deze miljarden in vooruitstrevende milieuvriendelijke technieken.

Meer informatie bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

]]> 2019-07-09T13:15:24 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/bedrijven-investeren-bijna-4,4-miljard-euro-in-groene-technieken
<![CDATA[300.000 euro subsidie voor ‘slim’ energienet Haven Cuijk]]> Bio Energie Centrale Cuijk (BECC) gaat naast groene elektriciteit ook groene warmte leveren aan bedrijven op Industrieterrein Haven Cuijk. Voor de aanleg van een smart grid, een slim energienet, waarmee vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd, ontvangt BECC een subsidie van 300.000 euro uit het Smart Energy Link programma. De totale investering bedraagt meer dan 1 miljoen euro. Duynie, leverancier van diervoeding, wordt een van de afnemers van de lokaal geproduceerde groene energie. Het bedrijf realiseert hiervoor een nieuwe, gasloze fabriek op Industrieterrein Haven Cuijk.

Meer informatie op BOM.nl.

]]> 2019-07-09T13:13:12 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/300-000-euro-subsidie-voor-slim-energienet-haven-cuijk
<![CDATA[Energie-audit EED via eLoket RVO.nl]]> Bio Energie Centrale Cuijk (BECC) gaat naast groene elektriciteit ook groene warmte leveren aan bedrijven op Industrieterrein Haven Cuijk. Voor de aanleg van een smart grid, een slim energienet, waarmee vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd, ontvangt BECC een subsidie van 300.000 euro uit het Smart Energy Link programma. De totale investering bedraagt meer dan 1 miljoen euro. Duynie, leverancier van diervoeding, wordt een van de afnemers van de lokaal geproduceerde groene energie. Het bedrijf realiseert hiervoor een nieuwe, gasloze fabriek op Industrieterrein Haven Cuijk.

Meer informatie op Rijksdienst voor Ondernemennd Nederland.

]]> 2019-07-09T13:09:43 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/energie-audit-eed-via-eloket-rvo-nl
<![CDATA[Doe mee in de tweede ronde van MKB!dee]]> Bent u mkb’er en wilt u samen met anderen meer investeren in de versterking van kennis en vaardigheden van uw personeel? Ervaart u hierbij belemmeringen? Denk dan mee over oplossingen om die belemmeringen weg te nemen met de regeling MKB Idee.

Met deze regeling wil de overheid mkb’ers stimuleren meer te investeren in scholing en ontwikkeling van huidig en toekomstig werkenden. Anders dan in 2018 richt de regeling zich nu op iedere mkb’er. Zowel individuele als samenwerkende mkb’ers kunnen subsidie aanvragen. U kunt een aanvraag indienen tot 27 augustus 2019, 17.00 uur, via mijn.rvo.nl (eLoket).

Meer informatie op Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

]]> 2019-07-09T13:01:33 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/doe-mee-in-de-tweede-ronde-van-mkb!dee
<![CDATA[Innovation Makers Agrifood zoekt uitdagende projecten voor Challenge]]> Ondernemers in de Agrifood sector, die zich met hun bedrijf richten op thema’s als Future Food, Hightech Farming en Food Value kunnen kosteloos deelnemen aan Innovation Makers Agrifood. Tijdens deze challenge kunnen bedrijven hun vraagstuk voorleggen aan creatieve studenten en start-ups.

De challenge duurt van september tot medio december 2019 en vindt plaats op verschillende locaties in Brabant. ‘We zoeken ondernemers in de agrifood sector, die een uitdagend project hebben binnen hun bedrijf en ondersteuning kunnen gebruiken om dit verder uit te werken. Zij kunnen zich tot 1 augustus 2019 kosteloos aanmelden bij ons’, zegt projectleider Paula Rijkens.

Meer informatie op ondernemersliftplus.

]]> 2019-07-09T12:57:50 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/innovation-makers-agrifood-zoekt-uitdagende-projecten-voor-challenge
<![CDATA[Eerste wijkpicknick in De Valuwe groot succes!]]> Afgelopen zondag vond de eerste wijkpicknick in De Valuwe plaats. Een groot succes met zo’n 100 deelnemers. De wijkpicknick was een initiatief van de werkgroep Samen Eten & Ontmoeten, onderdeel van wijkraad De Valuwe. Dit initiatief is ondersteund vanuit het project Gezonde Buurten dat begin dit jaar is gestart in De Valuwe.

Vrijwilligers

Een grote groep vrijwilligers heeft heerlijke gerechten uit diverse culturen gekookt in de vorm van een 3-gangen menu. Diverse boeren uit het Land van Cuijk, aangesloten bij Boert Bewust, hebben producten ter beschikking gesteld voor deze wijkpicknick. De wijkpicknick vond plaats op het grasveld aan de Keurvorsterstede dat later dit jaar omgevormd wordt tot een prachtig park en een groen hart in De Valuwe zal worden. Aan alles was gedacht, muziek, picknickkleden en banken om op te zitten, leuke picknickmanden en andere sfeermakers en een springkussen en spelletjes voor de kinderen.

Ontmoeten

Deze picknick, als eerste project van de nieuw gevormde werkgroep Samen Eten & Ontmoeten, past perfect in het thema ‘Ontmoeten’ van het project Gezonde Buurten dat daarnaast om de thema’s ‘Spelen/Bewegen’ en ‘Natuur’ draait. Een erg leuk samenzijn dat ontmoeting tussen wijkbewoners gestimuleerd heeft. Een mooie samenwerking, een groot succes, kortom, voor herhaling vatbaar.

]]> 2019-07-09T12:03:29 https://www.cuijk.nl/nieuws/eerste-wijkpicknick-in-de-valuwe-groot-succes!
<![CDATA[Gemeenteraad Cuijk stemt in met kadernota 2020-2023]]> De gemeenteraad van Cuijk heeft vorige week met 13 stemmen voor en 6 stemmen tegen de Kadernota 2020-2023 vastgesteld. Via de kadernota bepaalt de raad op hoofdlijnen wat er de komende jaren in de gemeente Cuijk gebeurt en hoe het beschikbare geld wordt verdeeld. Deze kadernota schetst dus de financiële randvoorwaarden en beleidsmatige uitgangspunten voor 2020 en geeft tegelijkertijd een doorkijk naar de jaren 2021-2023. De ontwikkelingen en effecten van deze kadernota worden de komende maanden verwerkt in de programmabegroting 2020-2023. Op basis van de raadsbehandeling wil het college dit najaar een meerjarig sluitende begroting presenteren. De Kadernota 2020-2023 laat (inclusief de Rijksbijdrage via de zogenaamde meicirculaire) jaarlijkse tekorten zien tussen € 1,1 miljoen en € 600.000. Verantwoordelijk wethouder Financiën Maarten Jilisen: “De opdracht voor het college en de ambtenaren is even duidelijk als groot.”

Sociaal domein

De kadernota laat dus een vooralsnog negatief meerjarig beeld zien. Wat zijn daarvan de belangrijkste oorzaken? Wethouder Maarten Jilisen: “We hebben ook de komende jaren sterk te maken met ontwikkelingen waar wij als gemeente geen invloed op kunnen uitoefenen. Enkele jaren geleden heeft het Rijk het sociaal domein (jeugdzorg, Wmo, participatie) tot taak van gemeenten gemaakt. Daarbij werden alle gemeenten meteen geconfronteerd met bezuinigingen op de jeugdzorg. Als je dat combineert met het toenemende beroep dat op de jeugdzorg wordt gedaan – en de daarmee stijgende kosten –, dan is het logisch dat er grote tekorten ontstaan.” “Daarnaast houden we rekening met een verwachte stijging van het gebruik van de WMO-voorzieningen, door onder andere de invoering van het abonnementstarief en het feit dat mensen steeds langer zelf thuis moeten wonen.” “De gemeente Cuijk is hierin overigens zeker niet uniek. Bijna alle gemeenten hebben met deze problematiek te maken. Het stelt ons allen voor een enorme opgave.”

Compensatie

Over de noodzakelijke tegemoetkoming vanuit het Rijk voor de stijgende kosten voor de verschillende taken zegt wethouder Jilisen: “Nadat wij deze kadernota aan de raad hadden aangeboden, bleek dat alle gemeenten voor de jaren 2019, 2020 en 2021 een financiële compensatie van het Rijk tegemoet kunnen zien, om de sterk toegenomen kosten voor jeugdzorg gedeeltelijk op te kunnen vangen. Deze positieve ontwikkeling geeft de gemeente Cuijk, zeker in het eerste jaar, wat meer ruimte. Maar omdat deze compensatie vanuit het Rijk helaas niet structureel is, zijn de jaren 2022 en 2023 wat betreft de eventuele compensatie voor de jeugdzorg nog onzeker. Voor WMO zijn er door het Rijk nog geen toezeggingen gedaan voor eventuele compensatie.”

Opdracht

“In ons collegeprogramma hebben we afgesproken dat we structurele uitgaven willen dekken met structurele inkomsten”, aldus wethouder Jilisen over de opdracht voor het college. “Vorig jaar heeft de gemeenteraad maatregelen genomen om extra financiële ruimte te creëren in de Begroting 2019 en de jaren daarna. Een jaar later blijkt deze ruimte zeer beperkt om de actuele ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden en om alle beleidsplannen te kunnen realiseren. De komende maanden zullen wij de begroting doornemen en beoordelen welke mogelijkheden er zijn om deze meerjarig in balans te brengen. Wellicht zal de gemeente Cuijk haar ambities moeten bijstellen als gevolg van de ontwikkelingen. De opdracht voor het college en de ambtenaren is even duidelijk als groot. We willen de gemeenteraad in het najaar concrete voorstellen aanreiken, waarmee we de tekorten kunnen dichten en een meerjarig sluitende begroting kunnen presenteren. Daar kan een aantal pijnlijke maatregelen tussen zitten, maar uiteindelijk is het natuurlijk aan de raadsleden om hierin keuzes te maken.”

Kadernota inzien

De volledige Kadernota 2020-2023 en alle tijdens de raadsvergadering ingediende moties en amendementen kunt u bekijken op de raadsvergadering van 1 juli 2019.

Moties

Tijdens de raadsvergadering heeft de gemeenteraad zes moties aangenomen. De raad stemde met 14 tegen 5 stemmen in met een motie om het voorstel ‘terug te gaan naar de oude milieustraattarieven voor particulieren’ in te brengen in het algemeen bestuur van de Bestuurscommissie Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel en daar andere gemeenten te overtuigen om dit voorstel te steunen.

Ook verzocht de raad het college via een motie (met 11 stemmen voor en 8 tegen) om de plannen – inclusief keuzeopties – voor de herinrichting van de dorpskern Haps vóór de begrotingsbehandeling in november 2020 voor te leggen aan de gemeenteraad. Daarbij dient het college een bedrag op te nemen in de begroting, dat de uitvoering van deze plannen mogelijk maakt. Hiervoor moet dekking worden gezocht en de investeringslasten moeten worden opgenomen in de meerjarige begroting.

De gemeenteraad stemde unaniem in met de motie om bij de begroting 2020 zo goed mogelijk inzicht te geven in kosten en risico’s die de Begroting 2020 kunnen beïnvloeden. Hierbij dient het college in elk geval inzicht te geven in de posten Herinrichting kern Haps, Preventief jeugdbeleid, Jaarlijkse bijdrage schouwburg, Sport en bewegen, Mogelijke meerkosten kunstgrasveld Civicum, Financiële risico’s ODBN en Sporthal Laco.

Met 14 stemmen voor en 5 tegen stemde de raad in met een motie die het college verzoekt om de raad nog voor het aanbieden van de begroting in november een raadsvoorstel te presenteren voor een starterslening, waar vanaf 1 januari 2020 gebruik van gemaakt kan worden. Dit als extra stimulans en ondersteuning voor met name jongeren in de gemeente Cuijk, ‘die we graag in onze regio houden’.

De raad stemde met 12 stemmen voor en 7 tegen in met een motie die het college verzoekt in gesprek te gaan met bedrijven, instellingen, grondeigenaren, wijk- en dorpsraden, de initiatiefnemers van ‘het gebroken bos’ in Heerlen en anderen over de mogelijkheden van de invulling van ‘lege ruimten’ in Cuijk. Dit kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd door zogenaamde ‘roulatieparken’. Sommige terreinen in de gemeente Cuijkse worden gedurende maanden of jaren niet gebruikt. Dit geeft ook een rommelig straatbeeld. Met een eenmalig investering in verplaatsbare planten, bomen, meubilair, speeltoestellen et cetera, kan steeds opnieuw een ‘roulatiepark’ worden ingericht.

Ten slotte stemde de gemeenteraad in met een motie (11 stemmen voor en 8 tegen) die het college verzoekt een specifiek beleidskader voor te bereiden voor de plaatsing van mestverwerkers in de gemeente Cuijk. Dit om te vermijden dat er te laat beleid wordt opgesteld over bijvoorbeeld de (on)wenselijkheid van mestverwerkers bijvoorbeeld in de buurt van een woonwijk.

]]> 2019-07-09T09:22:54 https://www.cuijk.nl/nieuws/gemeenteraad-cuijk-stemt-in-met-kadernota-2020-2023
<![CDATA[Te koop bij inschrijving: landbouwgrond Haps]]> De gemeente Cuijk heeft te koop aan de Beerseweg te Haps een perceel landbouwgrond, ter grootte van 1.06.65 ha. Het gaat om perceel L 3222, gelegen nabij de hoek met de Steenakkerstraat tegenover de Cinquant. Het perceel is ontsloten via de openbare verharde weg. Het perceel is tot 31 december 2019 verpacht. Het perceel zal pachtvrij worden overgedragen. Levering vindt plaats in januari 2020.

Interesse

Inschrijven is mogelijk tot maandag 19 augustus 2019 16.00 uur. Maak hiervoor gebruik van het inschrijfformulier.

Alleen gesloten enveloppen die vóór maandag 19 augustus 2019 om 16.00 uur zijn aangeleverd met volledig ingevuld inschrijfformulier, zullen worden meegenomen in het proces. Vanaf 15.30 uur kunt u een gesloten envelop ook persoonlijk overhandigen. Dit kan in commissiekamer 1 van het gemeentehuis te Cuijk, Louis Jansenplein 1, 5431 BV Cuijk. Om 16.00 uur zullen in het bijzijn van geïnteresseerden de gesloten enveloppen worden geopend. De bedragen worden genoteerd. Vervolgens zal het hoogste bedrag, ter goedkeuring aan het college van B&W worden voorgelegd. Gunning is voorbehouden aan het college.

Het inschrijfformulier kan ook per post verstuurd worden (Postbus 7, 5360 AA Grave). Let op dat het formulier tijdig verzonden wordt. Alle post die het team grondzaken niet tijdig (19 augustus) heeft ontvangen, wordt niet mee genomen. Op de buitenkant van de envelop vermelden: team grondzaken, inschrijving perceel L 3222.

Vragen

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met de heer E. Kersten of mevrouw S. van Osch, Werkorganisatie CGM via telefoonnummer 0485-396600.

Kavel L3222: Geel gearceerd.

]]> 2019-07-04T16:13:59 https://www.cuijk.nl/nieuws/te-koop-bij-inschrijving-landbouwgrond-haps
<![CDATA[Respijtzorg: noodzakelijk voor alle mantelzorgers]]> Centrum Mantelzorg Land van Cuijk adviseert goede zelfzorg. 

De zomer staat weer voor de deur! De vakantieplannen vliegen ons om de oren. Maar vakantie is niet altijd vanzelfsprekend. Mantelzorgers zijn vaak gebonden aan huis en aan hun dagelijkse zorgtaak. Toch is het ook voor mantelzorgers mogelijk om (kort) weg te gaan. Hoe? Door vervangende mantelzorg te regelen, ook wel respijtzorg genoemd.

Positief effect

Veel mantelzorgers voelen zich – in eerste instantie – bezwaard om een beroep te doen op respijtzorg. Het is voor geen enkele mantelzorger gemakkelijk om de persoonlijke zorg uit handen te geven. Maar het is ook bekend dat mantelzorgers regelmatig op hun tandvlees lopen. Er even tussenuit is een kans om nieuwe energie op te doen. Dat komt tenslotte ook de zorgvráger ten goede.

Vormen van respijtzorg

Respijtzorg kan zowel structureel geregeld worden, bijvoorbeeld op een vaste wekelijkse dag, of incidenteel, voor een korte vakantie.

Er zijn zowel vrijwilligers als professionals om in te schakelen. Een aanvraag voor een vrijwilliger neemt vaak meer tijd in beslag. Houd daar rekening mee!

Bij BLINK (blinkuit.nl) werken allemaal vrijwilligers en kun je aankloppen voor een maatje voor de zorgvrager. Zij kunnen bijvoorbeeld regelmatig samen koffie drinken of iets ondernemen. Maar ook als je een speelhulp of gastgezin zoekt voor je kind, ben je bij Blink aan het goede adres. Iemand die iets leuks doet met jouw kind, zodat je aan jezelf of je sociale leven toekomt.

Daarnaast zijn er zorgboerderijen waar zorgvragers terechtkunnen, en verschillende soorten dagopvang. Voor een weekend of een weekje zijn er logeerhuizen en zorghotels. Speciaal in de laatste levensfase biedt Hospice de Cocon in St. Anthonis de mogelijkheid voor een tijdelijke opname van maximaal drie weken. Hierdoor kunnen de naasten in de thuissituatie korte tijd worden ontlast. Je kunt in de terminale fase ook gespecialiseerde vrijwilligers inschakelen die thuis komen. Dat geeft jou even wat eigen tijd.

Kosten

Er zijn allerlei regelingen en vergoedingen. Afhankelijk van de situatie krijg je respijtzorg geheel of gedeeltelijk vergoed op basis van de verschillende zorgwetten (Jeugdwet, WLZ, Wmo). Daarnaast is vervangende zorg bij sommige zorgverzekeraars (gedeeltelijk) opgenomen in de aanvullende verzekering. Check dit tevoren bij je eigen verzekering en die van de zorgvrager.

Respijtzorg Land van Cuijk

Centrum Mantelzorg Land van Cuijk streeft ernaar dat mantelzorgers hun zorgtaak goed volhouden en met voldoening uitvoeren. Heb je behoefte aan ontspanning en wat tijd voor jezelf? Neem contact op met Centrum Mantelzorg via 0485-846739 of via de website www.mantelzorglvc.nl. Samen kijken we wat het beste is voor jou in jouw situatie.

]]> 2019-07-01T12:04:24 https://www.cuijk.nl/nieuws/respijtzorg-noodzakelijk-voor-alle-mantelzorgers
<![CDATA[Starthandeling bouw nieuwe fietsbrug over de Maas]]> Dinsdag 25 juni 2019 hebben leerlingen van basisschool ’t Startblok uit Cuijk, samen met bestuurders van de gemeenten Cuijk en Mook en Middelaar, het startsein gegeven voor de bouw van een fietsbrug over de Maas.

Het was een stralende dag, perfect om met de bouw van een brug te beginnen. De burgemeesters Hillenaar (Cuijk) en Gradisen (Mook en Middelaar) benadrukten in een kort welkomstwoord het belang van de fietsbrug en de samenwerking van de betrokken provincies en gemeenten voor de realisatie van de brug. Niet voor niets dat de gasten werden ontvangen met koffie, limonade, Limburgse vlaai en Brabants worstenbrood.

Starthandeling

De starthandeling zelf bestond uit het onthullen van een bouwbord. Wethouder Stoffels (Cuijk) en wethouder Wienhoven (Mook en Middelaar), werden daarbij geholpen door twee leerlingen. Vervolgens werd er zand geschept. Het verplaatste zand moet uitgroeien tot een landhoofd vanwaar de aanbrug zal gaan lopen richting de hoofdoverspanning.

Brug

De hoofdoverspanning, boven de Maas, wordt geheel in staal uitgevoerd. De aanbruggen, boven de uiterwaarden, worden van beton. De brug krijgt een voetpad en een fietspad en is nadrukkelijk niet bedoeld en ook niet ontworpen voor autoverkeer. Wel kunnen kleine dienst-, nood- en hulpverlenings-voertuigen over de brug rijden.

Snelle fietsroute MaasWaalpad

De fietsbrug maakt onderdeel uit van het MaasWaalpad, een snelle fietsroute die van Cuijk via de gemeenten Mook en Middelaar en Heumen tot in Nijmegen (Heyendaal) loopt. De rechtstreekse fietsbrug over de Maas levert fietsers van en naar Cuijk 2,5 km winst op in vergelijking met de route via de A73. De bouwcombinatie ZÜBLIN-HSM gaat de brug realiseren. Naar verwachting kunnen de eerste fietsers de brug over in het najaar van 2020.

Het motto van de samenwerkende partijen luidt dan ook: “We maken een mooie en veilige, snelle fietsroute van Cuijk naar Nijmegen. Met een nieuwe  fietsbrug over de Maas wordt de afstand 2,5 kilometer korter. De snelle fietsroute zorgt voor een betere bereikbaarheid van de regio in een gezondere omgeving”.

 

]]> 2019-07-01T11:58:55 https://www.cuijk.nl/nieuws/starthandeling-bouw-nieuwe-fietsbrug-over-de-maas
<![CDATA[Oproep: Bedenk een naam voor jouw nieuwe gemeente!]]> “Waar wil jij straks thuiskomen?”

Zoals bekend willen de drie gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis (CBA) per 1 januari 2022 één nieuwe gemeente gaan vormen. Om de naam van de nieuwe gemeente ook echt breed gedragen te laten zijn, bepalen de inwoners van de CBA-gemeenten zelf hoe de nieuwe gemeente gaat heten. Onder het motto “Waar wil jij straks thuiskomen?” kan elke inwoner vanaf aanstaande maandag 1 juli 2019 tot en met zondag 4 augustus 2019 zijn of haar idee voor een naam (met onderbouwing) indienen. En hoe leuk zou het zijn als jouw naam hiervoor wordt gekozen?! Je kunt jouw naamsuggestie voor de nieuwe gemeente indienen via www.samenonderwegnaareennieuwegemeente.nl. Inwoners die niet over internet beschikken kunnen even langs gaan bij één van de drie gemeentehuizen en daar een formulier invullen.

René Bastiaanse

Na 4 augustus 2019 worden alle inzendingen beoordeeld door een speciale naamgevingscommissie, met als voorzitter historicus, televisiepresentator en auteur René Bastiaanse. De commissie heeft verder negen leden (drie uit elke gemeente), die zich de komende weken via verschillende media aan de inwoners gaan voorstellen. Uiteindelijk selecteert de naamgevingscommissie de drie best passende namen voor de nieuwe gemeente.

Stemmen

Nadat de naamgevingscommissie de drie namen heeft uitgekozen, worden deze in een advies voorgelegd aan de Stuurgroep CBA, waarin de drie burgemeesters zitting hebben. Vervolgens kunnen alle inwoners vanaf week 39 (23 september 2019) gedurende drie weken één stem uitbrengen op de naam van hun voorkeur. Na de zomervakantieperiode wordt duidelijk hoe deze stemming in de drie gemeenten zal worden georganiseerd. De nieuwe naam wordt ten slotte meegenomen in het zogenaamde herindelingsontwerp, dat op 28 oktober 2019 aan de drie gemeenteraden wordt voorgelegd.

Creatief

Burgemeester Marleen Sijbers van sint Anthonis, tevens portefeuillehouder van het naamgevingsproces: “Zie je het al voor je? Je komt thuis van je werk, van school of van vakantie en daar staat het dan, op het kombord: de naam die jij bedacht hebt! Hoe mooi is dat? We nodigen iedereen uit om mee te denken. Met zoveel creativiteit in de drie gemeenten hebben we er vertrouwen in dat er een hele mooie naam uit zal komen. Waar wil jij straks thuiskomen? Laat het ons weten.

]]> 2019-06-26T15:00:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/oproep-bedenk-een-naam-voor-jouw-nieuwe-gemeente
<![CDATA[Beheersing eikenprocessierups 2019]]> Om de overlast in het komende seizoen zoveel mogelijk te beperken, onderneemt de gemeente Cuijk actie. In dit bericht leest u welke gevaren de eikenprocessierups voor u en uw (huis) dieren op kunnen leveren en welk beheer de gemeenten voeren.

Overlast van de rups

De eikenprocessierups is de grijze, harige rups van een onopvallende nachtvlinder, die alleen in eiken leeft. Nog voor het uitkomen van de bladknoppen, komen kleine rupsen uit de eitjes in de top van de boom. Tijdens de ontwikkeling van rups tot vlinder ontstaan er op iedere rups ongeveer 700.000 microscopisch kleine brandharen, welke overlast kunnen veroorzaken.

Gezondheidsklachten

De brandharen die op de rupsen en in de nesten zitten, kunnen veel overlast veroorzaken bij mens en dier. Bij aanraking van de brandharen, kunnen allergisch lijkende reacties ontstaan op huid, ogen en luchtwegen. De reacties lopen sterk uiteen.

Meer informatie

Kijk op de website van GGD Brabant voor meer informatie over de eikenprocessierups.

Beheersing

We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken. Als de bladontwikkeling van de boom en de rups in volle gang is, start het bespuiten van bomen in gebieden waarin de meeste overlast wordt verwacht. Vanaf week 17/18 wordt 24 uur per dag met een biologisch middel gespoten door Engelen Groen uit Uden. U ervaart hier wellicht enige geluidsoverlast van waarvoor wij uw begrip vragen.

We behandelen de eikenbomen aan drukke fiets/wandelroutes inclusief de Vierdaagse route, publiek drukke pleinen, speelplaatsen/schoolterreinen en daar waar eiken gesnoeid worden. Maar alleen op gemeentelijke eigendommen.

Veilig middel

Het biologische preparaat waarmee gespoten wordt is veilig, maar in verband met het irriterende karakter van het middel raden wij u aan om zich niet in de nevel te begeven en dieren niet onder bomen te laten lopen tijdens spuitwerkzaamheden.

Wanneer melden

Ziet u een nest in de openbare ruimte meld deze dan via de fixi app onder het kopje "Eikenprocessierups" zodat wij een goed beeld krijgen waar de nesten allemaal zitten. Het betekent dan niet dat alle nesten worden verwijderd dit is afhankelijk van de locatie.

]]> 2019-06-13T12:01:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/beheersing-eikenprocessierups-2019
<![CDATA[Cobra neemt intrek in kerk Vianen]]> Adviesbureau Cobra verhuist binnenkort van Cuijk naar Vianen (NB). Ondernemer Joost Verhagen vormt de kerk van Vianen om tot nieuw kantoor voor zijn bedrijf. Voor de verhuizing ondergaat de kerk nog een verbouwing, vertelt Verhagen: 'Dat is de gedachte, we halen buiten naar binnen.”

Lees hier het hele verhaal

]]> 2019-05-29T09:43:40 /bestanden/cuijk/afbeeldingen/Inwoners en Ondernemers/Cuijk onderneemt/Cobra neemt intrek in kerk Vianen.jpg https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/cobra-neemt-intrek-in-kerk-vianen
<![CDATA[Goedgekeurde INTERREG-projecten met deelname uit uw gemeente]]> De INTERREG-stuurgroep heeft dit voorjaar weer enkele INTERREG-projecten met betrokkenheid uit de Euregio Rijn-Waal goedgekeurd.

Taal verbindt

Middels het Nederlands-Duitse samenwerkingsproject Taal Verbindt ontvangt ROC de Leijgraaf uit onder andere Cuijk  een INTERREG-subsidie. Het project Taal Verbindt richt zich op de ontwikkeling van school-samenwerking en scholieren-uitwisselingen. In het project werken ongeveer 40 Duitse en Nederlandse Berufskollegs en ROC’s uit het grensgebied samen. De totale INTERREG-subsidie voor het project bedraagt € 987.340.

]]> 2019-05-29T09:24:22 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/goedgekeurde-interreg-projecten-met-deelname-uit-uw-gemeente
<![CDATA[BOM: ‘Iedere dag 3,5 miljoen baby’s voeden vanuit Brabant”]]> Naast de A73 bij Cuijk schittert de nieuwe fabriek van Nutricia. Moederbedrijf Danone investeerde maar liefst €240 miljoen in de hypermoderne en duurzame fabriek. “Dit is dé perfecte plek om gespecialiseerde babyvoeding te maken.” Met de keuze om in Brabant te blijven, wil Nutricia zijn band met de regio verder versterken. Janssen (foto links): “Zo vroegen we de mensen in de buurt via een prijsvraag hoe we nog duurzamer kunnen werken.”

Lees hier het volledige bericht

]]> 2019-05-29T09:18:45 /bestanden/cuijk/afbeeldingen/Inwoners en Ondernemers/Cuijk onderneemt/BOM. Iedere dag 3,5 miljoen baby’s voeden vanuit Brabant.png https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/bom-iedere-dag-3,5-miljoen-baby-s-voeden-vanuit-brabant
<![CDATA[Spectaculaire groei van multimodaliteit in Brabant]]> In 2018 is het aantal containers dat multimodaal werd overgeslagen (dus als onderdeel van ketenvervoer dat voor een deel bestaat uit vervoer over water of rail) spectaculair gestegen. Voor het eerst werd meer dan een miljoen TEU overgeslagen op de Brabantse terminals. Een toename ten opzichte van 2017 van 25,76%.

Lees hier het hele bericht

]]> 2019-05-29T09:13:38 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/spectaculaire-groei-van-multimodaliteit-in-brabant
<![CDATA[‘Dynamic Borders’ ontmoet bedrijven uit de grensregio]]> Ruim 100 deelnemers waren maandag 20 mei 2019 aanwezig bij de internationale ondernemersbijeenkomst ‘Ondernemers voor Europa’ bij Airport Weeze. Daar kregen de deelnemers informatie over de belangrijkste (grensoverschrijdende) bedrijfsactiviteiten en het ‘ondernemen in de grensregio’

Lees hier meer over de bijeenkomst

]]> 2019-05-29T09:03:07 /bestanden/cuijk/afbeeldingen/Inwoners en Ondernemers/Cuijk onderneemt/Dynamic Borders ontmoet bedrijven uit de grensregio.jpg https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/dynamic-borders-ontmoet-bedrijven-uit-de-grensregio
<![CDATA[Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, op bezoek bij VMBO on Stage]]> Woensdag 16 mei 2019 vond het beroepenfeest “Land van Cuijk Maasduinen On Stage”. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland bezocht dit evenement.

Bekijk hier het filmpje

]]> 2019-05-29T08:58:27 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/jacco-vonhof,-voorzitter-mkb-nederland,-op-bezoek-bij-vmbo-on-stage
<![CDATA[VAB impuls regeling verlengd tot eind 2019]]> De huidige voucherregeling VABIMPULS is verlengd tot eind 2019. De looptijd was aanvankelijk tot 1 april 2019. Tot nu toe maakten 275 eigenaren van (lege) stallen en veehouders in Brabant gebruik van de regeling.

Kijk hier voor meer informatie of aanvragen van een voucher.

]]> 2019-05-17T11:55:52 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/vab-impuls-regeling-verlengd-tot-eind-2019
<![CDATA[Voucherregeling Samen tegen voedselverspilling in de keten]]> De voucherregeling van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling is gericht op het stimuleren van bedrijven om innovaties voor het voorkomen en verminderen van voedselverspilling of het tot waarden brengen van onvermijdbare reststromen in hun processen en/of keten toe te passen en zodoende bij te dragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Binnen deze voucherregeling is de expertise van Wageningen Research en derde partijen in te zetten voor het uitvoeren van advies- en onderzoeksprojecten.

Lees meer over de voucherregeling.

]]> 2019-05-17T11:52:45 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/voucherregeling-samen-tegen-voedselverspilling-in-de-keten
<![CDATA[Aanmelding Food100-lijst 2019 open]]> Tot en met 15 juni 2019 kunnen voedselveranderaars van vandaag en morgen zich aanmelden of aangemeld worden voor de Food100 lijst van 2019. Food100 is een dynamisch netwerk voor iedereen die zich dagelijks hard maakt voor een beter en duurzamer voedselsysteem.

Meer informatie over aanmelden Food100-lijst 2019.

]]> 2019-05-17T11:50:16 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/aanmelding-food100-lijst-2019-open
<![CDATA[MBO Challenge Voedselverspilling in najaar van start]]> In september van dit jaar gaat een challenge voedselverspilling voor mbo-studenten van start. Alle mbo-opleidingen in Nederland die iets met voedsel te maken hebben, van Tuinbouw en Food tot Horeca en Logistiek, kunnen deelnemen. Aanmelden is nu al mogelijk.

Meer informatie over MBO Challenge Voedselverspilling 2019 .

]]> 2019-05-17T11:46:18 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/mbo-challenge-voedselverspilling-in-najaar-van-start
<![CDATA[MKB Idee: subsidie voor investeren in personeel]]> Bent u MKB’er en wilt u samen met anderen meer investeren in de versterking van kennis en vaardigheden van uw personeel? Ervaart u hierbij belemmeringen? Denk dan mee over oplossingen om die belemmeringen weg te nemen met de regeling MKB Idee. Heeft u ideeën over hoe belemmeringen bij het investeren in scholing en ontwikkeling zijn weg te nemen? Uw project moet zich richten op 1 van de volgende soorten investeringen:

Lees hier meer over het MKB Idee.

]]> 2019-05-17T11:42:51 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/mkb-idee-subsidie-voor-investeren-in-personeel
<![CDATA[Sander Groenen aangesteld als kwartiermaker AgriFood Land van Cuijk]]> Het Land van Cuijk heeft een aanzienlijke ambitie op het gebied van AgriFood. Om deze ambitie te realiseren is behoefte aan meer centrale sturing en regie. Hoe dit precies vorm en inhoud moet krijgen, dat is de vraag waar Sander Groenen als kersverse kwartiermaker de komende maanden mee aan de slag gaat.

Lees hier het hele verhaal over Sander Groenen.

]]> 2019-05-17T11:39:28 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/sander-groenen-aangesteld-als-kwartiermaker-agrifood-land-van-cuijk
<![CDATA[Ontbijtbijeenkomst Duurzame Inzetbaarheid bij Hokamo in Cuijk]]> De arbeidsmarkt is flink in beweging en dat heeft impact op bedrijfsvoering en personeelsbeleid van organisaties. Om zo goed mogelijk te kunnen inspelen op deze veranderingen, is het belangrijk dat medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. Hoe als werkgever hiermee om te gaan? Tijdens de ontbijtbijeenkomst georganiseerd door AgriFood Capital Werkt en VNO-NCW Brabant Zeeland op 20 mei 2019 komt u er meer over te weten.

Meld u hier aan voor de bijeenkomst

]]> 2019-05-17T11:33:44 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/ontbijtbijeenkomst-duurzame-inzetbaarheid-bij-hokamo-in-cuijk
<![CDATA[BTV De Haven Cuijk heeft KVO-certificaat behaald!]]> De ondernemers van Bedrijventerreinvereniging De Haven in Cuijk, brandweer, politie en gemeente hebben weer een belangrijke stap gezet richting verbetering en waarborging van de veiligheid op bedrijventerrein De Haven. Het certificaat voor het Keurmerk Veilig Ondernemen is succesvol behaald! De komende drie jaar worden de benodigde maatregelen geïmplementeerd door de KVO-werkgroep. Leden van de Bedrijventerreinvereniging De Haven gefeliciteerd met het certificaat!

Lees meer

]]> 2019-05-17T11:27:48 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt/btv-de-haven-cuijk-heeft-kvo-certificaat-behaald
<![CDATA[Sympany haalt textiel aan huis op]]> Waar staan de textielcontainers

Twee keer per jaar zamelt Sympany gratis textiel aan huis in. De rest van het jaar kunt u uw textiel kwijt in de textielcontainer bij u in de buurt. Op de milieustraat in Haps en de minimilieustraat in Boekel staan ook textielcontainers. Ook hier kunt u uw textiel gratis in kwijt.

Wat is textiel

Textiel is niet alleen die fijne zomerjurk die op is of dat spijkerjasje dat uit de mode is. Textiel is alles wat is gemaakt van stof en is geweven of gebreid. Dus ook badlakens, een vaatdoekje, kussenhoezen en gordijnen. Niet alleen wat nog gedragen kan worden, maar ook wat kapot en versleten is. Naast textiel zijn ook schoenen/laarzen, accessoires (riemen, tassen, hoeden/petten) en knuffels welkom.

Textiel naar de kringloop

Textiel dat voor hergebruik geschikt is, kunt u ook gratis inleveren bij de kringloopwinkels van Stichting Actief. Kijk voor openingstijden op www.afvalaanbieden.nl/kringloopwinkels.

Wat mag NIET in de textielcontainers

Wat niet tot textiel behoort, zijn matrassen, tapijten, kussens, vloerbedekking en ernstig vervuild of nat textiel.

Voor informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

 

]]> 2019-04-18T11:54:36 https://www.cuijk.nl/nieuws/sympany-haalt-textiel-aan-huis-op
<![CDATA[Enquête ondernemers Ontwikkeling Bedrijventerreinen Cuijk-West]]> Voor de bedrijventerreinen  De Beijerd en ’t Riet, Groot-Heiligenberg en Heeswijkse Kampen is de gemeente Cuijk gestart met de voorbereidingen voor een nieuw bestemmingsplan in de geest van de Omgevingswet.

Deze wet biedt mogelijkheden om bestemmingsplannen flexibeler in te richten; met een verbrede reikwijdte. Als eerste wordt geïnventariseerd welke wensen en uitdagingen u ervaart als ondernemer op uw bedrijventerrein of in de gemeente Cuijk.

Hiervoor nodigen wij u uit om de enquête in te vullen, waarvan u de link vindt op de volgende webpagina van de gemeente: https://www.cuijk.nl/enquete.

Ook ondernemers die niet op het bedrijventerrein zijn gevestigd worden uitgenodigd om te reageren.

Na eind april worden de thema’s vastgesteld voor de eerste bijeenkomst, die voor donderdag 20 juni 2019 gepland staat.

Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2019-04-17T11:28:00 https://www.cuijk.nl/welkom-bij-cuijk/beheer/nieuwsbrieven/cuijk-onderneemt/enquete-ondernemers-ontwikkeling-bedrijventerreinen-cuijk-west
<![CDATA[Repaircafe zaterdag 20 april 2019]]>

Kom je ook aanstaande zaterdag 20 april? Op deze derde zaterdag van de maand wordt van 09.00 tot 12.00 uur het Repair Café georganiseerd in het Doehuis, Patrijzenveld 117 Cuijk.

Het Repair Café is een gratis toegankelijke bijeenkomst die draait om (samen) repareren. Op locatie is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen.

U kunt bij het Repair Café terecht met artikelen op het gebied van: kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed, computers enzovoort.

Waarom een Repair Café

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem en mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten worden nauwelijks benut.

Het Repair Café brengt daar verandering in! Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt daardoor beperkt, evenals de CO2-uitstoot.

Nieuwe vrijwilligers

Bent u enthousiast over de werkzaamheden van het Repair Café? Bent u betrokken en vindt u duurzaamheid belangrijk? Dan zoeken wij u! Help ons Repair Café een keer in de maand. Meld u aan door een mail te sturen naar info@repaircafecuijk.nl of bel met 06-21879211.

Facebook

Neem eens een kijkje op de Facebookpagina Repair Café Cuijk.

]]> 2019-04-09T15:30:11 https://www.cuijk.nl/nieuws/repaircafe-zaterdag-20-april-2019
<![CDATA[Natuurvriendelijke herinrichting Maasoevers bij Cuijk en monding Sluisgraaf]]> Aannemer Martens en Van Oord werkt in de periode maart-november 2019 in opdracht van Rijkswaterstaat aan het natuurvriendelijk inrichten van 10 km Maasoever en 7 Maas­beek­mondingen. Twee van de werklocaties liggen in de gemeente Cuijk: één bij Katwijk en één ter hoogte van de haven van Cuijk. Ook worden 7 Maasbeekmondingen heringericht, waaronder de Sluisgraaf bij de Kraaijenbergse plassen. Dat gebeurt volgens de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) ter verbetering van de ecologische waterkwaliteit. De KRW-maatregelen lopen nog door tot en met 2027.

Oevertraject

Op alle oevertrajecten wordt de stenen bestorting tot 1 meter onder de waterlijn verwijderd. Op het traject Cuijk1 (bij Katwijk) gebeurt dit over een lengte van 700 meter. Oevertraject Cuijk2 ter hoogte van de haven van Cuijk wordt over een lengte van 500 meter ‘ontsteend’. Daardoor krijgen natuurlijke processen als afkalving en aanzanding weer de ruimte en ontstaat er gaandeweg een oever met ondiep water en rivierstrandjes. Dat is een aantrekkelijkere leefomgeving voor waterplanten, vissen en kleine waterbeestjes (macrofauna) die horen in de Maas.

Beekmondingen

Elke beekmonding is uniek. Per beek is daarom maatwerk nodig, afgestemd met het waterschap. Voor de Sluisgraaf houdt dit in dat er in de monding een boom als rivierhout wordt neergelegd. Vanzelfsprekend stevig verankerd om wegdrijven te voorkomen. Rivierhout – dode bomen en takken - vormt onder water een soort koraal waar het al snel krioelt van het leven. Het is dan ook een waardevolle schakel in de voedselketen en hoort van nature thuis in een rivier. Verder ruimt de aannemer zwerfafval en oude afrastering rond de beekmonding op.

Werkzaamheden

Martens en Van Oord werkt tot november 2019 de verschillende locaties af. Wanneer een oever of beekmonding aan de beurt is, hangt af van de planning van de aannemer. De werkzaamheden vinden direct aan de waterkant plaats – buiten het vaarwater – en brengen naar verwachting niet of nauwelijks hinder met zich mee. Wel kan de oever of uiterwaard tijdens de werkzaamheden voor de veiligheid tijdelijk zijn afgesloten. Weghalen van bestorting duurt meestal enkele dagen. Transport van vrijgekomen bestortingsmateriaal en grond vindt hoofdzakelijk over water plaats. Kleinere hoeveelheden worden eventueel over de weg afgevoerd. De mogelijkheid bestaat dat de verwijderde bestorting na het ontstenen tijdelijk opgehoopt in de ondiepe oeverzone blijft liggen. Dit wordt dan later per schip afgevoerd om het aantal transporten beperkt te houden. Omdat dit materiaal buiten het vaarwater ligt, heeft de scheepvaart er geen last van. Waar nodig plaatst de aannemer nieuwe radarbakens langs de Maas om het vaarwater te markeren.

Europese afspraken

Zorgdragen voor een goede ecologische waterkwaliteit is een belangrijke taak voor Rijkswaterstaat volgens de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Dat geldt voor alle oppervlaktewateren en dus ook de Maas. De Maas kreeg de afgelopen 150 jaar een sterk kanaalachtig karakter door het bouwen van stuwen, afsnijden van meanders en met steen vastleggen van de oevers. Dat bleek niet gunstig voor het waterleven. Rijkswaterstaat voert daarom in samenwerking met andere partijen langs de gehele rivier ecologische herstelmaatregelen uit. Als onderdeel daarvan zijn in de gemeente Cuijk eerder al de oevertrajecten Oeffelt-St. Agatha, Cuijk-de Stier, Hooge Voort en De Maaskampen heringericht, net als de monding van de Virdsche Graaf.

De KRW-opgave loopt nog door tot en met 2027. Ingenieursbureau Arcadis voert de komende jaren in opdracht van Rijkswaterstaat de planstudie uit voor de resterende opgave aan natuurvriendelijke oevers, geulen, uiterwaard­vergravingen en diverse beekmondingen. Het werkgebied loopt van Eijsden in Zuid-Limburg tot aan de A27 bij Keizersveer. De maatregelen die uitvoerbaar zijn worden telkens gebundeld in werkpakketten en vervolgens door Rijkswaterstaat op de markt gezet.

Meer weten

Kijk op www.rws.nl/maasoevers of bel gratis met de publieksinformatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

Bijlagen

Bekijk hier de kaartjes (PDF) met de herinrichtings plannen.

]]> 2019-03-28T00:00:00 https://www.cuijk.nl/nieuws/natuurvriendelijke-herinrichting-maasoevers-bij-cuijk-en-monding-sluisgraaf
<![CDATA[Themabijeenkomst gemeenteraad 25 maart 2019]]> 19.30 uur Opening 19.30 - 19.45 uur Burgerpodium  

De raad wil inwoners actief betrekken bij het besluitvormingsproces. Het eerste kwartier van de themabijeenkomsten is voor onze inwoners! Aandacht vragen voor een onderwerp waarvan men vindt dat de raad er mee aan de slag moet. Er gelden wel enkele spelregels:

19.45 - 20.15 uur Voortgang burgerberaad  

Een aantal inwoners werd in het najaar van 2018 uitgenodigd om met elkaar, maar ook met ondernemers, bestuurders en ambtenaren, in gesprek te gaan over het thema “openbare ruimte”. Op 20 september 2018 hebben maar liefst 175 personen deelgenomen aan het Burgerberaad over dit onderwerp. Via een specifieke methodiek kwamen uiteindelijk zeven thema’s bovendrijven waarmee werkgroepen vervolgens aan de slag zijn gegaan. De resultaten werden gedeeld in de slotconferentie die plaatshad op 23 en 24 november 2018. Toen is opnieuw gekeken naar wat nu de belangrijkste onderwerpen zijn binnen het thema openbare ruimte. Tijdens de themabijeenkomst wordt ingegaan op de voortgang en de resultaten van het Burgerberaad. Er is ruimte om hierover met elkaar en met de leden van de werkgroep in gesprek te gaan.

20.15 - 21.45 uur Cultuurvisie   Er wordt via een interactieve aanpak invulling gegeven aan een nieuwe Cultuurvisie. Waar mogelijk wordt de verbinding gezocht met andere beleidsvelden, onder andere economie en toerisme en het sociaal domein. Voor het maken van de Cultuurvisie is de heer Wijn in de arm genomen. Hij is zelfstandig cultureel adviseur en een expert op het gebied gemeentelijk cultuurbeleid en culturele voorzieningen. De ontwikkeling van de nieuwe visie verloopt in twee fases. De eerste fase is gericht op het verzamelen van input voor de beleidsvorming. Deze input wordt verwerkt in een Informatiedocument. Doel hiervan is dat iedereen die bij de visieontwikkeling betrokken is, van eenzelfde referentiekader wordt voorzien. Na vaststelling van dit Informatiedocument worden in de tweede fase langs verschillende wegen ideeën opgehaald voor de uiteindelijke Cultuurvisie. Tijdens de themabijeenkomst wordt ingegaan op wat Cuijk in cultureel opzicht bijzonder maakt en welke specifieke positie de schouwburg daarbij heeft. Ook wordt stilgestaan bij de wijze van totstandkoming van de Cultuurvisie, de belangrijkste thema’s en de actiepunten die daaruit voortvloeien. Er is volop ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ideeën. Zie voor meer informatie ook raadsinformatiebrief 2019-29, met daarin als bijlage opgenomen het Startmemo processtappen Cultuurvisie en Strategisch Bedrijfsplan Schouwburg. 21.45 uur Afsluiting

Doel themabijeenkomsten

Themabijeenkomsten van de gemeenteraad zijn bedoeld om geïnformeerd te worden en mee te praten. Aan de orde komen onderwerpen waar de raad een besluit over gaat nemen of heeft genomen. De raadsleden nemen tijdens deze avonden geen (definitieve) standpunten in maar vormen zich een beeld van het onderwerp.

Themabijeenkomst volgen via internet

Vergaderingen kunt u live volgen via internet. U kunt een vergadering live volgen of een eerdere vergadering terugkijken.

]]> 2019-03-14T11:21:24 https://www.cuijk.nl/nieuws/themabijeenkomst-gemeenteraad-25-maart-2019
<![CDATA[Subsidiemogelijkheid projecten "75 Jaar Vrijheid"]]> Dit jaar, 75 jaar geleden, begon de bevrijding van Nederland. En in 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. In de Euregio Rijn-Waal worden in 2019 en 2020 diverse herdenkingsbijeenkomsten en bevrijdingsactiviteiten georganiseerd, waaronder diverse gezamenlijke Nederlands-Duitse activiteiten.

Samenwerking bevorderen

Van deze, grensoverschrijdende samenwerking, gaat een belangrijk signaal uit. Om die samenwerking te bevorderen heeft het Dagelijks Bestuur van de Euregio besloten om grensoverschrijdende activiteiten in het kader van “75 jaar vrijheid” met voorrang te ondersteunen. Ook kunnen deze projecten een extra financiële bijdrage aanvragen. Hiervoor stelt de Euregio Rijn-Waal beide jaren 40.000 Euro beschikbaar. Activiteiten die in het kader van “75 jaar vrijheid” worden georganiseerd en waarbij een Duitse deelname uit het werkgebied van de Euregio Rijn-Waal is betrokken, kunnen aanspraak maken op deze regeling.

Informatie

Voor meer informatie, de voorwaarden waaraan een herdenkingsbijeenkomst of bevrijdingsfestiviteit project moet voldoen en voor een aanvraagformulier kunt u terecht op https://www.euregio.org/peopletopeople.

Activiteiten aanmelden

Alle euregionale activiteiten die in het kader van “75 jaar vrijheid” worden georganiseerd, zijn online te vinden op de facebookpagina “Euregio Rijn-Waal - 75 jaar vrijheid” (www.facebook.com/euregiokalender). Bijeenkomsten kunnen aangemeld worden door een e-mail te sturen naar communicatie@euregio.org. Dit geldt ook voor activiteiten van verenigingen, organisaties en scholen binnen de gemeente, die geen grensoverschrijdend karakter hebben.

]]> 2019-02-21T14:24:23 https://www.cuijk.nl/nieuws/subsidiemogelijkheid-projecten-75-jaar-vrijheid
<![CDATA[Project X Katwijk: vraag en antwoord]]>  1

Wat is een noodverordening?
Een noodverordening is een instrument dat we kunnen gebruiken op het moment dat het nodig is als de openbare orde en veiligheid in het geding is. Op dit moment is dit niet nodig. Wanneer er aanleiding voor is, geeft dit instrument de burgemeester de bevoegdheid om adequaat te handelen.

De noodverordening geldt voor het dorp Katwijk en de kern Cuijk.

 2

Wat is een ‘bevel tot aanwijzing van een veiligheidsrisicogebied’?

De burgemeester heeft een gebied aangewezen als veiligheidsrisicogebied. In dit gebied kan de politie mensen fouilleren als dit nodig is.

3 Wat is er aan de hand?

Een jong meisje kondigde op het sociale medium snapchat een feestje aan voor vrienden op vrijdag 7 december in Katwijk. Dit bericht is door onbekenden ‘gekaapt’ en gedeeld op Facebook. Veel mensen uit het hele land hebben via de betreffende Facebook-pagina aangegeven aanstaande vrijdag naar Katwijk te willen komen.

De lokale en landelijke media berichten hier ook over en verwijzen naar een uit de hand gelopen ‘project X-feest’ in het Groningse dorp Haren in 2012. De gemeente Cuijk en de politie hopen uiteraard dat het hier niet zo ver komt, maar bereiden zich voor op alle scenario’s. De lijn daarbij is: er is geen feest in Katwijk en er komt geen feest in Katwijk. Zoals de burgemeester in een verklaring op de website heeft gezegd: “Onze inzet is en blijft om ervoor te zorgen dat personen van buiten Cuijk, die vrijdag met verkeerde bedoelingen hier naartoe komen, worden tegengehouden.”

4 

Is er vanavond een feest in Katwijk?

Nee, er is geen feest in Katwijk en er komt ook geen feest. Alle inzet is erop gericht om iedereen te weren die naar aanleiding van de berichten op Facebook of in de media naar Katwijk komt.

 5 Wat voor maatregelen worden getroffen?

We houden rekening met alle scenario’s en bereiden alle mogelijke voorzorgsmaatregelen voor. Dit doen we in het belang van de inwoners van Katwijk.

Over de concrete maatregelen doen we geen mededelingen.

6 Wat gebeurt er als ik toch naar Cuijk of Katwijk ga?

Er is opgeroepen om niet naar Cuijk en Katwijk te komen. Mensen die dat toch doen, met de verkeerde intenties, kunnen erop rekenen dat er strikt wordt gehandhaafd. Met verkeerde intenties bedoelen we o.a. mensen die bewust onrust willen veroorzaken, die toch op zoek gaan naar een feestje, of die willen kijken wat er gebeurt. De politie zal daadkrachtig en doortastend optreden. Verder is met het Openbaar Ministerie afgesproken dat er strikt zal worden gehandhaafd.

 7

Ik moet naar mijn werk in Cuijk of Katwijk. Kan ik er wel komen?

Werknemers van bedrijven in Cuijk of Katwijk moeten zich kunnen identificeren als je wordt gecontroleerd. Zorg ervoor dat je hiervoor je identiteitsbewijs meeneemt. Tevens moet je kunnen laten zien/aangeven wat je (reisbestemming) is.

 8

Ik moet om een andere reden in Cuijk of Katwijk zijn. Kan ik er wel komen?

Houd er rekening mee dat het moeilijker kan zijn om Cuijk of Katwijk te bereiken. Zorg dat je je identiteitsbewijs bij je hebt voor als je wordt gecontroleerd. Tevens moet je kunnen laten zien/aangeven wat je (reis)bestemming is.

 9

Ik heb een bedrijf/winkel in Cuijk of Katwijk. Moet ik iets doen?

Zie ook vraag 5 en 6. Geef dit ook aan medewerkers door.

 10

Ik ben inwoner van/ondernemer in Cuijk/Katwijk. Moet ik me zorgen maken?

De gemeente Cuijk en de politie bewaken de veiligheid van de inwoners van Katwijk/gemeente Cuijk. Zij staan niet toe dat anderen hun veiligheid in gevaar brengen. De politie zal daadkrachtig en doortastend optreden tegen personen die naar Cuijk/Katwijk komen om bewust onrust te veroorzaken. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat er strikt zal worden gehandhaafd.

 11

Waar kan ik meer informatie vinden? Hoe blijf ik op de hoogte?

Op deze website van de gemeente hebben we een pagina ingericht met informatie. Op het moment dat er iets nieuws te melden is, plaatsen we het daar op. Dit wordt ook via het twitteraccount @Cuijk van de gemeente Cuijk verspreid. Over concrete voorzorgsmaatregelen zal vooraf enkel worden gecommuniceerd indien dit noodzakelijk is.

 12 Ik ga naar de Schouwburg. Kan ik daar naar toe?

U kunt gewoon naar de Schouwburg gaan. Mocht er een wegafzetting zijn, dan geeft uw schouwburgkaartje u toegang.

 13 Hoe moet ik mij legitimeren als zorgverlener? Hoe kan ik snel bij mijn patiënt zijn?

Uw identiteitsbewijs met daarbij bij voorkeur uw legitimatie van uw zorgorganisatie kan behulpzaam zijn.

]]> 2018-12-07T17:40:27 https://www.cuijk.nl/project-x-feest-katwijk/project-x-katwijk-vraag-en-antwoord
<![CDATA[Archeologisch onderzoek Grotestraat in Cuijk]]> Deze week is het archeologische onderzoek de Korte Molenstraat overgestoken. Zoals verwacht loopt de natuurlijke ondergrond op en wordt het Romeinse niveau steeds dunner. De weg is nagenoeg uit de werkput verdwenen. Opvallend is de aanwezigheid van een dwarsweg onder het restaurant op de hoek (Zusje) door. Dus van de Maas af, een gebied in waarvan altijd is gezegd dat er niets ligt. Is dit misschien een aanwijzing voor een zeer vroeg stratenpatroon dat later is verlaten? Er ligt namelijk een tufstenen (vulkanisch gesteente uit de Eiffel) muur over de weg heen, een duidelijke indicatie dat de weg is verlaten.

Dorische zuil en veeweg

Rond de aangetroffen muurresten is ook een stuk van een zuil gevonden, vermoedelijk een kapiteel (de bovenzijde van de zuil), met een versieringstype dat op de Dorische stijl lijkt. De Dorische stijl is een simpele, maar vroege versieringsstijl. Als we de Korte Molenstraat oversteken, lijkt er parallel aan de Romeinse weg een ander type pad te lopen. Dit is vermoedelijk een zogenaamde ‘veeweg’. Een veeweg werd langs de weg ingericht zodat het verkeer geen hinder ondervond van het langzamere vee. Wat opvallend is, is dat deze veeweg ten noorden van de Korte Molenstraat niet is waargenomen. Was deze niet aanwezig of volgde het vee de naar het westen afbuigende weg onder het restaurant en niet langs het castellum tussen de grachten en het badhuis door? Veel vragen die mogelijk bij de uitwerking van het vondstmateriaal beter geduid kunnen worden.

De komende week hebben de archeologen een week rust. De rioolbuizen en bijbehorende putten op de kruising met de Korte Molenstraat worden aangelegd, waarna de zone tussen de Korte Molenstraat en de Kerkstraat wordt aangepakt.

Meer weten van de archeologische opgravingen in Cuijk

Kijk op de pagina Archeologische vondsten Grotestraat Cuijk, of op de facebookpagina van de Werkgroep Archeologie Cuijk (Archeologie in Cuijk). Ook Omroep Brabant heeft een mooie reportage gemaakt bij de opgraving in de Grotestraat. Bekijk hier de reportage “Archeologen vallen van de ene verbazing in de andere: Cuijk was bepaald geen boerengat”.

]]> 2018-03-27T16:11:52 https://www.cuijk.nl/nieuws/archeologisch-onderzoek-grotestraat-in-cuijk
<![CDATA[Opgraving Grotestraat Cuijk - Buikparasieten, botten en muren]]> Vorige week kon u op deze plek al lezen dat er bij de opgravingen, ter hoogte van de groenteboer, een aantal vlakgraven zijn ontdekt. Deze week wat meer informatie hierover. De graven zijn waarschijnlijk 8000 jaar oud. Hiermee is Cuijk gelijk een stuk ouder dan we dachten. De graven waren niet heel goed zichtbaar, want deze mensen zijn in het zand begraven, en in het zand lost een lichaam uiteindelijk bijna helemaal op. We houden dus alleen maar vlekken over in het zand en dit noemen we een zogenaamd ‘lijksilhouet’. Gelukkig is niet alles ‘opgelost’ dus kunnen we nog wel onderzoek doen naar deze verre, verre voorouders. 

 

Op basis van onderzoek wereldwijd, weten we dat mensen in die tijd in ‘hurkstand’ werden begraven. Maar omdat er in die tijd niet altijd ‘grafgiften’ werden meegegeven aan de doden, is het moeilijk om te zeggen wanneer deze mensen zijn begraven. Daarom doen we ook divers ander onderzoek aan dit soort graven. De voorbijgangers hebben kunnen zien dat de graven er in ‘blokjes’ uit gehaald zijn. Dit opgeven in blokjes heeft een reden:  een groot deel van het bot is vanwege het zand volledig vergaan, maar in het zand zitten nog wel resten van het vet (lipiden), etensresten (fosfaat/poep) en darmparasieten. Al deze dingen kunnen we terugvinden door het zand dat ter hoogte van de buikholte zit onder de microscoop te leggen. Dan kunnen we zien of de mensen destijds ‘gezond’ waren of niet. En soms zit er nog genoeg materiaal in de zandbodem om toch nog een datering te kunnen doen. 

Verder zijn er vanaf woensdag restanten van een Romeinse muur (of muren) aangetroffen bij het aanleggen van de rioleringssleuf. Die muren liggen langs de weg. Het bijzondere aan de muren is dat hierbij een steensoort is gebruikt die uit Duitsland geïmporteerd moet zijn, zogenaamd ‘tufa steen’. Deze week gaan we door met het blootleggen van deze muren.

]]> 2018-03-19T14:33:36 https://www.cuijk.nl/nieuws/opgraving-grotestraat-cuijk-buikparasieten,-botten-en-muren
<![CDATA[Nieuwe archeologische bijzonderheden Grotestraat Cuijk]]> Romeinse werkplaats

Met de start van de nieuwe fase van de werkzaamheden in de Grotestraat, zijn er ook weer nieuwe archeologische bijzonderheden te melden. We zijn begonnen ter hoogte van de groentewinkel. Hier bevond zich een koperverontreiniging, maar uit onderzoek konden we opmaken dat de ‘verontreiniging’ toch echt van de Romeinen afkomstig was. Waarschijnlijk van een Romeinse werkplaats. Boven de werkplaats was het oude wegdek aanwezig, vermoedelijk uit de 16e eeuw. Uit het straatvuil dat nog rijkelijk aanwezig was op de weg, kwamen verschillende bijzondere metaalvondsten zoals een versierde stijgbeugel. De versiering doet denken aan keramiek uit de 16e eeuw. De metalen voorwerpen zijn in uitzonderlijk goede toestand. 

 

Bijzondere neolithische bijl

Naast deze bijzondere vondst is nog een uitzonderlijke vondst gedaan. Deze kan worden gezien als een vreemde eend in de bijt. Het gaat om een neolithische bijl. Hoewel het neolithicum (de nieuwe steentijd) een lange periode beslaat (grofweg 11.000 tot 2.000 voor Chr.), bestaat de mogelijkheid dat het hier gaat om een exemplaar uit de periode van de klokbekercultuur (grofweg de periode 2.500 tot 2.000 voor Chr.). In het verleden zijn al enkele van deze exemplaren aangetroffen op een steenworp afstand (vlak bij de kerk).

 

Twee neolithische graven

Iets verder naar het zuiden bleek de natuurlijke ondergrond al snel naar boven te komen. De archeologische laag wordt dus in deze richting aanzienlijk dunner, maar niet minder interessant. Direct onder de Romeinse laag kwamen twee lichtgrijze vlekken aan het licht die licht afstaken tegen de gelige natuurlijke bodem. Hierbij ontstond het vermoeden dat het mogelijk om twee graven ging. Hiervoor werd een specialist ingeroepen en deze kon bevestigen dat het om twee neolithische vlakgraven gaat. Dit past goed binnen het beeld van de oudste bewoning rond de Grotestraat. Op dit moment worden de resten opgegraven aan de hand van de daarvoor geldende regels en er worden monsters genomen om te kijken of een datering van de graven mogelijk is.

 

(Met dank aan archeologen Channa Cohen Stuart en Nico van der Feest)

]]> 2018-03-12T14:28:18 https://www.cuijk.nl/nieuws/nieuwe-archeologische-bijzonderheden-grotestraat-cuijk
<![CDATA[Doorzoeken van de afgegraven grond van de Grotestraat geeft nog meer geheimen prijs….]]> In samenspraak met Infrascoop BV is alle grond die vrij is gekomen bij de graafwerkzaamheden aan de Grotestraat apart gehouden om nader onderzocht te worden door de vrijwilligers van de Werkgroep Archeologie in Cuijk. Een deel van de grond wordt uitgezeefd, en hier worden talloze leuke vondsten gedaan. Deze vondsten worden vervolgens gewassen en gesorteerd.

Deze keer aandacht voor de ‘Wrijfschaal’ met randstempel

Waarom is dit nu zo bijzonder?

Een mortarium (wrijfschaal) is een aardewerken schaal met aan de binnenkant een grove textuur. Het is een soort grove platte vijzel. De ruwe binnenwand werd gebruikt om voedsel te malen met de bedoeling er een pap of saus mee te maken. De wrijfschaal wordt vaak als klasse apart gezien in de aardewerk-typologie.

De mortaria zijn typisch Romeins en komen redelijk veel voor. Elke antieke keuken had er minstens één. Aangezien we in onze streken, de typisch Romeinse, mortaria vinden bij opgravingen, mogen we ervan uitgaan dat de hele Romeinse keukencultuur hier ook aanwezig was. De wrijfschaal is in feite een maatstaf voor de romanisering. De Romeinse keuken kenmerkt zich namelijk door veel 'pesto-achtige’ mengels. Om die te kunnen bereiden was dus een ‘wrijfschaal’ nodig.

Deze wrijfschaal is een van velen, maar heeft ook de naamstempel van de maker, een soort merkje, meegekregen. In dit geval dus ‘victor’?….

De Werkgroep Archeologie Cuijk werkt al jaren mee aan allerlei archeologische projecten in de omgeving van Cuijk, organiseert talloze leuke bijeenkomsten en dagen, zoals onlangs nog de Nationale archeologie dagen, de open dag op Laarakker en vooral ook de Romeinendag.

foto: Ton van der Zanden - Randscherf van een Wrijfschaal met randstempel ‘victor’?

foto: Ton van der Zanden - Overzicht van de ‘drogende vondsten'

]]> 2017-12-11T14:20:15 https://www.cuijk.nl/nieuws/doorzoeken-van-de-afgegraven-grond-van-de-grotestraat-geeft-nog-meer-geheimen-prijs
<![CDATA[Bijzondere vondsten in Grotestraat]]> Een van de bijzondere vondsten die in Cuijk zijn gedaan bestaat uit een muntje met een relatief weinigzeggende afbeelding er op. Enerzijds staat er CS op afgebeeld en op de andere zijde een kar met een span paarden. Op zich lijkt hier niet veel aan de hand, tot er dieper wordt ingegaan op de betekenis van de munt. De kar die is afgebeeld is de lijkwagen van een dame met de naam Julia Titi. De dochter en enig kind van keizer Titus (79-81) zijn tweede huwelijk.

Het betreft een van de meer duistere verhalen van de Romeinse Keizers. Julia werd door Titus uitgehuwelijkt aan haar achterneef Flavius Sabinus. Dit ging enkele jaren goed tot de enigszins onstuimige Julia een affaire kreeg met haar oom Domitianus (81-90) die op dat moment Keizer was. Na enige tijd scheidde Domitianus van zijn vrouw en liet haar verbannen. Niet lang daarna werd Flavius Sabinus geëxecuteerd om vermoedelijk gefabriceerde redenen.

Dit samenzijn duurde tot aan Julia’s dood omstreeks 90. Haar dood was het gevolg van een poging tot abortus, welke volgens een dichter niet de eerste was. Domitianus bezorgde haar de titel Diva en liet de aangetroffen munt slaan als een soort luguber eerbetoon aan zijn gezellin.

  

]]> 2017-12-04T13:49:52 https://www.cuijk.nl/nieuws/bijzondere-vondsten-in-grotestraat
<![CDATA[Opnieuw bijzondere archeologische ontdekkingen in Cuijk]]> Bij archeologisch onderzoek in de Grotestraat in Cuijk zijn opnieuw bijzondere ontdekkingen gedaan: de toegang van een Romeins fort (castellum) met spitsgrachten en resten van de Romeinse weg. De conserveringsomstandigheden van de weg zijn zo goed, dat ze uniek zijn voor Nederland.

In de Grotestraat wordt in het kader van een herinrichting onder andere gewerkt aan de riolering. Vanwege de hoge archeologische verwachtingswaarde van dit gebied, is archeologisch onderzoek onderdeel van de werkzaamheden.

Schat aan informatie

Rob Poel, wethouder Archeologie van de gemeente Cuijk: “Sinds het begin van de werkzaamheden zijn al veel interessante vondsten gedaan, zoals de in oktober aangetroffen sporen van een Romeins badhuis. De ontdekkingen van de afgelopen twee weken overtreffen die vondsten alweer. De Cuijkse bodem geeft steeds meer prijs hoe belangrijk de rol van Cuijk was in de Romeinse geschiedenis. Een rol die met deze nieuwe vondsten nóg belangrijker blijkt te zijn dan we al dachten. De ontdekkingen – en de schat aan informatie die ze met zich meebrengen – zijn niet alleen voor Cuijk van grote waarde, maar ook voor Nederland en zelfs op internationaal niveau van belang. Niet alleen was Cuijk één van de vroegste Romeinse steden in Nederland en fungeerde het als belangrijk knooppunt van wegen; Ook was het van groot militair belang in de 4de eeuw na Chr. toen de politieke onrust in het Romeinse Rijk toenam.”

Laatste technieken

In de Grotestraat ligt een groot bodemprofiel bloot van ca. 25 meter breed en ca. 2,5 meter diep. In dit profiel zijn de vullingen van de Romeinse weg te zien die bijna 1,5 meter dik zijn aangelegd. Daarnaast zijn de spitsgrachten zichtbaar die de toegang tot het Romeinse legerkamp markeren.

De gemeente Cuijk onderzoekt op dit moment hoe zij op de meest zorgvuldige manier kan omgaan met de aangetroffen archeologische resten. Er zijn maatregelen genomen om het plangebied te beschermen, waardoor de opgraving niet toegankelijk is. Op 22 november 2017 wordt de opgraving weer toegedicht om verder te kunnen gaan met de herinrichting van de Grotestraat. Dit betekent dat er korte tijd is om de vondsten zo veel en zo goed mogelijk vast te leggen en te borgen. De vondsten en bodemmonsters worden vervolgens geanalyseerd door een multidisciplinair team van specialisten die gebruikmaken van de laatste onderzoektechnieken en -methoden. Daarnaast wordt het onderzoek door middel van 3D gedocumenteerd zodat het beschikbaar is voor toekomstige visualisatietoepassingen. De gemeente denkt na over de manier waarop de vondsten in een later stadium kunnen worden gedeeld met inwoners en andere belangstellenden.

]]> 2017-11-20T16:47:06 https://www.cuijk.nl/nieuws/opnieuw-bijzondere-archeologische-ontdekkingen-in-cuijk
<![CDATA[Waarom doen we archeologisch onderzoek in Cuijk]]> Allereerst omdat het een wettelijke plicht is… De allereerste regelgeving rondom archeologie stamt al uit de jaren ‘50, toen is er een Rijksdienst opgericht: de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB). Een aantal leden van de werkgroep Archeologie Cuijk (WAC) heeft ook samen met deze rijksdienst onderzoek gedaan. En Cuijk kwam al redelijk snel op de radar van deze rijksdienst vanwege de vele bijzondere vondsten in en rondom Cuijk. Daarom is de Romeinse Brug ook tot nationaal monument uitgeroepen. Ook ter hoogte van de Martinuskerk en bij de Maasburg zijn in die periode interessante onderzoeken gedaan. 

In 2007 is de wet veranderd waardoor de verantwoordelijkheid voor archeologie bij de gemeente zelf kwam liggen. Juist vanwege de archeologische rijkdom van Cuijk was Cuijk een van de eerste gemeenten die een apart beleid formuleerde op het gebied van archeologie. Hierdoor is in de loop der jaren op verschillende plaatsen in en rondom Cuijk veel archeologisch onderzoek verricht. En zo ook in de omgeving van de Grotestraat, zoals destijds op het Nutricia terrein en meer recent aan de Deken van den Ackerhof.

Archeologie blijft verbazen…

Voorafgaand aan het onderzoek in de Grotestraat, is een zogenoemd bureauonderzoek opgesteld. In dit bureauonderzoek hebben we geprobeerd om alle bekende informatie aangaande de Grotestraat samen te vatten, om een soort voorspelling te doen: "Wat gaan we hier aantreffen?" Bij dit soort vooronderzoek houden we wel altijd een slag om de arm, want we kunnen het niet exact weten. Ook was er een verwachting dat eerdere rioleringswerkzaamheden in de Grotestraat al heel veel verstoord zouden hebben. De verwachting was dat we nog wat restanten van de Romeinse weg zouden aantreffen, maar dan ook niet veel meer dan dat… Maar, archeologie blijkt ons nog altijd te kunnen verbazen: 

Zo hebben we onverwacht  toch nog sporen van het badhuis aangetroffen, bleek er ‘meer’ weg over te zijn dan verwacht en verbergt de Grotestraat nog meer Cuijkse archeologische schatten.

Het zal u niet zijn ontgaan dat er op de Grotestraat een blauw zeil over een deel van de putrand hangt. We proberen die kant droog te houden in verband met het lopende onderzoek. En dat is best een uitdaging in November. Wordt vervolgd…

]]> 2017-11-13T13:54:28 https://www.cuijk.nl/nieuws/waarom-doen-we-archeologisch-onderzoek-in-cuijk
<![CDATA[Vrijwilligers en archeologie]]> Binnen de Erfgoedwet (de wet die er o.a. voor zorgt dat er onderzoek wordt gedaan voordat men gaat bouwen en graven) is er ruimte gemaakt voor vrijwilligers om bepaalde ’taken’ over te nemen van de professionele archeologie. Het gaat hierbij dan om taken die niet per se door een gediplomeerd archeoloog gedaan hoeven te worden. Al deze regels liggen vast in de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie, waaraan alle archeologische bedrijven dienen te voldoen. 

De vrijwilligers mogen de bedrijven ondersteunen, bijvoorbeeld bij het zeven van grond, het wassen van aardwerk, maar ook het tellen, en het uitzoeken van vondsten. 

Gemeenten en vrijwilligers

Het samenwerken met vrijwilligers is één van de taakvelden van de gemeente. Dit geldt uiteraard dus ook voor de Archeologie. In Cuijk is een hele actieve, betrokken werkgroep Archeologie: de Werkgroep Archeologie Cuijk (WAC). Deze werkgroep is al decennia bezig met het vastleggen van het locale Cuijkse verleden. Het is dan ook aan deze werkgroep te danken dat er al zo veel bekend is van Cuijk in de Romeinse tijd. 

De vrijwilligers hebben:

Ook bij het project aan de Grotestraat spelen de vrijwilligers een belangrijke rol: ze helpen het archeologische bedrijf bij het ‘napluizen’ van de opgegraven grond. Hierbij komt heel veel bijzonder aardwerk naar boven, al dit aardwerk wordt geteld en gewogen en geanalyseerd.  

Afgelopen week heeft de werkgroep o.a. deze vondsten gedaan:

]]> 2017-11-06T13:32:49 https://www.cuijk.nl/nieuws/vrijwilligers-en-archeologie
<![CDATA[Archeologisch blijft het spannend in de Grotestraat]]> Het archeologische werk aan de Grotestraat nadert inmiddels het middelpunt tussen de in het verleden ontdekte spitsgrachten (grachten rondom het fort) in het noorden en zuiden van het oudste castellum (romeins fort).  Deze week gaan we richting de locatie waar mogelijk de ingang van het castellum is geweest. Een erg spannende zone dus.

Juist omdat dit soort zones niet vaak onderzocht worden gaan de archeologen zeer voorzichtig te werk. Gelukkig was er bij de rioleringswerkzaamheden vooraf al rekening gehouden met het feit dat Cuijk, en de Grotestraat in het bijzonder, een zeer rijk verleden heeft.  Daarom is er tijdens het werk rekening gehouden met de tijd die archeologen nodig hebben voor onderzoek.

Wat vorige week vooral opviel was de enorme toename in het aanwezige aardewerk. Veel materiaal is afkomstig uit andere delen van het Romeinse rijk. Het gaat hierbij om mooi luxe aardwerk. 

Ondertussen zijn ook de vrijwilligers van de Werkgroep Archeologie Cuijk (WAC) druk bezig om de weggegraven grond verder te doorzoeken. Begin deze week gaan ze aan de slag met het uitzeven van bijzondere ‘grondsporen’. Het gaat hierbij onder andere om greppels uit de romeinse tijd. Hierin is vooral veel romeins ‘afval’ terecht gekomen. 

Dat dit echt luxe aardewerk vormen waren blijkt uit de schitterende versieringen, zoals bijvoorbeeld met een vermoedelijke dolfijn of ander waterdier (zie foto’s). Versieringen hoeven overigens niet altijd middels figuren of mooie randen. Ook kan het oppervlakte zijn behandeld. Zo getuigd een bijzondere scherf van zogenaamd gebronsde waar. Door de oppervlaktebehandeling moet de beker bij aanschaf uitgezien hebben als een soort gouden beker. De archeologen moeten heel voorzichtig omgaan met het schoonmaken, als er te hard wordt geborsteld verdwijnt de behandeling van het oppervlakte. Dit materiaal dateert uit het midden van de eerste eeuw. Dit aardewerk werd ook in Cuijk vervaardigd.

Word vervolgd...

    

]]> 2017-11-01T13:34:18 https://www.cuijk.nl/nieuws/archeologisch-blijft-het-spannend-in-de-grotestraat
<![CDATA[Nieuwe vondsten uit Romeinse tijd in Grotestraat in Cuijk]]> Verder archeologisch onderzoek in Grotestraat noodzakelijk.

Vorige week werden bij archeologisch onderzoek in de Grotestraat in Cuijk sporen aangetroffen die duiden op de aanwezigheid van een Romeins badhuis. Gedurende de afgelopen week is nader onderzoek gedaan naar deze sporen en de betekenis ervan. Ook zijn nieuwe vondsten gedaan, zoals resten van een Romeins beeld en brokstukken van muurschilderingen. Deze vondsten duiden nog steeds op de aanwezigheid van een Romeins badhuis uit de eerste eeuw.

Badhuis

Op basis van de vondsten die de afgelopen anderhalve week in de Grotestraat zijn gedaan, gecombineerd met eerdere vondsten op dezelfde locatie in de jaren ’70, kan volgens de archeologen nu al met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden gesteld dat Cuijk inderdaad een Romeins badhuis heeft gehad. Nadeel is dat de vondsten die in de jaren ‘70 zijn gedaan nooit goed zijn uitgewerkt. In tegenstelling tot tegenwoordig was er in die tijd geen wettelijke verplichting om dergelijke vondsten nader te onderzoeken. De archeologen vermoeden nu dat de opgravingen in de jaren ‘70 van het Romeinse badhuis zijn geweest. De recente vondsten bevestigen dit. Wethouder archeologie Rob Poel: “Na de opgravingen van deze week lijkt het steeds duidelijker te worden dat Cuijk in de Romeinse periode een belangrijke vestigingsplaats is geweest. Geduld is in deze een schone zaak. Er zal nog meer werk moeten worden verricht om meer te weten te komen over onze Romeinse geschiedenis en de schatten van het verleden zorgvuldig te kunnen opgraven.”

Overkluizing

Tijdens de opgravingen in de afgelopen week is veel Romeinse bouwmateriaal gevonden. Bij een deel daarvan lijkt het te gaan om een zogenaamde “overkluizing”, vlakbij het oude Romeinse badhuis. Dat badhuis lijkt nu gelegen te hebben in de nabijheid van de huidige opgravingslocatie, waar in de jaren ’70 archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden. Een overkluizing is een kleine koepel, die door de Romeinen over een rioleringsgreppel werd geplaatst. Het Romeinse bouwmateriaal heeft volgens de archeologen een zeer goede kwaliteit, wat erop zou kunnen duiden dat Cuijk in de Romeinse tijd een stad met een zekere status moet zijn geweest. Mogelijk vond de lokale Romeinse middenstand in Cuijk dat de afvoer van het badhuis te veel stankoverlast veroorzaakte en werd deze daarop van bovenaf dichtgemaakt met een overkluizing.

Aardewerk, muurschilderingen en beeld

Naast restanten van de overkluizing, hebben de archeologen grote hoeveelheden luxe aardewerk gevonden, waaronder rijkelijk versierde stukken terra sigillata (Romeins aardewerk). Ook zijn resten van Romeinse muurschilderingen opgegraven. De vochtige omstandigheden in de bodem hebben ervoor gezorgd dat deze resten relatief goed behouden zijn gebleven. Behalve in de Romeinse villa in Voerendaal, zijn dergelijke brokstukken van muurschilderingen nooit eerder in Nederland aangetroffen. De gevonden brokstukken zijn dusdanig kwetsbaar en uniek, dat alleen een gespecialiseerd onderzoeker deze kan schoonmaken en nader onderzoeken. Zo’n specialist moet nog worden ingeschakeld. Fotomateriaal hiervan wordt op korte termijn verwacht. Verder zijn er ook resten gevonden van een Romeins beeld gevonden. Het brokstuk is circa 40 centimeter hoog en toont de plooien van een Romeinse toga.

Spitsgracht

Een andere opmerkelijke vondst is de ontdekking van een zogenaamde “spitsgracht”. Een spitsgracht is een gracht rondom een militair complex; in dit geval rondom het Romeins castellum van Cuijk. Deze spitsgracht is uit de derde eeuw en loopt dwars door de eerder ontdekte Romeinse weg uit de eerste eeuw. Dit deel van de Romeinse weg was in de derde eeuw dus niet meer in gebruik. Mogelijk betekent dit dat de loop van de Romeinse weg door de Grotestraat zoals die tot nu steeds werd gezien toch anders was. Volgens de archeologen zou het kunnen zijn dat in de derde eeuw de gegoede burgerij van Ceuclum was weggetrokken en dat daarop het bestaande castellum werd uitgebreid. Meer informatie

Zodra er meer bekend wordt over de opgravingslocatie in de Grotestraat komt de gemeente Cuijk daarmee natuurlijk naar buiten. Meer informatie over het rijke Romeinse verleden van Cuijk vindt u onder andere op www.museumceuclum.nl en op www.buitenmuseumcuijk.nl.

Bijlage

]]> 2017-10-20T16:41:43 https://www.cuijk.nl/nieuws/nieuwe-vondsten-uit-romeinse-tijd-in-grotestraat-in-cuijk
<![CDATA[Aanwijzingen voor Romeins badhuis in Cuijk]]> Bij archeologisch onderzoek in de Grotestraat zijn op vrijdag 13 oktober 2017 sporen aangetroffen die duiden op de aanwezigheid van een Romeins badhuis. De komende dagen wordt nader onderzoek gedaan naar de sporen en de betekenis ervan. Mocht het inderdaad om een Romeins badhuis gaan, dan gaat het waarschijnlijk om een badhuis uit de eerste eeuw.

Hoge verwachtingen

Wethouder archeologie Rob Poel: “De verwachtingen van het archeologische onderzoek in de Grotestraat waren al hoog gespannen. Met deze eerste berichten over de mogelijke vondst van het Romeinse badhuis, stijgen die verwachtingen naar een hoogtepunt. Cuijk is bekend om haar rijke Romeinse verleden en ik hoop dat deze bijzondere ontdekking hier nog een belangrijke extra dimensie aan toe gaat voegen, zowel op nationaal als internationaal niveau.”

Beschermende maatregelen

De gemeente Cuijk onderzoekt op dit moment hoe zij op de meest zorgvuldige manier om kan gaan met de gevonden sporen en het verdere onderzoek daarnaar. In ieder geval zijn er maatregelen genomen om het zoekgebied en de vondst te beschermen. De opgraving is hierdoor niet toegankelijk en niet zichtbaar.
De werkzaamheden in de Grotestraat, waar in het kader van een herinrichting onder andere wordt gewerkt aan de riolering, zijn vrijdag tijdelijk stil gelegd, maar worden maandag hervat.

Meer informatie

In de loop van volgende week (week 42) is er naar verwachting meer duidelijkheid te geven over de aangetroffen sporen. Meer informatie over het rijke Romeinse verleden van Cuijk, is te vinden in onder andere museum Ceuclum en op de website www.buitenmuseumcuijk.nl.

Foto 1 en 2: Restanten Romeins bouwmateriaal met 'roze' verbrande mortel er tussen. Brandresten zichtbaar op de restanten bouwmateriaal. (Grotestraat Cuijk).

Foto 3: Archeologisch materiaal. Foto 4: Emmer met restanten van romeinse tegula's (Grotestraat Cuijk).

Foto 5: Laag met restantenbouwpuin en mortel. Aanduiding voor mogelijke aanwezigheid van een Romeinse steenbouw. Foto 6: Profielfoto van de restanten van het Romeinse bouwmateriaal. (Grotestraat Cuijk).

Foto 7: Romeinse tegula liggend op het archeologische tekenbord. Deze heeft tegen de wand aangestaan. (Grotestraat Cuijk).

Foto 8: Werkmateriaal van archeologen ter plaatse. Foto 9: Zakken met Romeins bouwmateriaal. (Grotestraat Cuijk).

]]> 2017-10-13T16:38:37 https://www.cuijk.nl/nieuws/aanwijzingen-voor-romeins-badhuis-in-cuijk
<![CDATA[Wat maakt Cuijk voor jou bijzonder? Laat zien, vertel, deel]]> Zijn het de Kraaijenbergse Plassen, is het een bezoekje aan de schouwburg, het rustbankje aan de Maas of een terrasje in het centrum? Of misschien jouw eigen wijk, de gezellige buurt of het speeltuintje waar iedereen samenkomt?

Wat Cuijk voor jou bijzonder maakt, weet jij zelf het allerbest. Misschien is het voor jou zelfs zo vanzelfsprekend dat je er niet meer bij stil staat. Met CuijkDoet! willen we dat juist wel doen. Zo brengen we samen in beeld waarom de gemeente Cuijk een fijne en mooie plek is om te wonen, te werken, te ondernemen en genieten.

Waarom is dat belangrijk

Het is belangrijk dat Cuijk die fijne plek blijft. Daarvoor is het nodig dat inwoners en ondernemers hier graag blijven en dat nieuwe inwoners en ondernemers hier graag naar toe komen. Alleen dan kunnen we alle voorzieningen als scholen, winkels een schouwburg in stand houden. Maar ook een levendig centrum hebben en de gezellige drukte bij evenementen behouden.

Om nieuwe inwoners en ondernemers te trekken, moeten we blijven werken aan de bekendheid van onze gemeente. Daar moeten we niet te bescheiden in zijn en dat zijn we nu soms nog wel. Zoals ook een bedrijf reclame maakt voor haar producten zo mogen wij ook meer laten zien wat we hebben en waar we trots op zijn. Iedere inwoner en ondernemer van de gemeente Cuijk is hierbij een ambassadeur.

Waarom CuijkDoet!

Van oudsher staat Cuijk bekend om de ‘aanpakkers mentaliteit’. Dat zie je terug in de geschiedenis waarin er in de gemeente Cuijk altijd veel ‘maakbedrijven’ waren. En die werkmentaliteit zie je ook nu nog terug in het verenigingsleven waar veel vrijwilligers actief zijn en in het lokale ondernemerschap.

Met campagne willen we dit ‘Doen’ uitstralen, er gebeurt hier immers van alles. Dit wordt dan ook nog verder vertaald in andere werkwoorden; Cuijk Onderneemt, Cuijk Werkt, Cuijk Leeft, Cuijk Woont…..

De campagne is vormgegeven, de invulling nog niet. Dat willen we doen samen met de Cuijkenaren. Hierbij kan veel. Zoals mooie verhalen, foto’s, ervaringen, filmpjes.

Wat gaat er gebeuren

Onder de vlag van CuijkDoet! gaan we de komende jaren aan de slag om samen met ambassadeurs het moois van Cuijk te laten zien, te vertellen en te delen. Aan elkaar en de rest van de wereld. Hiervoor komen acties, haken we aan bij bestaande gebeurtenissen en organiseren we zelf leuke evenementen. Wil jij ook graag jouw bijdrage hier aan geven, laat dit dan weten via (e-mail). We nemen dan contact met je op. Dit mag van alles zijn: een mooi verhaal, en bijzonder plekje, een creatief idee of een evenement waarin we samen kunnen optrekken. Heb je een vraag, mail dan gerust naar info@cuijkdoet.nl. Voor meer info: www.cuijkdoet.nl.

]]> 2017-09-25T11:58:30 https://www.cuijk.nl/nieuws/wat-maakt-cuijk-voor-jou-bijzonder-laat-zien,-vertel,-deel
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-07-01T11:06:00 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-juli-2019/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-april-mei-2019/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-juni-2019/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/welkom-bij-cuijk/beheer/nieuwsbrieven/cuijk-onderneemt/cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-februari-2017/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-maart-2017/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt-januari-2017/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/welkom-bij-cuijk/beheer/nieuwsbrieven/cuijk-onderneemt/cuijk-onderneemt!-nieuwsbrief-april-2017/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt!-nieuwsbrief-mei-2017/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-juli-2017/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/welkom-bij-cuijk/beheer/nieuwsbrieven/cuijk-onderneemt/cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-maart-en-april-2018/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/welkom-bij-cuijk/beheer/nieuwsbrieven/cuijk-onderneemt/cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-mei-2018/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/welkom-bij-cuijk/beheer/nieuwsbrieven/cuijk-onderneemt/11067-cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-juni-2018/ondernemersloket
<![CDATA[Dag van de ondernemer]]>

Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/welkom-bij-cuijk/beheer/nieuwsbrieven/cuijk-onderneemt/11910-11067-cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-dag-van-de-ondernemer-2018/dag-van-de-ondernemer
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.cuijk.nl/12201-11067-cuijk-onderneemt-nieuwsbrief-januari-2019/ondernemersloket